Αλήθειες και ψέματα για τον Πύργο του Πειραιά
Τελικά, σε αυτήν την πόλη ακόμα και στο καλύτερο ψάχνουμε να βρούμε το χειρότερο. Την ώρα που ένα από τα μεγαλύτερα και πιο μακροχρόνια προβλήματα του Πειραιά, ο Πύργος, μπήκε στην τελική ευθεία για την αξιοποίησή του και ένα γιαπί 45 χρόνων θα γίνει κόσμημα και σημείο αναφοράς για την πόλη, κάποιοι προσπαθούν ακόμα και τώρα να αμαυρώσουν την τεράστια αυτή επιτυχία του Δήμου και να βρουν ψήγματα ελαττωμάτων στη σύμβαση με τους επενδυτές.
Και είναι αξιοπερίεργο ότι αυτά προέρχονται από έναν άνθρωπο ο οποίος γνωρίζει όσο λίγοι τον Πειραιά και επί σειρά ετών έχει διατελέσει Αντιδήμαρχος και Αναπληρωτής Δήμαρχος, τον Τάσο Κάρλε. Ο κ. Κάρλες ισχυρίζεται ότι από το ετήσιο ενοίκιο που θα εισπράττει ο Δήμος από τους επενδυτές θα μπαίνει μέσα και 340.000 ευρώ τον χρόνο!
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει ο κ. Κάρλες, από τον Πύργο ο Δήμος θα εισπράττει 1.010.000 ευρώ τον χρόνο. Όμως, όπως υποστηρίζει, ο ΕΝΦΙΑ που θα πληρώνει, μαζί με χαρτόσημο και ΟΓΑ, θα είναι 850.000 ευρώ περίπου τον χρόνο, τα ενοίκια των κτιρίων όπου θα μεταφερθούν οι υπηρεσίες του Δήμου που σήμερα στεγάζονται στον Πύργο λέει ότι είναι 490.000 ευρώ, άρα ο Δήμος θα μπαίνει μέσα περίπου 340.000 ευρώ τον χρόνο.
Και αυτό ακόμα αν ίσχυε, πάλι κερδισμένος θα ήταν ο Δήμος. Διότι θα αξιοποιείτο ο Πύργος-«φάντασμα». Αν υπάρχει έστω και ένας Πειραιώτης που πιστεύει ότι ο Δήμος θα χάσει από την αξιοποίηση του Πύργου, μάλλον ζει εκτός Πειραιά. Γιατί με απλά μαθηματικά τα νούμερα που αναφέρει ο κ. Κάρλες δεν βγαίνουν. Καταρχάς, ο Δήμος πληρώνει ούτως ή άλλως φόρο για το κτίριο. Θα πλήρωνε ούτως ή άλλως ενοίκιο για τις υπηρεσίες του που θα στεγάζονταν σε χώρους που δεν είναι δικοί του.
Παράλληλα, ο κ. Κάρλες παραλείπει τα έσοδα που θα έχει ο Δήμος από τη λειτουργία των 27.000 περίπου τετραγωνικών μέτρων του Πύργου. Αν γίνουν γραφεία, αν γίνει ξενοδοχείο, αν γίνουν εστιατόρια, αν γίνουν διάφορα μαγαζιά, όλα αυτά θα πληρώνουν Δημοτικά Τέλη και Δημοτικό Φόρο.
Παρέλειψε, δε, να αναφέρει την ανάπτυξη ολόκληρης της περιοχής, που θα πολλαπλασιάσει τα οφέλη του Δήμου αλλά και της κοινωνίας της πόλης μας. Αν όλα αυτά αξίζουν 340.000 ευρώ, τότε όλοι οι οικονομολόγοι θα πρέπει να σκίσουν τα πτυχία τους. Και σε τελική ανάλυση, όταν φτάνουμε στο σημείο να μεμψιμοιρούμε για ένα έργο που από μόνο του μπορεί να αλλάξει την ιστορία του Πειραιά, τότε αυτή η πόλη είναι άξια της τύχης της.