Πανδημία, τουρισμός και ύφεση θα κρίνουν τις εκλογές

Πανδημία, τουρισμός και ύφεση θα κρίνουν τις εκλογές

-Μετά τη ΔΕΘ θα πάρει ο Μητσοτάκης τις τελικές αποφάσεις

Αρχές Σεπτεμβρίου, λίγο πριν – λίγο μετά τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες από ανώτατες κυβερνητικές πηγές, ο Κυρ. Μητσοτάκης να λάβει τις οριστικές αποφάσεις του για μια σειρά ζητήματα, μεταξύ αυτών και για το θέμα των εκλογών. Μέχρι τότε θα έχει διαμορφωθεί σε μεγάλο βαθμό η εικόνα σε τρία μέτωπα:

Την πανδημία, τον τουρισμό και την ύφεση. Οι εξελίξεις σε κάθε μέτωπο ξεχωριστά και σε όλα μαζί θα καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις του. Και είτε θα φέρουν πιο κοντά τον χρόνο των εκλογών είτε θα τον μεταθέσουν για αργότερα στο βάθος της τετραετίας.

Στην παρούσα φάση οι προσπάθειες του πρωθυπουργού και γενικότερα της κυβέρνησης έχουν επικεντρωθεί σε δύο μέτωπα, που λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία: Τον έλεγχο της πανδημίας και τη διαμόρφωση ασφαλούς περιβάλλοντος για την ανάπτυξη του τουρισμού. Τυχόν έξαρση των κρουσμάτων στη διάρκεια της θερινής περιόδου –πέραν του ότι θα πλήξει καίρια τη διεθνή εικόνα της χώρας– θα αποτελέσει ισχυρό χτύπημα για την εθνική οικονομία. Οι αρμόδιες υπηρεσίες, με συντονισμένο τρόπο και συστηματικούς ελέγχους, επιχειρούν να αποτρέψουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Ωστόσο όλοι αντιλαμβάνονται ότι ο ερχομός χιλιάδων ξένων επισκεπτών και η τυχόν ανεύθυνη συμπεριφορά των Ελλήνων είναι πολύ πιθανό να τινάξουν τα πάντα στον αέρα. Στην κυβέρνηση απεύχονται μια τέτοια αρνητική εξέλιξη και μελετούν τις επόμενες κινήσεις τους για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας. Και αυτό βήμα βήμα, καθώς κανείς δεν είναι σε θέση –ακόμη– να εκτιμήσει το εύρος των επιπτώσεων σε όλα τα επίπεδα. Μια πιο σφαιρική εικόνα αναμένεται να έχουν προς το τέλος του Αυγούστου, οπότε θα κάνουν ταμείο και από την πορεία της τουριστικής κίνησης αλλά και την εξέλιξη της πανδημίας.

«Έχουμε μπροστά μας αρκετό πολιτικό χρόνο για να αξιοποιήσουμε το πολιτικό κεφάλαιο που γενναιόδωρα μας έδωσε ο ελληνικός λαός», είπε στη διάρκεια κομματικής διάσκεψης ο κ. Μητσοτάκης. Και απέκλεισε για μία εισέτι φορά το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών. «Δεν μας το έδωσε (σ.σ.: το πολιτικό κεφάλαιο) για να κάνουμε εκλογές, μας το έδωσε για να αξιοποιήσουμε αυτήν τη μεγάλη κρίση ως μια ευκαιρία να αλλάξουμε την πατρίδα».

Στενοί συνεργάτες του υποστηρίζουν ότι αυτή είναι η πεποίθησή του και πως ο πρωθυπουργός «δεν κάνει πολιτική σπέκουλα» πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα. Τονίζουν δε ότι πρόθεσή του είναι να εξαντλήσει την τετραετία, αξιοποιώντας όλες τις ευκαιρίες (οικονομικές και άλλες) για να αλλάξει την πορεία της χώρας.

Την ίδια στιγμή και παρά τις αλλεπάλληλες διαψεύσεις, η φιλολογία περί πρόωρων εκλογών συνεχίζεται, τροφοδοτούμενη εν πολλοίς από το στρατόπεδο της Νέας Δημοκρατίας, συμπεριλαμβανομένων βουλευτών, αλλά ακόμη και υπουργών. Θα συνεχιστεί –είναι βέβαιο– και τους επόμενους μήνες, καθώς ένας σημαντικός αριθμός στελεχών επιμένει ότι ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να προσφύγει στις κάλπες μέσα στο φθινόπωρο, διότι ίσως δεν θα βρει καλύτερο τάιμινγκ μέχρι το 2023.

Η προσέγγισή τους αυτή συνδέεται άμεσα με την ύφεση και τις συνέπειές της, καθώς εκτιμούν ότι η κατάσταση εύκολα μπορεί να τεθεί εκτός ε­λέγχου. Οι επιπτώσεις σε οικονομία, επιχειρήσεις, απασχόληση να είναι τέτοιες που θα θέσουν σε αμφισβήτηση την υπεροχή της κυβέρνησης έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτή καταγράφεται από τις δημοσκοπήσεις. «Αν στραβώσει το κλίμα θα χρειαστεί χρόνος για να… ισιώσει, ίσως και να μην είναι εφικτό», υπογραμμίζουν.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ