Ελληνο-τουρκο-λιβυκών νεότερα
Του
ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αρχιτέκτονα – Συγγραφέα,
Μέλους της Συντονιστικής Επιτροπής
του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης
των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα
e-mail: [email protected]
Κλιμακώνει τις προκλήσεις η τουρκική πλευρά, καθώς η τουρκική εταιρεία πετρελαίου κατέθεσε αίτηση προς τις αρχές ενέργειας ζητώντας να ξεκινήσει έρευνες σε θαλάσσιες περιοχές κοντά σε Ρόδο, Κάρπαθο και Κρήτη, για την ακρίβεια στα 6 μίλια, αγνοώντας την ελληνική υφαλοκρηπίδα (και τη νήσο Καστελλόριζο…). Η Άγκυρα ετοιμάζεται, ως φαίνεται, για θερμό καλοκαίρι…
Στο μέτωπο της Λιβύης: Ως γνωστόν, ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (ΛΕΣ) του στρατάρχη Χαφτάρ ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2019 επιχείρηση για την κατάληψη της Τρίπολης, έδρας της κυβέρνησης «εθνικής ενότητας», την οποία αναγνωρίζει ο ΟΗΕ.
Τις τελευταίες εβδομάδες όμως η κυβέρνηση, με τη στήριξη της Τουρκίας, έχει απωθήσει τον ΛΕΣ από πολλές περιοχές τις οποίες είχε καταλάβει βορειοδυτικά της Τρίπολης και έχει ανακαταλάβει το αεροδρόμιο της Ουατίγια. Από τη μεριά του, ο ΛΕΣ, που στηρίζεται μεταξύ άλλων από τη Ρωσία, την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ανακοίνωσε ότι ανέκτησε κάποια από τα χαμένα εδάφη.
Αργά το βράδυ της Δευτέρας, η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη ανακοίνωσε ότι οι αντιμαχόμενες πλευρές συμφώνησαν να επανεκκινήσουν τις συνομιλίες για εκεχειρία, έπειτα από εβδομάδες σφοδρών συγκρούσεων κοντά στην πρωτεύουσα Τρίπολη.
Σε ανακοίνωση που ανήρτησε στο διαδίκτυο η αποστολή του ΟΗΕ (UNSMIL) αναφέρει ότι χαιρετίζει την πρόθεση της κυβέρνησης «εθνικής ενότητας» και του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ να επιστρέψουν στις διαπραγματεύσεις που είχαν ξεκινήσει νωρίτερα με τη συμμετοχή πέντε αξιωματούχων από κάθε πλευρά.
Μέχρι στιγμής φέτος έχουν ανακοινωθεί δύο εκεχειρίες, αν και τις δύο φορές οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν. Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Λιβύη Γασάν Σαλάμε παραιτήθηκε τον Μάρτιο και το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν έχει συμφωνήσει ακόμη για τον αντικαταστάτη του, γεγονός που περιπλέκει ακόμη περισσότερο τις ειρηνευτικές προσπάθειες.
Την Τρίτη, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, που συνεδρίασε στην Άγκυρα υπό τον Πρόεδρο Ερντογάν, ανακοίνωσε: «Η χώρα μας θα συνεχίσει να παρέχει στρατιωτικές συμβουλές, στηρίζοντας τις προσπάθειες που καταβάλλονται από την αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης για ειρήνη και ευημερία, διατηρώντας την εδαφική ακεραιότητά της… Η διεθνής κοινότητα καλείται να επιδείξει μια ηθική στάση απέναντι στις σκοτεινές δυνάμεις που στοχεύουν τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης και τη βούληση του λιβυκού λαού».
Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη: «Έγινε αξιολόγηση της στάσης κάποιων παικτών που συνασπίζονται έχοντας κοινό παρονομαστή την αντιπαλότητα απέναντι στις δίκαιες και νόμιμες ενέργειες της χώρας μας στην Ανατολική Μεσόγειο… Θα συνεχιστεί, χωρίς καμία υποχώρηση, η προάσπιση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της χώρας μας στην ξηρά, στη θάλασσα και στον αέρα».
Θέσεις «μάχης» παίρνει η γειτονική χώρα. Ευελπιστούμε ότι γίνεται κάτι αντίστοιχο και από τη δική μας πλευρά. Επαγρύπνηση, Ενότητα!
Σημείωση “Π”:
Τις τελευταίες ώρες υπάρχει μια πρόταση απο την Αίγυπτο για κατάπαυση των εχθροπραξιών στην Λιβύη. Πρόταση όπου… δεν φαίνεται να εχει θετική εξέλιξη.
Την Δευτέρα υπήρξαν επικοινωνίες μεταξύ Ρωσίας – Τουρκίας και ΗΠΑ – Τουρκίας οπου και συζητήθηκε το θέμα της Λιβύης. Ολα δείχνουν πως οι μεγάλες δυνάμεις αφήνουν την Τουρκία να διαχειριστεί την βοήθεια στην αναγνωρισμένη απο τον ΟΗΕ κυβέρνηση της Λιβύης.