Ο ΔΗΜΟΣ ΑΛΟΝΝΗΣΟΥ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΙΣ 5 ΠΙΛΟΤΙΚΕΣ ΝΗΣΙΩΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ο ΔΗΜΟΣ ΑΛΟΝΝΗΣΟΥ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΙΣ 5 ΠΙΛΟΤΙΚΕΣ ΝΗΣΙΩΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Μία νέα σημαντική πρωτιά έρχεται να προστεθεί στο «πράσινο» ενεργητικό του Δήμου Αλοννήσου! Μετά από συστηματική προεργασία της Δημοτικής Αρχής, ο Δήμος Αλοννήσου επιλέχθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ως ένας από τους εννέα Δήμους σε όλη την Ελλάδα και μάλιστα ανάμεσα στις πέντε πιλοτικές νησιωτικές περιοχές και η μοναδική που θα είναι εκτός Κυκλάδων, για να συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Ολοκληρωμένο Έργο LIFE με τίτλο «Circular Economy Implementation in Greece».

Συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα πιλοτικό πρόγραμμα που αφορά στην προώθηση και υλοποίηση έργων Κυκλικής Οικονομίας για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Αποβλήτων. Το εν λόγω έργο έχει λάβει ήδη την προκαταρκτική έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις προσεχείς ημέρες πραγματοποιείται η τελική υποβολή του. 

Συντονιστής του έργου είναι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ στο εταιρικό σχήμα συμμετέχουν μεταξύ άλλων το Πράσινο Ταμείο, το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης, ο Ελληνικός Οργανισμός Τυποποίησης, η Οικολογική Εταιρία Ανακύκλωσης, το Δίκτυο Αειφόρων Νήσων – ΔΑΦΝΗ κ.ά. Σημειώνεται πως το μεγάλο αυτό πιλοτικό πρόγραμμα χρηματοδοτείται απευθείας από την Ευρώπη και το Πράσινο Ταμείο. Ο προϋπολογισμός για τον Δήμο Αλοννήσου εκτιμάται έως και €522.000,00, με τον Δήμο να καλύπτει το 15% με ίδιους πόρους. 

Ο γενικός στόχος του έργου θα είναι η ενίσχυση της υλοποίησης του Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων, της Εθνικής Στρατηγικής για την Πρόληψη των Αποβλήτων και κατ’ επέκταση της Εθνικής Στρατηγικής για την Κυκλική Οικονομία. Οι επιμέρους στόχοι του έργου θα είναι η μείωση του ποσοστού διάθεσης αποβλήτων, η ενίσχυση της χωριστής συλλογής αποβλήτων, η πρόληψη δημιουργίας αποβλήτων (τροφίμων), η διαχείριση ΜΠΕΑ, η ενίσχυση της Κυκλικής Οικονομίας και η κινητοποίηση/ εκταμίευση πόρων και άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων. 

Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να υλοποιηθούν καινοτόμες πιλοτικές δράσεις και έργα στις 9 περιοχές που έχουν επιλεγεί μεταξύ των οποίων και την Αλόννησο, με στόχο την ολοκληρωμένη διαχείριση αποβλήτων και τη σταδιακή μετατροπή της  σε υποδειγματικό νησί μηδενικών αποβλήτων (zero-waste island). Το περιεχόμενο των έργων και δράσεων θα προσδιορισθεί κατά την προκαταρκτική φάση υλοποίησης του έργου και θα προκύψει ως αποτέλεσμα συνεργασίας των Δήμων με τους υπόλοιπους φορείς του εταιρικού σχήματος. Στη φάση αυτή, θα εκπονηθούν επίσης οι αναγκαίες μελέτες εφαρμογής για την υλοποίηση των έργων και δράσεων που θα ακολουθήσουν.

«Η επιλογή της Αλοννήσου σε ένα πρόγραμμα που μπορεί να αλλάξει το περιβαλλοντικό μέλλον όλης της Ελλάδας, δεν ήλθε τυχαία. Από τις επαφές μας όλο το προηγούμενο διάστημα, θεωρούμε πως για την ένταξη της Αλοννήσου στη δράση συνεκτιμήθηκαν οι πρωτοβουλίες του Δήμου και η αποδοχή των κατοίκων και επαγγελματιών σε επίπεδο περιβάλλοντος, ανακύκλωσης και συρρίκνωσης της χρήσης της πλαστικής σακούλας που για πρώτη φορά πανελληνίως έγινε στην Αλόννησο. Από αύριο, η Αλόννησος που αποτελεί και το μεγαλύτερο φυσικό θαλάσσιο πάρκο της Μεσογείου αναλαμβάνει ενεργά άλλον ένα  καθοριστικό ρόλο. Αυτόν, της «κοιτίδας» της περιβαλλοντικής προστασίας στην Ελλάδα. Φύση, περιβάλλον, καινοτομία και Αλόννησος πάνε μαζί, με οδηγό τον Δήμο που ετοιμάζεται σε λίγους μήνες να υποδεχτεί άλλο ένα έργο – «σταθμό», αυτή τη φορά για την εξέλιξη του Ελληνικού Τουρισμού!» δήλωσε ο Δήμαρχος Αλοννήσου κ. Πέτρος Βαφίνης, αναφορικά με την εξειδικευμένη στρατηγική του Δήμου για την ανάπτυξη της Αλοννήσου.  


Σχολιάστε εδώ