Απάντηση Πέτσα για Αγία Σοφία: Η Τουρκία δεν μπορεί να προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες – Το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης δεν παράγει έννομα αποτελέσματα

Απάντηση Πέτσα για Αγία Σοφία: Η Τουρκία δεν μπορεί να προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες – Το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης δεν παράγει έννομα αποτελέσματα

Τι απαντά για την πανδημία του κορονοϊού και το ενδεχόμενο νέου lockdown ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

«Το ζήτημα της Αγίας Σοφίας δεν είναι διμερές, αλλά διεθνές», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, απαντώντας έτσι στις προκλήσεις που έκανε ο Τούρκος υπουργός ΕξωτερικώνΜεβλούτ Τσαβούσογλου. Μάλιστα, ο κ. Πέτσας πρόσθεσε ότι εάν η Τουρκία προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες, αυτό θα προκαλούσε ένα τεράστιο ψυχικό χάσμα όχι μόνο μεταξύ των Ελλήνων και των Τούρκων, αλλά ανάμεσα στο σύνολο του χριστιανικού και του μουσουλμανικού κόσμου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε ως ιστορική και μείζονος σημασίας τη συμφωνία Ελλάδας-Ιταλίας για την ΑΟΖ ενώ προανήγγειλε πως θα χρησιμοποιηθεί ως βάση για τις συζητήσεις με όλες τις χώρες στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας. Επίσης, τόνισε ότι το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, με τον οποίο, εκτός από την προετοιμασία για τη Σύνοδο Κορυφής της επόμενης εβδομάδας και τις λεπτομέρειες για το Ταμείο Ανάκαμψης, θα θέσει το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας με βάση και την επιστολή που είχε στείλει στον ίδιο και την πρόεδρο της Κομισιόν στις αρχές Ιουνίου.

Σχετικά με τις προκλήσεις της Τουρκίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε, επίσης, ότι η Ελλάδα παρακολουθεί προσεκτικά τις κινήσεις της Άγκυρας στον Έβρο και το Αιγαίο και είναι έτοιμη να δράσει με αποφασιστικό τρόπο εάν αυτό χρειαστεί ενώ τόνισε πως το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης δεν παράγει έννομα αποτελέσματα.

Για τον τουρισμό και την πανδημία του κορονοϊού, ο Στέλιος Πέτσας προανήγγειλε πως την Παρασκευή θα ανακοινωθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τα νησιά και ότι υπάρχει ετοιμότητα ως προς το ενδεχόμενο εισαγόμενων κρουσμάτων από τον τουρισμό ενώ την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνουν ανακοινώσεις για τη λίστα των αεροδρομίων, η οποία θα αναπροσαρμόζεται με βάση τις συνθήκες. Πρόσθεσε πάντως ότι ενώ το ενδεχόμενο τοπικών lockdown παραμένει πιθανό και θα εξετάζεται κατά περίπτωση, αυτό ενός ολικού lockdown δεν βρίσκεται στο τραπέζι. «Κανείς δεν μπορεί να εφησυχάζει και προφανώς δεν εφησυχάζει η κυβέρνηση. Τα φαινόμενα συγχρωτισμού προκαλούν εύλογη ανησυχία σε όλους», υπογράμμισε ο κ. Πέτσας.

Α. Για τη συμφωνία οριοθέτησης Θαλασσίων Ζωνών μεταξύ Ελλάδας – Ιταλίας 

Μείζονος σημασίας εξέλιξη συνιστά η υπογραφή της συμφωνίας οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ιταλία. Είναι, μάλιστα, θετικό το γεγονός ότι -στην πλειονότητά του- ο πολιτικός κόσμος, επικροτεί, υιοθετεί και στηρίζει τη συμφωνία. Γίνεται, δηλαδή, καθολικά αποδεκτό ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική συμφωνία, μια ιστορικής σημασίας εξέλιξη για την Πατρίδα μας.

Η συμφωνία -όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- αίρει με γόνιμο τρόπο, μία εκκρεμότητα 40 ετών. Βασίζεται στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και ειδικότερα της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Συνιστά υπόδειγμα συνεργασίας και σχέσεων καλής γειτονίας. Συμβάλλει καθοριστικά στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή μας. Η συμφωνία επιβεβαιώνει το δικαίωμα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες, υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, καθώς και τη μέση γραμμή της συμφωνίας του 1977 για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας μεταξύ Ελλάδας-Ιταλίας ως οριογραμμή της ΑΟΖ των δύο χωρών.

Σημειώνεται ότι η συμφωνία συνοδεύεται από την Κοινή Δήλωση Ελλάδας και Ιταλίας για τους πόρους της Μεσογείου, που εκφράζει την προσήλωση των δύο μερών στην ισόρροπη και βιώσιμη διαχείριση των πόρων αυτών. Συνοδεύεται, επίσης, από Κοινή Γνωστοποίηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την αλιευτική πολιτική, στην οποία γίνεται ρητή αναφορά στο δικαίωμα και την προοπτική επέκτασης της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ν.μ. Η συμφωνία αποδεικνύει παράλληλα τη σταθερή επιδίωξη της χώρας μας για οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με όλους τους γείτονές μας, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και ειδικότερα της  Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982.  Δείχνει το δρόμο που επιλέγει η Ελλάδα. Και το δρόμο αυτό είναι επιτέλους η ώρα να ακολουθήσουν και οι γείτονές μας.

Mε πληροφορίες και από το ethnos.gr


Σχολιάστε εδώ