Από την πόρτα βάζει τους ιδιώτες στα νοσοκομεία ο Μητσοτάκης!

Από την πόρτα βάζει τους ιδιώτες στα νοσοκομεία ο Μητσοτάκης!

-Η… δοκιμή θα αρχίσει μέσα στον χρόνο σε τρία από αυτά

Όχι από το παράθυρο, όπως αρκετοί πίστευαν, αλλά κανονικά από την πόρτα σχεδιάζει ο Κυρ. Μητσοτάκης να βάλει τους ιδιώτες στα δημόσια νοσοκομεία. Κι αυτό θα είναι μόνο η αρχή για το ξήλωμα του Εθνικού Συστήματος Υγείας και την εμπορευματοποίηση της περίθαλψης στη χώρα.

Εντός του 2020 θα ξεκινήσει πιλοτικά η συνεργασία τριών νοσοκομείων με ιδιωτικές εταιρείες, σε πρώτη φάση στον τομέα των διαγνωστικών εξετάσεων.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, η ιδιωτική εταιρεία θα νοικιάσει σε νοσοκομεία που δεν διαθέτουν τον αναγκαίο εξοπλισμό μηχανήματα (αξονικούς τομογράφους κ.ά.) για τη διενέργεια εξετάσεων των ασθενών. Το κόστος των εξετάσεων θα καλύπτεται από τον προϋπολογισμό του νοσοκομείου, που θα αποδίδει τα χρήματα στην ιδιωτική εταιρεία. Τα μηχανήματα για τις εξετάσεις θα τα χειρίζονται εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, ενώ η ιδιωτική εταιρεία θα έχει τη δυνατότητα –όποτε κρίνει σκόπιμο– να τους δίνει μπόνους για τις υπηρεσίες τους.

Σε όσους τον επικρίνουν ότι με τον τρόπο αυτό ιδιωτικοποιείται η δημόσια υγεία ο πρωθυπουργός εμφανίζεται σχεδόν κυνικός: «Αυτό που με ενδιαφέρει είναι το αποτέλεσμα και όχι αν είναι το Δημόσιο ή οι ιδιώτες που το καταφέρνουν».

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι αμείλικτα: Με ποιες διαδικασίες θα γίνει η επιλογή των ιδιωτών που θα μπουν στα δημόσια νοσοκομεία; Θα τεθούν ασφαλιστικές δικλείδες, ούτως ώστε να μην πάρουν τη «δουλειά» οι… ημέτεροι της κυβέρνησης. Η «εισβολή» ιδιωτικών συμφερόντων στη δημόσια υγεία έρχεται σε πλήρη αντίθεση και ακυρώνει στην πράξη τις κυβερνητικές εξαγγελίες, αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού, για ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ). Αποτελεί κοινή εκτίμηση ότι σε βάθος χρόνου η δημόσια περίθαλψη θα καταστεί ακριβή πολυτέλεια για πλειονότητα των Ελλήνων, ιδίως αυτών που κινούνται στα χαμηλά οικονομικά στρώματα.

Σφοδρή κριτική στα σχέδια του πρωθυπουργού για τη σταδιακή ιδιωτικοποίηση της δημόσιας υγείας άσκησε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή ο Ευκλ. Τσακαλώτος. «Οι προτάσεις του κ. Μητσοτάκη για εξοπλισμό, γιατρούς και νοσηλευτές που θα νοικιάζει ο ιδιώτης στο νοσοκομείο, χωρίς κανένα ρίσκο, αφού η πελατεία θα είναι του νοσοκομείου, είναι ο ορισμός της κρατικοδίαιτης επιχείρησης και σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί υγιή επιχειρηματικότητα», τόνισε. Ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του σημείωσε: «Έτσι είναι ο κ. Μητσοτάκης. Παραδοσιακά επιθυμεί τον περιορισμό του δημοσίου και την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα.

Για λίγο με την κρίση κόλλησε και μίλησε για τη σημασία του δημόσιου συστήματος υγείας και χειροκρότησε τους γιατρούς. Αλλά πολύ γρήγορα επανήλθε και μίλησε για τη σημασία του ιδιωτικού πυλώνα στην υγεία και για τα ΣΔΙΤ».

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ