Τραβάει μπροστά ο Τσίπρας – Αφήνει πίσω τις παλιές… αγάπες

Τραβάει μπροστά ο Τσίπρας – Αφήνει πίσω τις παλιές… αγάπες

-ΟΧΙ στον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ λένε οι «53»

«Όσοι πιστοί προσέλθετε» είναι το… μήνυμα που σταθερά το τελευταίο διάστημα εκπέμπει προς το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλ. Τσίπρας, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να υπογραμμίσει την πρόθεσή του να προχωρήσει στην ανασύνταξη (μετασχηματισμό) του κόμματος και στη μετάβασή του στην επόμενη μέρα.

Στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες του επισημαίνει ότι η απόφασή του «να προχωρήσει μπροστά» είναι οριστική και αμετάκλητη και κανένα εμπόδιο δεν θα αναστείλει τους σχεδιασμούς του.

Ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται αποφασισμένος να υπερβεί «προσωπικές αγάπες» και «θυμούς», αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι στην προσπάθειά του να αλλάξει τον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα διστάσει να παραμερίσει ακόμη και στελέχη με τα οποία τον συνδέει προσωπική (πολιτική) φιλία χρόνων. «Είναι μια απόφαση ειλημμένη. Δεν αφορά πρόσωπα, αφορά πολιτική», είπε μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών.

Το μήνυμά του για αλλαγές έχει ως αποδέκτες και την πτέρυγα των «53», καθώς είναι τα στελέχη εκείνα που κατ’ εξοχήν εναντιώνονται στον μετασχηματισμό του κόμματος και κάνουν λόγο για –ιδεολογικά επιζήμια– πασοκοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ. Παράγοντες της Κουμουνδούρου αποδίδουν τις αντιρρήσεις τους στην… ανασφάλεια που τους δημιουργεί η ανασύνταξη με την είσοδο νέων μελών, καθώς θεωρούν ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο θα μειωθεί η επιρροή τους στα κομματικά όργανα.

Λόγω της πανδημίας, οι εσωτερικές διεργασίες έχουν παγώσει, το Συνέδριο που επρόκειτο να διεξαχθεί τον Μάιο μετατέθηκε για το φθινόπωρο κι αυτό αν το επιτρέψουν οι συνθήκες, υγειονομικές ως επί το πλείστον.

Ο κ. Τσίπρας εκτιμά ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης, παρά τις πιέσεις που του ασκούνται, δεν θα υποκύψει στον πειρασμό των πρόωρων εκλογών, τουλάχιστον το ερχόμενο φθινόπωρο. Ως εκ τούτου, θα υπάρχει άπλετος χρόνος ώστε ο ίδιος να προωθήσει –χωρίς πίεση– τις διαδικασίες για τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπου πέραν των δομικών αλλαγών θα υπάρξουν και αλλαγές προσώπων σε όλα τα επίπεδα της κομματικής πυραμίδας. Με την ενεργοποίηση προσώπων από τον χώρο των τεχνοκρατών και τον περιορισμό στελεχών που έχουν ιδεολογική αφετηρία τον ΣΥΡΙΖΑ του 3%. H αποστροφή του κ. Τσίπρα «δεν είμαστε κόμμα που ενδίδει στον λαϊκισμό» στη γερμανική «Zeit» δεν ήταν απόπειρα εξωραϊσμού του παρελθόντος, αλλά προάγγελος της τακτικής που θα ακολουθήσει στο εγγύς μέλλον. Όπου οι αποκαλούμενοι «λαϊκιστές» δεν θα έχουν πρόσβαση ούτε στην πολιτική στρατηγική ούτε στα ηγετικά κλιμάκια του ΣΥΡΙΖΑ.

Ανεξάρτητα από αυτά, ο κ. Τσίπρας θεωρεί ότι η επόμενη διετία θα… είναι διετία ανακατατάξεων στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, σε βαθμό τέτοιο που θα αλλάξει την κομματική ανθρωπογεωγραφία. «Αυτοί που είναι σήμερα στα αριστερά, αύριο θα είναι στα δεξιά και το αντίστροφο», σημειώνει.

Ανοίγει το παιχνίδι
Καθώς ομαλοποιείται η κατάσταση με την πανδημία, είναι αναμενόμενο ότι θα αρχίσουν να κινούνται τα πράγματα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Τις προηγούμενες ημέρες είδε το φως της δημοσιότητας κείμενο-πλατφόρμα από τους πασοκογενείς Αντ. Κοτσακά και Χ. Τσιόκα, που αναφέρεται στο «σήμερα» και το «αύριο» του κόμματος.

Μεταξύ άλλων επισημαίνουν την ανάγκη να διαμορφωθεί μια ενωτική προσπάθεια ανάλογη με αυτή του 2012, που θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την εκλογική επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ. Διαπιστώνουν ότι το κόμμα παρουσιάζει εγγενείς αδυναμίες που δεν του επιτρέπουν να ανταποκριθεί στις σημερινές πολιτικές συνθήκες και υπογραμμίζουν την ανάγκη να υπάρξουν αλλαγές τόσο στην οργανωτική δομή, όσο και στον τρόπο λειτουργίας του κόμματος.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ