Η συνταγή για την επόμενη μέρα του κορονοϊού
Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ
Η υποχρεωτική παραμονή των πολιτών στο σπίτι για περίπου ενάμιση μήνα δεν ήταν μόνο για τον καλύτερο έλεγχο της νόσου, αλλά κυρίως για να κερδηθεί χρόνος. Το επανέλαβε άλλωστε πολλές φορές στην καθημερινή του ενημέρωση ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας.
Ο λόγος που έπρεπε να κερδηθεί χρόνος ήταν για να προλάβει να οργανωθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας προκειμένου να αντιμετωπίσει καλύτερα την πανδημία. Κανένα σύστημα υγείας δεν έχει σχεδιασθεί ώστε να μπορεί να δεχθεί ταυτόχρονα με τα χιλιάδες καθημερινά επείγοντα παθολογικά περιστατικά και χιλιάδες περιστατικά πανδημίας. Είδαμε το χάος που υπήρξε σε Αμερική, Βρετανία, Ιταλία, Ισπανία και αλλού.
Φαντασθείτε, λοιπόν, τι θα συνέβαινε στη χώρα μας μετά από μια δεκαετία οικονομικής κρίσης, με τις τεράστιες ελλείψεις που έχουν τα δημόσια νοσοκομεία μας σε ΜΕΘ, εξοπλισμό και ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. Ελλείψεις που δυστυχώς υπήρχαν και τον καιρό των παχιών αγελάδων και δεν φρόντισε κανείς από τους κυβερνώντες να καλύψει.
Το «Μένουμε Σπίτι» όμως έληξε και περνάμε στην επόμενη φάση, ώστε να «Μείνουμε Ασφαλείς», αφού ο κίνδυνος δεν έχει περάσει ακόμα και οι λοιμωξιολόγοι εκτιμούν ότι θα υπάρξει και δεύτερο κύμα πανδημίας γύρω στον Οκτώβριο. Η άρση των μέτρων, η επανεκκίνηση της οικονομίας με το άνοιγμα των καταστημάτων λιανικής πώλησης και εστίασης, η περίοδος του καλοκαιριού με τις υψηλές θερμοκρασίες, η είσοδος των τουριστών θα είναι ένας πιλότος για να παρακολουθείται η πορεία της νόσου, ώστε να επιστρέψουμε στα περιοριστικά μέτρα ή να γίνει περαιτέρω άρση και άλλων. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, το κρίσιμο διάστημα του καλοκαιριού οι διοικήσεις υγειονομικών περιφερειών και υγειονομικών φορέων θα είναι σε ετοιμότητα.
Όμως η επόμενη μέρα βρίσκει πιο ενισχυμένο το ΕΣΥ. Από τα 565 κρεβάτια ΜΕΘ που είχαμε στην έναρξη της πανδημίας φθάσαμε σήμερα περίπου στα 1.017 (840 στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, 145 στις ιδιωτικές κλινικές και 32 στα στρατιωτικά νοσοκομεία, από αυτές οι 352 είναι κλίνες Covid-19), ενώ οι προσλήψεις προσωπικού ξεπέρασαν τις 4.000.
Παράλληλα ενισχύθηκε ο τεχνολογικός εξοπλισμός στις ΜΕΘ καθώς και ο εξοπλισμός σε κάθε είδους αναλώσιμα. Αυτό βέβαια οφείλεται κυρίως στην ευαισθησία και τις δωρεές των δεκάδων ιδιωτών και επιχειρήσεων και όχι τόσο σε προγραμματισμό του υπουργείου Υγείας.
Στο μεταξύ, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει την πανδημία «ώστε να οικοδομήσει το ΕΣΥ, διορθώνοντας παθογένειες και αντλώντας θετικά διδάγματα από την επιτυχημένη αντιμετώπιση του κορονοϊού».
Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ενημερώνοντας τα μέλη της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής σχετικά με τα σχέδια του υπουργείου για την επόμενη μέρα μετά την κρίση, προανήγγειλε την περαιτέρω ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας μέσα από ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο το οποίο είναι σε εξέλιξη. Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει τη δημιουργία νέων ΜΕΘ (ώστε να φθάσουν τις 1.200) και την πρόσληψη μόνιμων γιατρών και νοσηλευτών.
«Την επόμενη μέρα της κρίσης, είναι δέσμευση της κυβέρνησής μας πως θα μονιμοποιηθούν στο ΕΣΥ όλοι οι επικουρικοί νοσηλευτές, ενώ βρίσκονται στο τελικό στάδιο 942 προσλήψεις μόνιμων γιατρών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας, προσθέτοντας ότι «ήδη βάσει σχεδιασμού προχωράει άμεσα και η λειτουργική αναμόρφωση των νοσοκομείων ΚΑΤ, Ευαγγελισμός, Σωτηρία, Παπανικολάου και των Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων Πατρών, Ηρακλείου και Λάρισας».
Παράλληλα, η επόμενη μέρα, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «θα μας βρει όλους πιο εκπαιδευμένους. Όταν χτύπησε το πρώτο κύμα δεν ξέραμε τι σημαίνουν τα μέτρα ατομικής υγιεινής, δεν ξέραμε τι σημαίνει κοινωνική αποστασιοποίηση, δεν ξέραμε τη σημασία της μάσκας. Άρα, εάν χτυπήσει το δεύτερο κύμα, θα είμαστε πολύ πιο έτοιμοι. Άρα χαμηλότερη δυνατότητα μετάδοσης του ιού. Θα είμαστε σίγουρα πολύ πιο έτοιμοι ως προς την αντιμετώπιση προς το Σύστημα Υγείας. Θα μπορούμε να παρεμβαίνουμε πολύ πιο έξυπνα. Δηλαδή, τα όποια lockdowns να μην είναι οριζόντια, να είναι στοχευμένα».
Στο μεταξύ, από αύριο (1 Ιουνίου) ανοίγουν τα ξενοδοχεία δωδεκάμηνης λειτουργίας και οι χώροι κατασκήνωσης, τη Δευτέρα 15 Ιουνίου ανοίγουν όλα τα υπόλοιπα καταλύματα και ξεκινάει το πρώτο στάδιο απελευθέρωσης των ταξιδιών στην Ελλάδα για επισκέπτες από άλλες χώρες, ενώ από 1η Ιουλίου θα υπάρξει πλήρης απελευθέρωση για τις αφίξεις από το εξωτερικό για όλα τα αεροδρόμια της χώρας.
Προκειμένου τα νησιά μας να δεχθούν με ασφάλεια Έλληνες και ξένους ταξιδιώτες, θα γίνονται δειγματοληπτικά τεστ, ενώ οι έλεγχοι θα είναι και ενδελεχείς και αυστηροί. Επίσης έχουν θεσπιστεί υγειονομικά πρωτόκολλα που προβλέπουν αναλυτικά συγκεκριμένες διαδικασίες για τους κανόνες υγιεινής και προστασίας για τη λειτουργία των τουριστικών καταλυμάτων, για τα τουριστικά λεωφορεία, τις επιχειρήσεις ενοικιάσεων αυτοκινήτων, τις θαλάσσιες και αεροπορικές μεταφορές κ.ά.
Σε κάθε κατάλυμα θα υπάρχει υποχρεωτικά συνεργαζόμενος γιατρός ως το πρώτο σημείο αξιολόγησης, ενώ για την περίπτωση που χρειαστεί επιχειρησιακή αντιμετώπιση κρουσμάτων έχει προβλεφθεί η δημιουργία ειδικών χώρων καραντίνας ανά περιφέρεια και ανά νησί. Ο μηχανισμός θα είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμος για διακομιδή ασθενούς σε δομή υγείας, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο.
Στους μικρούς νησιωτικούς προορισμούς θα υπάρξουν πρόσθετες παρεμβάσεις, με ενίσχυση ικανότητας των υπαρχουσών υποδομών υγείας και κάλυψη από κοντινούς προορισμούς, ώστε ο χρόνος μεταφοράς του ασθενούς να είναι μικρότερος των δύο ωρών.