Ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χριστόφορος Σεβαστίδης καταγγέλλει: Φτιάχνουν δικαστήρια για την εξυπηρέτηση του επιχειρηματικού κέρδους!

Ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χριστόφορος Σεβαστίδης καταγγέλλει: Φτιάχνουν δικαστήρια για την εξυπηρέτηση του επιχειρηματικού κέρδους!

Ίσως να μην έχει προηγούμενο αυτό που καταγγέλλει ενυπογράφως ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων κ. Χριστόφορος Σεβαστίδης, εφέτης, σε άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» με τίτλο «Δικαστήρια στην εξυπηρέτηση του επιχειρηματικού κέρδους ή Δικαιοσύνη για όλους τους πολίτες;».

Επισημαίνει, μάλιστα:

«Μετά την ικανοποίηση από τα τέλη του προηγούμενου έτους του χρόνιου αιτήματος των ΣΕΒ και ΕΒΕΑ για θεσμοθέτηση εναλλακτικών μορφών επίλυσης των διαφορών, όπως η ιδιωτική διαμεσολάβηση, φαντάζει αρκετά αντιφατικό και ακατανόητο να είναι οι πρώτοι που επιδιώκουν την ταχύτερη και προνομιακή εκδίκαση των υποθέσεών τους από τα δικαστήρια».

Και υπογραμμίζει ο εφέτης κ. Χρ. Σεβαστίδης: «Στις 6.4.2020 η εφημερίδα “Καθημερινή”, με τίτλο “Και η Δικαιοσύνη στη μάχη ανάταξης της οικονομίας”, κάνει λόγο για ίδρυση ειδικών τμημάτων στα δικαστήρια που θα δικάζουν fast track υποθέσεις σημαντικού οικονομικού ενδιαφέροντος. Kαι επισημαίνεται ότι ο νέος θεσμός “που θα συμβάλει καθοριστικά στην ανάταξη της οικονομίας… προβλέπεται να υπηρετηθεί από δικαστές έμπειρους, που είτε διαθέτουν ανάλογη εμπειρία είτε έχουν μεταπτυχιακούς ή διδακτορικούς τίτλους σπουδών”»!

Όπως σημειώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων κ. Χρ. Σεβαστίδης, «κατά καιρούς ο νομοθέτης επέβαλε τη συντομότερη έκδοση δικαστικών αποφάσεων, που αφορούν ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (π.χ. εργατικές διαφορές)».

Υπογραμμίζει, επίσης: «Οι επενδυτές, σε αντίθεση με την πλειονότητα των πολιτών, θα έχουν την οικονομική δυνατότητα να ολοκληρώσουν τις πολύωρες και δαπανηρές συζητήσεις ενώπιον των διαμεσολαβητών. Η Δικαιοσύνη οφείλει να έχει στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων της τη μεγάλη πλειονότητα, που στερούμενη οικονομικών πόρων, χρόνου και ειδικών συμβούλων προσβλέπει στο Κοινωνικό Κράτος και στις δομές του. Η δημιουργία νέων τμημάτων και η στελέχωσή τους με ανθρώπινο δυναμικό ισοδυναμεί κατά λογική ακολουθία με αποδυνάμωση των υπολοίπων τμημάτων, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο αριθμός των υπηρετούντων δικαστικών λειτουργών παραμένει αμετάβλητος».

ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: enikos.gr


Σχολιάστε εδώ