Ένα βήμα… η ΑΟΖ – Για «συμφωνία του Ιονίου Πελάγους» μιλούν οι Τούρκοι
Χρειάστηκαν 43 ολόκληρα χρόνια για την υπογραφή της οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, αφού από το 1977 υπάρχει οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας μεταξύ των δύο χωρών…
«Αγκάθι» στη συμφωνία όλο αυτό το διάστημα υπήρξε (θεωρητικά)… η κόκκινη γαρίδα του Ιονίου, που οι Ιταλοί αλίευαν ανεξέλεγκτα, αλλά με την υπογραφή της ΑΟΖ πλέον μπαίνουν κανόνες.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Διεθνούς Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και βουλευτή της ΝΔ Άγγελο Συρίγο, το κέρδος για την Ελλάδα είναι ότι η συμφωνία υιοθετεί την πάγια ελληνική θέση, την οποία και αμφισβητεί η Τουρκία, δηλαδή, ότι το όριο είναι η μέση γραμμή, αλλά και το ότι δίνει σε όλα τα νησιά επίρροια, ασχέτως μεγέθους ή αν είναι κατοικήσιμα ή όχι.
«Με οδηγό το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας αναγνωρίστηκε με τον πλέον επίσημο τρόπο ότι τα νησιωτικά εδάφη έχουν κυριαρχικά δικαιώματα, όπως και τα ηπειρωτικά», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Η υπογραφή μεταξύ των δύο χωρών επιβεβαιώνει πως, παρά την «τουρκική επιχειρηματολογία», τα νησιά διαθέτουν ΑΟΖ, με την Ελλάδα να ξεκαθαρίζει προς όλους πως έχει το δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα (ή την αλιευτική της ζώνη) στα 12 ν.μ. παντού –με την Ιταλία να στηρίζει εμμέσως πλην σαφώς αυτό το δικαίωμα– και δημιουργεί ένα πεδίο συμμαχιών για μια σειρά παρόμοιων ενεργειών και με άλλες χώρες, όπως είναι η Αλβανία.
Κρίσιμο θεωρείται το επόμενο διάστημα, αφού το ζητούμενο για την ελληνική εξωτερική πολιτική είναι η υπογραφή συμφωνίας με την Αίγυπτο, η οποία εάν τελεσφορήσει θα θέσει ευθέως υπό αμφισβήτηση το τουρκολιβυκό σύμφωνο, το οποίο αφορά απολύτως την ίδια περιοχή.
Ο ΥΠΕΞ ανακοίνωσε πως στις 18 Ιουνίου θα μεταβεί στο Κάιρο μαζί με την ελληνική τεχνική ομάδα με σκοπό την επιτάχυνση των ελληνοαιγυπτιακών διαπραγματεύσεων για την οριοθέτηση ΑΟΖ.
Η ελληνική πλευρά κυνηγά από το 2004 αυτήν τη δύσκολη υπόθεση, μια και, όπως φαίνεται, οι Αιγύπτιοι δεν επιθυμούν να… σπάσουν αυγά.
«Οι Αιγύπτιοι δεν έχουν ζήτημα αυτοτελώς με το Καστελλόριζο, απλώς δεν θέλουν να φτάσουν μέχρι αυτό το σημείο τη διαπραγμάτευση. Είναι μια πολύπλοκη κατάσταση, έχει πολλές παραμέτρους, και πολιτικές και νομικές, όμως αυτό το οποίο θέλω να πω εγώ είναι ότι εμείς θα προσπαθήσουμε», ανέφερε ο έλληνας ΥΠΕΞ.
Και οι έσχατοι έσονται πρώτοι…
Από την άλλη, οι τούρκοι αξιωματούχοι προσπαθούν να υποβιβάσουν τη σημασία της συμφωνίας και παράλληλα να… εξασκήσουν το νέο λεξιλόγιο της ουδετερότητας, μιλώντας για «συμφωνία του Ιονίου Πελάγους»…
Ο κ. Τσαβούσογλου, μάλιστα, επισημαίνει πως η συγκεκριμένη εξέλιξη δεν αφορά την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, ακολουθώντας την τακτική του «γκριζαρίσματος»…
Ωστόσο, ο προβληματισμός είναι έκδηλος, διαφορετικά, γιατί να μπει στον κόπο να επαναλάβει όλα αυτά τα… πυροτεχνήματα που συνηθίζει η γειτονική χώρα στην εξωτερική πολιτική, όταν θέλει να αποπροσανατολίσει το εσωτερικό, βάλλοντας κατά του «αιώνιου εχθρού»… «Η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα που μπορεί να μας μιλήσει για τα δικαιώματα των θρησκευτικών μειονοτήτων», τόνισε ο κ. Τσαβούσογλου, «εξηγώντας» πως η Αθήνα είναι μόνη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα χωρίς τζαμί, ενώ δεν ξέχασε να αναφερθεί και στη μουσουλμανική μειονότητα που διαβιεί στη Θράκη, την οποία χαρακτήρισε, όπως πάντα, «τουρκική»…
Έλλη Μητακίδου