Φωτεινή Ιωάννου: Γενναίες αποφάσεις για τα «κόκκινα» δάνεια

Φωτεινή Ιωάννου: Γενναίες αποφάσεις για τα «κόκκινα» δάνεια

«Η άποψή μου είναι ότι η νέα γενιά (αλλά και η παλιά) των κόκκινων δανείων πρέπει να αντιμετωπισθεί με ταχύτητα και με γενναίες αποφάσεις από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Η εμπειρία της προηγούμενης κρίσης έχει δείξει ότι η χρονική μετάθεση ενός προβλήματος διαβρώνει τον ανταγωνισμό, αποτελεί τροχοπέδη στην είσοδο νέων επενδυτικών κεφαλαίων, αναβάλλει την εξυγίανση που είναι αναγκαία σε πολλούς κλάδους και εντέλει οδηγεί σε μεγαλύτερες ζημίες για τις τράπεζες. Παράλληλα όμως και οι πελάτες μας πρέπει να καταλάβουν ότι πλέον ‘‘there is no free lunch’’.
Στους ιδιώτες οφειλέτες στεγαστικών δανείων και καταναλωτικών οφειλών δόθηκε δυνατότητα μη καταβολής δόσεων μέχρι τον Σεπτέμβριο και στις επιχειρήσεις μη αποπληρωμής κεφαλαίου μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020. Μέχρι σήμερα έχουν αξιοποιήσει τη δυνατότητα αυτή δανειολήπτες με οφειλές 3,3 δισ. ευρώ, ενώ ακόμα 700 εκατ. ευρώ αιτήσεις βρίσκονται υπό επεξεργασία, εκ των οποίων 1,5 δισ. ευρώ αφορά δάνεια ιδιωτών – κυρίως στεγαστικά. Σε αριθμό δανειοληπτών μιλάμε για περίπου 20.000 ιδιώτες και ελεύθερους επαγγελματίες και πάνω από 2.000 επιχειρήσεις».

Φωτεινή Ιωάννου, Γενική Διευθύντρια Διαχείρισης Απαιτήσεων Εταιρικής και Λιανικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ