Κυβερνητικές παλινωδίες τρέφουν την τουρκική προκλητικότητα στον Έβρο

Κυβερνητικές παλινωδίες τρέφουν την τουρκική προκλητικότητα στον Έβρο

Ένα έκτακτο ζήτημα δημιουργήθηκε το τελευταίο δεκαήμερο στον Νότιο Έβρο, το οποίο έλαβε μεγάλη δημοσιότητα ακόμη και σε ξένα (αγγλικά) Μέσα Ενημέρωσης. Όπως προκύπτει από τις ειδήσεις που διέρρευσαν, στην περιοχή Μελισσοκομείο του Έβρου ελληνικά συνεργεία, που πραγματοποιούσαν εντός του ελληνικού εδάφους εργασίες για την ανέγερση συνοριακού φράχτη, παρεμποδίστηκαν από τουρκικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι Τούρκοι μπήκαν μέσα στο ελληνικό έδαφος προκειμένου να σταματήσουν τα ελληνικά συνεργεία και αποχώρησαν αφού διέκοψαν τις εργασίες τους. Αργότερα η ελληνική κυβέρνηση, διά στόματος διαφόρων παραγόντων και τελικά και του ίδιου του πρωθυπουργού, διέψευσε ότι εισήλθαν τουρκικές δυνάμεις σε ελληνικό έδαφος.

Όμως αυτές οι διευκρινίσεις δεν εξηγούν για ποιον λόγο το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αναγκάστηκε να απευθύνει διάβημα στην τουρκική πλευρά. Επίσης δεν απαντούν στο γιατί σταμάτησαν έστω και προσωρινά οι εργασίες για την ανέγερση του φράχτη στην περιοχή.

Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθούν και μια σειρά ατυχείς δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών κ. Δένδια, ο οποίος τις πρώτες ημέρες που η υπόθεση πήρε δημοσιότητα δήλωσε ότι δεν θα δημιουργήσει ζήτημα για λίγα μέτρα εδάφους, συμπληρώνοντας μάλιστα πως δεν του αρέσει να δημιουργεί ε­ντάσεις με συμμάχους.

Όμως στην Τουρκία αρέσει να δημιουργεί εντάσεις με συμμάχους. Γι’ αυτό η Αθήνα υποχρεώθηκε να ανταλλάξει δύο ρηματικές διακοινώσεις με την Άγκυρα και να διατυπώσει ένα προφορικό διάβημα για το συμβάν. Ποιο είναι, άραγε, το περιεχόμενο αυτών των διακοινώσεων που έγιναν για το υποτιθέμενο «μη ζήτημα»;

O κ. Δένδιας δεν το αποκάλυψε στην κλειστή συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, επικαλούμενος γραφειοκρατικές δυσχέρειες. Φρόντισε πάντως να απαντήσει αρνητικά στις παράλογες τουρκικές απαιτήσεις για παροχή ενημέρωσης περί των εργασιών που γίνονται εντός ελληνικού εδάφους.

Αντιφατικές –με διαφορετικό όμως τρόπο– ήταν και οι δηλώσεις που έγιναν από τουρκικής πλευράς. Αρχικά ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι δεν υπάρχουν ακριβείς συμπεφωνημένες συντεταγμένες μεταξύ των δύο χωρών στη συγκεκριμένη συνοριακή περιοχή. Κατ’ αυτόν, επομένως, τα έργα της ελληνικής πλευράς δεν έπρεπε να ξεκινήσουν χωρίς να γίνει ο τεχνικός συντονισμός μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών. Κατέληξε δε ότι «η Άγκυρα δεν θα ανεχθεί τετελεσμένα».

Λίγες ημέρες μετά ο τούρκος πρέσβης στην Αθήνα έσπευσε να ρίξει τους τόνους λέγοντας ότι η ανέγερση φράχτη στον Έβρο αποτελεί ένα τεχνικό ζήτημα και όχι συνοριακή διαφορά. Σε αυτήν την υποβάθμιση του θέματος πιθανότατα έπαιξε ρόλο και η αμερικανική παρέμβαση, η οποία εκδηλώθηκε μέσω του αναπληρωτή υφυπουργού Εξωτερικών για ευρωπαϊκά θέματα Μ. Πάλμερ, ο οποίος μεταξύ άλλων δήλωσε ότι πρόθεση των ΗΠΑ είναι να αμβλυνθούν με διπλωματικά μέσα τα σημεία τριβής μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας και να μην εξελι­χθούν σε ενδεχόμενες κρίσεις. Αναγνώρισε επίσης ότι τουρκικά αεροσκάφη προκαλούν εντάσεις με υπερπτήσεις και κάλεσε την Τουρκία «να εργαστεί για να μειώσει αυτές τις εντάσεις».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση του αμερικανού πρέσβη στην Ελλάδα Τζ. Πάιατ, ο οποίος σε τηλεοπτική συνέντευξή του δήλωσε ότι τα σύνορα δεν μπορούν να αλλάξουν και ότι η κυριαρχία της Ελλάδας είναι αδιαπραγμάτευτη. Αναφέρθηκε επίσης στην αμυ­ντική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας – ΗΠΑ και τόνισε ότι στη βάση αυτής της συμφωνίας η στρατιωτική σχέση μεταξύ των δύο χωρών είναι ισχυρότερη από ποτέ.

Οι παραπάνω δηλώσεις των αμερικανών αξιωματούχων αποκαθιστούν κατά ένα μέρος τα πράγματα και ειδικά ως προς το γεγονός ότι τα σύνορα είναι απολύτως καθορισμένα. Από την άλλη μεριά όμως φανερώνουν και το πρόβλημα, το οποίο εν μέρει δημιουργήθηκε και με τους ατυχείς χειρισμούς της ελληνικής πλευράς.

Πάνω από όλα όμως οι πρόσφατες αυτές εξελίξεις στον Νότιο Έβρο καταδεικνύουν για μια ακόμη φορά ότι η Τουρκία είναι μια χώρα που δεν χάνει την ευκαιρία να θέσει υπό αμφισβήτηση τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Επίσης δείχνουν ότι η Τουρκία προσπαθεί με κάθε τρόπο να φέρει προσκόμματα στην οχύρωση των συνόρων εν όψει του δεύτερου κύματος μεταναστευτικής εισβολής που μας έχει ήδη προαναγγείλει.

Όσον αφορά την Ελλάδα, είναι καιρός οι ελληνικές πολιτικές ηγεσίες να πάψουν να αντιμετωπίζουν με προχειρότητα και αυτοσχεδιασμούς την τουρκική προκλητικότητα, όπως κάνουν διαχρονικά. Επίσης, η κυβέρνηση ας μην επαναπαύεται στην υποστήριξη του αμερικανικού παράγοντα, γιατί καμία «υποστήριξη» δεν παρέχεται δωρεάν.

Ας προετοιμαζόμαστε για το δεύτερο μεταναστευτικό κύμα που θα μας στείλει ο Ερντογάν, το οποίο ίσως να είναι το προοίμιο μιας γενικότερης έντασης που προετοιμάζει, εν όψει της προαναγγελθείσας γεώτρησης εντός της ελληνικής ΑΟΖ. Εν τω μεταξύ, ας δείξει η ελληνική κυβέρνηση μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και σαφήνεια στα μηνύματα που εκπέμπει, διότι οι παλινωδίες, οι δισταγμοί και οι ασάφειες τρέφουν την τουρκική προκλητικότητα αντί να την αμβλύνουν.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: newsbomb.gr


Σχολιάστε εδώ