Τα νέα «κόκκινα» δάνεια είναι διαχειρίσιμα
Με αφορμή τον κορονοϊό, αλλάζει η Ελλάδα
-Σάλλας: Η οικονομία θα εκτοξευθεί σαν ελατήριο – Τι πρέπει να γίνει για να αποτραπεί η κρατικοποίηση των τραπεζών
Διαχειρίσιμα είναι τα νέα «κόκκινα» δάνεια, που θα προκύψουν από την πανδημία, από τη στιγμή που η δυναμική των τραπεζών μπορεί να αντισταθμίσει τις απώλειες, ενώ έχουν δημιουργηθεί τα εργαλεία για να προχωρήσει η εκκαθάριση των ισολογισμών των τραπεζών από τα NPEs, όπως ο «Ηρακλής», επισήμανε ο γνωστός τραπεζίτης Μιχάλης Σάλλας, ανοίγοντας τα χαρτιά του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Και τόνισε με ιδιαίτερη έμφαση ότι είναι ένα πρόβλημα που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης, προκειμένου να αποτραπεί η κρατικοποίηση των τραπεζών.
Είπε, επίσης, ότι «τα πιστωτικά ιδρύματα πρέπει να δημιουργήσουν κέρδη περίπου 56 δισ. ευρώ για τα επόμενα 16 – 18 χρόνια, ώστε να διατηρήσουν τα 16 δισ. ευρώ κεφάλαια που προκύπτουν από το DTC», υπογραμμίζοντας ότι «οι τράπεζες δεν θα χρειαστούν στην παρούσα φάση ανακεφαλαιοποίηση ούτε ασφαλώς τα χρήματα των καταθετών κινδυνεύουν».
Είναι, πάντως, αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας ο τραπεζίτης Μιχάλης Σάλλας, προβλέποντας πως παρά την ύφεση, που την τοποθέτησε στο 8% το 2020, «η οικονομία θα εκτοξευθεί σαν ελατήριο».
Και κατέληξε δηλώνοντας ευθέως: «Η Ελλάδα έχει κατακτήσει την εικόνα μιας σοβαρής χώρας, όπως φάνηκε από την ικανότητά της να αντιμετωπίσει την κρίση. Έδειξε ότι υπάρχει ένας συγκροτημένος λαός και μια συγκροτημένη κυβέρνηση, αποφασισμένοι κλάδοι και αποφασισμένοι επιχειρηματίες. Και όλοι μαζί μπορούμε, με τη βοήθεια της ΕΕ, να αλλάξουμε και να εκσυγχρονίσουμε το παραγωγικό μας μοντέλο. Με αφορμή τον κορονοϊό, αλλάζει η Ελλάδα».
Φωτό: haniotika-nea.gr