Σάρατζ & Ερντογάν ευθυγραμμίζονται κατά Χαφτάρ & ελληνικής ΑΟΖ: Eπίσκεψη του Λίβυου στην Τουρκία (φωτο ο νέος χάρτης που “εξαφανίζει” το Καστελόριζο)
Στην Τουρκία φτάνει την αύριο Πέμπτη ο πρωθυπουργός της Λιβύης Φαγιεζ Αλ Σαρατζ για επαφές με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στην ατζέντα θα είναι η στήριξη που προσφέρει η Τουρκία ενάντια στον στρατάρχη Χαφτάρ καθώς και οι “εργασίες” της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο.
Η επίσκεψη πραγματοποιείται σε μία κρίσιμη χρονικά συγκυρία, καθώς υπενθυμίζεται η τουρκική κρατική εταιρία ΤΡΑΟ ζήτησε από την τουρκική κυβέρνηση την άδεια για έρευνες σε οικόπεδα τα οποία βρίσκονται ακόμη και σε μικρή απόσταση από τα χωρικά ύδατα της Ρόδου, της Καρπάθου και της Κρήτης και εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Μάλιστα, το βράδυ της Τρίτης, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, δια μέσω του υψηλόβαθμου διπλωμάτη, Τσαγατάι Ερτζίγες, δημοσίευσε μέσω Twitter τον νέο χάρτη που υπέβαλε η Άγκυρα στον ΟΗΕ στις 18 Μαρτίου 2020, δηλώνοντας τα νέα όρια της «υφαλοκρηπίδας» τους, που φτάνουν μέχρι τα ελληνικά νησιά, εξαφανίζοντας παράλληλα τελείως από το χάρτη το Καστελόριζο.
Μετά την υπογραφή του τουρκολυβικού Μνημονίου η Τουρκία έχει επεκτείνει κατά πολύ προς τα δυτικά τις διεκδικήσεις της και ουσιαστικά όπως έχει δηλώσει επισήμως δεν αναγνωρίζει σε κανένα νησί, ακόμη και του μεγέθους της Κρήτης καμιά θαλάσσια ζώνη πέραν των χωρικών υδάτων τους των 6 ν.μ.
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, δια μέσω του υψηλόβαθμου διπλωμάτη, Τσαγατάι Ερτζίγες, δημοσίευσε μέσω Twitter τον νέο χάρτη που υπέβαλε η Άγκυρα στον ΟΗΕ στις 18 Μαρτίου 2020, δηλώνοντας τα νέα όρια της «υφαλοκρηπίδας» τους, που φτάνουν μέχρι τα ελληνικά νησιά Ρόδο, Κάρπαθο, Κάσο και Κρήτη, εξαφανίζοντας παράλληλα τελείως από το χάρτη το Καστελόριζο.
Όπως εξηγεί το τουρκικό ΥΠΕΞ, μέσω tweet Ερτζίγες: «Αναφορικά με την ανακοίνωση του υπουργείου μας (σ.σ. με ημερομηνία 2 Ιουνίου 2020, απαντώντας στο Νίκο Δένδια περί αιτήσεων για άδεια ερευνών ανατολικά της Κρήτης) αυτά είναι τα θαλάσσια σύνορά μας στην ανατολική Μεσόγειο, όπως τα έχουμε δηλώσει στα ΗΕ και τα όρια των περιοχών για τις οποίες ο ΤΡΑΟ έχει αιτηθεί άδεια για έρευνες και γεωτρήσεις».
Με πληροφορίες από hellasjournal.gr