Τι ανταλλάγματα δώσαμε στους Ιταλούς;
Παν μέτρον άριστον. Μάλλον πρέπει να το ξαναθυμηθούν στο Νεοκλασικό της Βασιλίσσης Σοφίας, καθώς μόνο σαμπάνιες δεν άνοιξαν για τη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με την Ιταλία. Και το να χαρούν δικαιολογημένο είναι, αλλά το να πανηγυρίζουν επειδή «μεγάλωσαν την Ελλάδα» (κάτι που προφανώς δεν ισχύει), απευθυνόμενοι όχι στο εξωτερικό, όπως θα έπρεπε, αλλά στους ψηφοφόρους της παλιάς Β’ Αθηνών (Νοτίου Τομέα), είναι λάθος.
Ούτε επεκτάθηκε η Ελλάδα ούτε λύθηκαν τα προβλήματα με την Τουρκία και η συμφωνία έπρεπε να γίνει, αλλά προφανώς δεν έγινε… ανέξοδα. Δόθηκαν ανταλλάγματα στους Ιταλούς, οι οποίοι εκβίασαν μέχρι την τελευταία στιγμή, αντιλαμβανόμενοι την ανάγκη της Ελλάδας για συμφωνία. Και έτσι τους αναγνωρίσθηκε το «ιστορικό» δικαίωμα να αλιεύουν έως τα 6 ν.μ. όχι μόνο στο Ιόνιο αλλά και στο Αιγαίο.
Η συμβουλή μας: Κάθε πρωθυπουργός, όταν αποφασίζει για το κυβερνητικό σχήμα, θα ήταν καλύτερο να αποφεύγει να τοποθετεί στο ίδιο υπουργείο υπουργό και υφυπουργό ή αναπληρωτή από την ίδια εκλογική περιφέρεια… Τις αρνητικές επιπτώσεις τις βλέπουμε στο ΥΠΕΞ…
Τι κερδίσαμε προστατεύοντας αεροπορικά τα Σκόπια;
Πανηγύριζαν και οι του ΣΥΡΙΖΑ, που υπέγραψαν τη Συμφωνία των Πρεσπών, και οι της ΝΔ, που την εφαρμόζουν, ότι ως Ελλάδα κερδίσαμε το μεγάλο πλεονέκτημα της προστασίας του εναέριου χώρου της «Βόρειας Μακεδονίας» στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.
Και στο πλαίσιο αυτό θαυμάσαμε τις φωτογραφίες των ελληνικών F-16 μαζί με αμερικανικό βομβαρδιστικό, που έκαναν πτήση πάνω από τα Σκόπια για να χαιρετίσουν την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ (αντί να δίνουν τη μάχη στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο). Και πέρασαν πάνω από τα αγάλματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Φιλίππου Β’, που έμειναν όπως ήταν στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων, αλλά και πάνω από το Μουσείο, που συνεχίζει να λέγεται Μουσείο της «Μακεδονίας»…
Ακόμα όμως δεν μπορούμε να καταλάβουμε τι κερδίσαμε με το να προστατεύουμε εκείνους που, ακόμη και βάσει της Συμφωνίας των Πρεσπών, αποκαλούνται «Μακεδόνες» και «μακεδονικό» έθνος…