Μετά φόβου… Θεού το άνοιγμα στον τουρισμό

Μετά φόβου… Θεού το άνοιγμα στον τουρισμό

Διαστάσεις εθνικού ζητήματος προσλαμβάνει πλέον ο τουρισμός, με την κυβέρνηση και κατ’ επέκταση τη χώρα να προετοιμάζονται για ένα –από πολλές πλευρές– θερμό καλοκαίρι.

Οι δε εξελίξεις στο συγκεκριμένο πεδίο το επόμενο τρίμηνο είναι πολύ πιθανό να δρομολογήσουν δυσάρεστες εξελίξεις και να προκαλέσουν ανεπιθύμητες ανατροπές. Δεδομένου ότι ο τουρισμός αποτελεί βασική πηγή εσόδων για το κράτος και τροφοδοτεί την ατμομηχανή της οικονομίας, αποδίδεται μεγάλη σημασία στις επιδόσεις που θα καταγράψει η τουριστική κίνηση στη σκιά της πανδημίας.

Οι προοπτικές κάθε άλλο παρά ευοίωνες είναι και οι προσπάθειες όλων είναι «να σωθεί ό,τι σώζεται», με τους πλέον απαισιόδοξους να μιλούν για κάμψη της τάξης του 60% – 70% συ­γκριτικά με το 2019.

Πέρα από το οικονομικό σκέλος, ωστόσο, υπάρχει και η… σκοτεινή πλευρά της πανδημίας, που συνεχίζει να στέλνει σήματα κινδύνου σε παγκόσμιο επίπεδο. Αποτελεί κοινή εκτίμηση των επιδημιολόγων, αλλά όχι μόνο, ότι η άφιξη εκατοντάδων χιλιάδων τουριστών εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους μεταφοράς και διασποράς του κορονοϊού στην ελληνική επικράτεια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Πόσω μάλλον όταν μεγάλος αριθμός επισκεπτών θα προέρχεται –έστω και σε δεύτερη φάση– από χώρες που είχαν αυξημένο αριθμό κρουσμάτων.

Ο κίνδυνος αυτός δεν είναι απλά ορατός, είναι προ των πυλών και η μάχη θα δοθεί στο να περιορισθεί ο αριθμός των κρουσμάτων μέχρι την «κόκκινη γραμμή». Που αν –ο μη γένοιτο– την υπερβούμε θα σημάνει την επιστροφή στα περιοριστικά μέτρα κι ενδεχομένως σε ένα νέο lockdown. Κάτι που θα προσλάβει διαστάσεις εφιάλτη και θα φέρει τη χώρα μήνες πίσω, εκτός του ότι θα επιφέρει καίριο πλήγμα στην οικονομία της. Ενώ θα πεταχτούν στο καλάθι των αχρήστων οι θυσίες των πολιτών στη διάρκεια της πρόσφατης καραντίνας.

Οι προσπάθειες της κυβέρνησης και των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών έχουν στη φάση αυτή επικεντρωθεί στη δημιουργία ασφαλιστικών δικλίδων στα νησιά και τους άλλους τουριστικούς προορισμούς. Ούτως ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο μεταφοράς του ιού από τους ξένους τουρίστες. Όλες οι πλευρές αναγνωρίζουν τις μεγάλες δυσκολίες του εγχειρήματος, ενώ αντιλαμβάνονται πόσο εύκολο είναι να χαθεί ο έλεγχος και η κατάσταση να ξεφύγει.

Το επεισόδιο με την πτήση από το Κατάρ, όπου 12 επιβάτες βρέθηκαν να έχουν προσβληθεί από τον ιό, ήρθε να υπογραμμίσει πόσο εύθραυστη είναι η κατάσταση και πως ο κίνδυνος είναι πίσω από την πόρτα.

Συνέπεια ήταν να ανασταλούν μέχρι τις 15 Ιουνίου όλες οι πτήσεις από και προς την Ντόχα. Μέτρο που θα ισχύσει μελλοντικά και σε κάθε αντίστοιχη περίπτωση, από όποια χώρα κι αν αφορά. Ο προβληματισμός περισσεύει στις τάξεις της κυβέρνησης, η ανησυχία είναι διάχυτη στις κινήσεις του πρωθυπουργού και των εμπλεκόμενων υπουργών. Είναι την τρέχουσα περίοδο το «υπ’ αριθμόν 2» ζήτημα, μετά τις ανησυχητικές εξελίξεις στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ