Κρυφό Μνημόνιο πίσω από τα 32 δισ.
-Άγνωστο πότε θα ξεκινήσει η εκταμίευση
-Οι «Βόρειοι» βάζουν σκληρούς όρους…
-Στις 18 Ιουνίου το πρώτο τεστ
Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας! Στο περιθώριο των θριαμβολογιών για το Ταμείο Ανάκαμψης, στην κυβέρνηση επιχειρούν να φωτίσουν τα σκοτεινά σημεία και να εντοπίσουν τις παγίδες που κρύβει η απρόσμενα γενναιόδωρη πρόταση της Κομισιόν. Δεδομένου ότι η πρόταση βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση, με σαφείς τις ενστάσεις των χωρών του Βορρά, οι επιφυλάξεις περισσεύουν, μαζί και οι ανησυχίες για την τελική μορφή που θα έχει το πακέτο των 750 δισ.
Πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες εκφράζουν ανοιχτά τους φόβους τους ότι η πρόταση της Κομισιόν θα οδηγήσει σε ένα «κρυφό Μνημόνιο» με επώδυνους όρους και αυστηρές προϋποθέσεις για τις χώρες. Θεωρούν, δηλαδή, απίθανο να δοθούν τόσα δισ. χωρίς να τεθούν ασφαλιστικές δικλίδες.
Τα σημεία που προβληματίζουν είναι:
Πρώτον, το γεγονός ότι δεν είναι σαφές το πότε ακριβώς θα ξεκινήσει η εκταμίευση των χρημάτων για κάθε χώρα. Οι διαπραγματεύσεις μόλις τώρα ξεκινούν και είναι άγνωστο πότε θα ολοκληρωθούν, για τον λόγο ότι οι χώρες του Βορρά θα επιδιώξουν είτε να θέσουν σκληρούς όρους είτε ακόμη και να μειώσουν το συνολικό ποσό. Οι πιο… απαισιόδοξοι εκτιμούν ότι οι συζητήσεις μπορεί να τραβήξουν μέχρι το τέλος του έτους. Το πρώτο crash test θα είναι η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 18 Ιουνίου.
Δεύτερον, τα χρήματα θα δοθούν στις χώρες υπό τη μορφή δόσεων και με προαπαιτούμενο την τήρηση (υλοποίηση) συγκεκριμένων δεσμεύσεων – μεταρρυθμίσεων. Κάτι που ως έναν βαθμό παραπέμπει στο Σύμφωνο Σταθερότητας, που σημαίνει έλεγχοι στον προϋπολογισμό, εφαρμογή μέτρων στο πλαίσιο της δημοσιονομικής εξυγίανσης.
Τρίτο σημείο που είναι ανεξερεύνητο είναι ο τρόπος και οι διαδικασίες που θα επιλεγούν για την αποπληρωμή των δανείων από κάθε χώρα αλλά και ποια θα είναι η συνεισφορά κάθε κράτους-μέλους στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Συνεισφορά που αναπόφευκτα θα αυξηθεί για τα επόμενα πολλά χρόνια. Στις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν τις επόμενες εβδομάδες (μήνες) θα αποσαφηνισθεί ο χρόνος που θα ξεκινήσει η αποπληρωμή, με πιθανό αυτό να συμβεί το 2028.
Επιδίωξη (προσδοκία) της κυβέρνησης είναι η εκταμίευση των χρημάτων (περί τα 32 δισ.) να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό, πλην όμως στο οικονομικό επιτελείο κρατούν μικρό καλάθι. Ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι εκτός απροόπτου τα πρώτα χρήματα θα φτάσουν στην Αθήνα στις αρχές του 2021, ενώ μηδαμινές είναι οι πιθανότητες να έρθουν εντός του 2020.
Περισσότερο αισιόδοξος ο υπουργός Ανάπτυξης Άδ. Γεωργιάδης, ο οποίος εμφανίστηκε βέβαιος ότι η εκταμίευση θα ξεκινήσει εντός του τρέχοντος έτους. Πληροφορίες άλλωστε αναφέρουν ότι η ελληνική κυβέρνηση πρόκειται μέσα στον Οκτώβριο να καταθέσει λεπτομερώς τις προτάσεις της στη Κομισιόν για το πού θα δαπανήσει τα χρήματα που θα πάρει η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης.