Πόλεμος φθοράς από τον Ερντογάν με μέτωπο από Έβρο έως Καστελλόριζο και Γαύδο!

Πόλεμος φθοράς από τον Ερντογάν με μέτωπο από Έβρο έως Καστελλόριζο και Γαύδο!

Του
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΤΣΑΚΑΛΟΥ


Τριπλό μέτωπο κρατάει ανοικτό για την Ελλάδα ο Ταγίπ Ερντογάν, επιδιώκοντας να εξαντλήσει τις αντοχές και ανοχές της Αθήνας σε μια δύσκολη περίοδο, που η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να στρέψει την προσοχή της στην ανάκαμψη της οικονομίας και του τουρισμού, καθώς στη συνεχή πίεση στον Έβρο και στα νησιά ετοιμάζεται να προσθέσει και το μεγάλο βήμα στην Ανατολική Μεσόγειο, με έρευνες σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και με μόνιμη παρουσία πλέον και στα νότια σύνορά μας.

Σε πρώτη φάση, σε μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση αλλά και για τη χώρα εξελίσσεται η υπόθεση της συγκράτησης των μεταναστευτικών ροών σε Έβρο και Αιγαίο, καθώς πλέον η οχύρωση στον Έβρο και η ολοκλήρωση του φράχτη αποτελεί την καλύτερη απά­ντηση στην προσπάθεια της Τουρκίας να εκβιάσει την Ελλάδα με το Μεταναστευτικό αλλά και να θέσει εμμέσως θέμα και χερσαίων συνόρων. Η οχύρωση του Έβρου είναι πλέον επείγουσα καθώς το προσεχές διάστημα εκτιμάται ότι θα κορυφωθεί η κλιμάκωση των προκλήσεων, με την Τουρκία να επιδιώκει να επιβάλει τετελεσμένα εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας με όχημα το μνημόνιο που υπέγραψε ο Ερντογάν με τον Σάρατζ.

Η υπόθεση του Έβρου, όπως εξελίχθηκε, δεν αποτελεί πλέον τεχνικό ή διαχειριστικό ζήτημα αλλά άπτεται της ίδιας της προσπάθειας της Τουρκίας να ακυρώσει την κατασκευή του φράχτη και να ανοίξει θέμα συζήτησης για τα σύνορα, τα οποία είναι καθορισμένα με τη συμφωνία του 1926.

Στην ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ ευθέως ισχυρίστηκε ότι η περιοχή στην οποία έκαναν εργασίες και μετρήσεις στις Φέρες οι έλληνες στρατιωτικοί είναι τουρκική και επέμειναν για σύγκληση Επιτροπών, μια και, όπως υποστήριξαν, δεν υπάρχουν συμφωνημένες συντεταγμένες για τη συμφωνία του 1926.

Η Αθήνα, δυστυχώς, επιχείρησε να υποβαθμίσει το θέμα και αρχικά να αποκρύψει το επεισόδιο, με αποτέλεσμα να προκληθεί ακόμη μεγαλύτερη σύγχυση όταν αποκαλύφθηκε, ενώ δημιουργήθηκε μάλιστα και πολύ αρνητική εικόνα για τη χώρα μας με ξένα δημοσιεύματα, που είναι παράξενο πώς εξασφάλισαν φωτογραφίες των τούρκων στρατιωτών στην περιοχή και έκαναν λόγο για «κατάληψη ελληνικού εδάφους και ύψωση της τουρκικής σημαίας». Μια «πληροφορία» η οποία μεταδόθηκε με ταχύτητα στην Ελλάδα, κάνοντας ζημιά και πλήττοντας το φρόνημα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο κ. Δένδιας με μια εύκολα παρεξηγήσιμη αναφορά του σε «μερικές δεκάδες μέτρα» πυροδότησε έναν καταιγισμό δημοσιευμάτων και αντιδράσεων, ενώ αρνήθηκε να αποχαρακτηρίσει και να παραδώσει στον ΣΥΡΙΖΑ και στα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης το δεύτερο ελληνικό διάβημα, το οποίο κατά τον ίδιο έγινε με το αίτημα να σταματήσει η κινητικότητα τούρκων στρατιωτικών στην περιοχή αυτή.

Έτσι, αυτή η σοβαρή υπόθεση σύντομα μετατράπηκε σε εσωτερική αντιπαράθεση, με τον ΣΥΡΙΖΑ να επιμένει στην κριτική του που ήθελε να αποκαλύψει ότι η κυβέρνηση με τη λέξη «κινητικότητα» ήθελε να αποκρύψει ότι τούρκοι στρατιωτικοί εισήλθαν στην περιοχή αυτή, η οποία είναι μάλιστα ανατολικά της κοίτης του ποταμού, σε ελληνικό προγεφύρωμα.

Προχωρά στην κατασκευή του φράχτη
Η Αθήνα, και διά του πρωθυπουργού, δήλωσε αποφασισμένη να ολοκληρώσει τον φράχτη και την ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα κατασκευασθούν 32,5 χιλιόμετρα φράχτη (16 χλμ. στη θέση Πέταλο, 14 χλμ. στο κτήμα Τσιρόζη και 2,5 χλμ. στη θέση Νεραϊδότοπος) ενώ συγχρόνως θα φτάσουν στον Έβρο 400 επιπλέον αστυνομικοί με drones, ελικόπτερα και θερμικές κάμερες.

Η Τουρκία επίσης επιχειρεί με κάθε τρόπο να συκοφαντήσει την Ελλάδα είτε με δοτά δημοσιεύματα και διαρροές σε διεθνή ΜΜΕ για κακομεταχείριση των μεταναστών από τις ελληνικές αρχές είτε με βίντεο του Τουρκικού Λιμενικού από διασώσεις μεταναστών στα όρια των ελληνικών χωρικών υδάτων είτε ακόμη και με ανακοινώσεις, όπως αυτή του τουρκικού ΥΠΕΞ, που απα­ντώντας σε δηλώσεις του Νίκου Δένδια υποστήριζε ότι δεν είναι η Τουρκία αλλά η Ελλάδα που αντιμετωπίζει με βαρβαρότητα τους μετανάστες. Στόχος φυσικά είναι να προκαλέσουν κατακραυγή εναντίον της Ελλάδας μέσω και των προθύμων ΜΚΟ και έτσι η Ελλάδα να μη νομιμοποιείται πλέον να κρατά κλειστά και να προστατεύει τα σύνορά της.

Στόχος η ελληνική υφαλοκρηπίδα
Όμως ο Έβρος αποτελεί το ένα ανοικτό μέτωπο, με το άλλο να είναι επίσης κρίσιμο, καθώς ενδέχεται να οδηγήσει σε μια πρωτόγνωρη –τα τελευταία 24 τουλάχιστον χρόνια– κρίση τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Η Αθήνα είναι σχεδόν πεπεισμένη ότι πριν ξεκαθαρίσει το τοπίο στη Λιβύη η Τουρκία θα επιχειρήσει να επιβάλει τα τετελεσμένα της και να στείλει στην περιοχή τουρκικό ερευνητικό σκάφος, «νομιμοποιώντας» το μνημόνιο που υπέγραψαν οι κ. Ερντογάν και Σάρατζ.

Τα δύο ερευνητικά σκάφη της Τουρκίας βρίσκονται στο λιμάνι της Αττάλειας και αναμένουν διαταγή για να αποπλεύσουν, ενώ όπως δήλωσε ο ίδιος ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμεζ η τουρκική εταιρεία ΤΡΑΟ περιμένει την έγκριση της αίτησής της από τη Λιβύη για την παραχώρηση αδειών ερευνών στις θαλάσσιες ζώνες της. Ζώνες που, φυσικά, με τον υπολογισμό τους βάσει των «αρχών» που ακολούθησε το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης, θα οικειοποιούνται μεγάλο μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Και αυτό φυσικά δεν μπορεί να το δεχθεί καμιά ελληνική κυβέρνηση, καθώς αποτελεί κατάφωρη παραβίαση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και ουσιαστικά επιβολή και κατοχύρωση του μνημονίου, το οποίο επιχειρεί να περιορίσει την Ελλάδα στην υφαλοκρηπίδα των ηπειρωτικών ακτών, και απώλεια όλης της άλλης υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, πέραν των χωρικών υδάτων των νησιών.

Ήδη σε αυτές τις περιοχές η Τουρκία επιχειρεί να κάνει «επίδειξη σημαίας», ανακοινώνοντας ασκήσεις νότια του Καστελλόριζου, ανατολικά της Ρόδου, ακόμη όμως και νότια της Κρήτης και στο όριο των χωρικών υδάτων της Γαύδου (όπως έκανε με NAVTEX που εξέδωσαν οι τουρκικές αρχές την Παρασκευή).

Η επιλογή της Αθήνας να στηρίξει τον στρατηγό Χάφταρ μπορεί να επιβλήθηκε εκ των πραγμάτων, μια και ο άλλος πόλος, ο Σάρατζ, συμμάχησε με τον Ερντογάν εναντίον της Ελλάδας, όμως τους τελευταίους μήνες φάνηκε το σημαντικό έλλειμμα της ελληνικής διπλωματίας και με την παρούσα και με την προηγούμενη κυβέρνηση, καθώς, παρά την κριτική που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι γεγονός ότι πριν από την υπογραφή του μνημονίου Σάρατζ – Ερντογάν ουδείς ασχολήθηκε σοβαρά, ούτε είχε επιδιώξει να αποκαταστήσει διαύλους επικοινωνίας με την κυβέρνηση της Τρίπολης και όλους τους παίκτες στη λιβυκή κρίση, όπως θα όφειλε να πράξει η Ελλάδα ως γειτονική χώρα της Λιβύης.

Τώρα η Τουρκία εμφανίζεται ως βασικός παίκτης στη Λιβύη, που θα έχει λόγο στο σκηνικό μετά τον πόλεμο και ήδη δημιουργεί και στρατιωτικό προγεφύρωμα στην περιοχή, διατηρώντας μόνιμα ναυτική δύναμη ανοικτά της Τρίπολης, ενώ τουρκικά drones σταθμεύουν μόνιμα στην Τρίπολη. Και έτσι, σε αυτό το σκηνικό, η Ελλάδα δείχνει τώρα να είναι παγιδευμένη στα τετελεσμένα του τουρκολιβυκού μνημονίου.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ