Ραγίζει η εικόνα του Μητσοτάκη

Ραγίζει η εικόνα του Μητσοτάκη

-Οικονομία, Μεταναστευτικό, Εργασιακά και Μακεδονικό, οι πληγές της κυβέρνησης

Καθώς βαδίζουμε προς τη συμπλήρωση ενός έτους από την ανάληψη της εξουσίας, άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους οι πρώτες ρωγμές στο προφίλ της κυβέρνησης αλλά και του Κυρ. Μητσοτάκη, απόρροια και συνέπεια της διαχείρισης των μικρών και μεγαλύτερων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα.

Σταθερά το τελευταίο διάστημα η ελληνική κοινωνία στέλνει (μέσω των δημοσκοπήσεων, αλλά όχι μόνο) προειδοποιητικά μηνύματα, ο ήχος των οποίων χάνεται προς το παρόν μέσα στον θόρυβο των… πανηγυρισμών για την (αποτελεσματική) αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ωστόσο, όσο υποχωρεί ο φόβος του κορονοϊού τόσο θα ανεβαίνει ο δείκτης της ανησυχίας για την επόμενη ημέρα. Και μαζί ο βαθμός αμφιβολίας ως προς την ικανότητα της κυβέρνησης να καταστεί αποτελεσματική και σε άλλους τομείς, πέραν αυτού της δημόσιας υγείας. Η προδιάθεση αυτή αποτυπώνεται ανάγλυφα σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Τα ανησυχητικά μηνύματα δεν θα κρύβονται για πολύ πίσω από το ευρύ (διψήφιο) προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και την υπεροχή του Κυρ. Μητσοτάκη έναντι του Αλ. Τσίπρα στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία.

Οικονομία, Μεταναστευτικό, Εργασιακά, Μακεδονικό αναδεικνύονται σε «πληγές» της κυβέρνησης και είναι ακριβώς τα πεδία που θα δοκιμαστεί σκληρά τους επόμενους μήνες και μέχρι τη λήξη της θητείας της. Λόγω της βαθιάς ύφεσης εξαιτίας της πανδημίας οι προοπτικές στα τρία πρώτα πεδία (Οικονομία, Μεταναστευτικό, Εργασιακά) κάθε άλλο παρά ευοίωνες είναι. Το αντίθετο. Ενώ το τέταρτο (Μακεδονικό) είναι και θα παραμείνει για καιρό ακόμη ανοιχτή πληγή για την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της Metron Analysis, το 51% των ερωτηθέντων αποτιμά αρνητικά το έργο της κυβέρνησης στην Οικονομία και το 42% θετικά. Στο Μεταναστευτικό οι αρνητικές γνώμες φτάνουν στο 54% και οι θετικές στο 40%, ενώ στα Εργασιακά οι αρνητικές γνώμες είναι 53% και οι θετικές 37%.

Εξίσου μεγάλη είναι η διαφορά και όσον αφορά το Μακεδονικό, με 46% αρνητικές γνώμες και 34% θετικές. Η εικόνα αυτή προκαλεί την εύλογη ανησυχία των κυβερνητικών στελεχών, ενώ για ειδικούς λόγους το ενδιαφέρον τους εστιάζεται στο Μεταναστευτικό και το Μακεδονικό, καθώς θεωρούν ότι τα ζητήματα αυτά μπορούν να αποτελέσουν αφορμή για διαρροές ψηφοφόρων προς τα δεξιά.

Ο, κατά γενική ομολογία, αποτελεσματικός τρόπος που αντιμετώπισε η κυβέρνηση την πανδημία δεν κατάφερε να κρύψει τις επιμέρους αδυναμίες (αστοχίες). Εξ ου και στην αξιολόγηση η κυβέρνηση –πάντα με βάση τη δημοσκόπηση της Metron Analysis– έχασε πέντε μονάδες σε σχέση με τον Απρίλιο. Οι θετικές εντυπώσεις από το 68% έπεσαν στο 63%, ενώ 64% ήταν τον Μάρτιο, πριν σκάσει η πανδημία.

Ανάλογα πτωτική πορεία είχαν και οι θετικές γνώμες όσον αφορά το πρόσωπο του πρωθυπουργού, από 74% τον Απρίλιο έπεσαν στο 68% τον Μάιο. Η αποδοχή κυβέρνησης και πρωθυπουργού κινείται σε υψηλά επίπεδα, αν όμως η πτωτική πορεία συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες, σταδιακά ο εφησυχασμός θα δώσει τη θέση του στον προβληματισμό και την ανησυχία.

Η πτωτική πορεία αποτυπώθηκε και στην πρόθεση ψήφου καθώς η Νέα Δημοκρατία σε διάστημα ενός μήνα έχασε 2,2 μονάδες, από 42,5% τον Απρίλιο στο 40,3% τον Μάιο.

Και όλα αυτά ενώ βρισκόμαστε στην αρχή μόνο των συνεπειών της πανδημίας, αφού όσο βαθαίνει η ύφεση, τόσο θα διογκώνονται τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας και μαζί η απογοήτευση και δυσφορία έναντι της κυβέρνησης. Στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους άλλωστε υπουργοί και γαλάζιοι βουλευτές μιλούν για ένα δύσκολο καλοκαίρι και για ένα ακόμη πιο δύσκολο φθινόπωρο και χειμώνα.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ