Θ. Μιχαλάτος: Θα κάνουμε τα πάντα για να λειτουργήσει ΜΕΘ στην Κεφαλονιά

Θ. Μιχαλάτος: Θα κάνουμε τα πάντα για να λειτουργήσει ΜΕΘ στην Κεφαλονιά

Συνέντευξη στο in.gr έδωσε ο Δήμαρχος Αργοστολίου Θεόφιλος Μιχαλάτος και απαντώντας στις ερωτήσεις που του τέθηκαν μεταξύ άλλων είπε για την τοπική οικονομία:

«Οι συνέπειες της πανδημίας για το νησί μας είναι αρνητικές και αναπόφευκτα μεγάλες και σημαντικές. Η Κεφαλονιά φέτος θα στερηθεί –ήδη στερείται– την άφιξη χιλιάδων τουριστών μέσω των κρουαζιερόπλοιων. Φέτος είχαν προγραμματιστεί να επισκεφθούν το νησί 200 – 220 κρουαζιερόπλοια, τα οποία έχουν ακυρώσει μέχρι σήμερα τις αφίξεις τους. Αλλά, όπως γνωρίζετε, και το πάγωμα των αεροπορικών πτήσεων προκαλεί τεράστια ζημία στην τοπική οικονομία! Ζούμε και περιστρεφόμαστε γύρω από τον τουρισμό, επικρατεί ανησυχία και στα χείλη όλων των παραγόντων του τουρισμού το ερώτημα είναι ‘‘πώς θα τα βγάλουμε πέρα, τι θα κάνουμε τον χειμώνα, όταν θα έχει μεσολαβήσει μια χαμένη τουριστική περίοδος;’’. Ο δήμος μας με αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και με πρωτοβουλίες της Τουριστικής Επιτροπής που έχουμε συστήσει συμπαραστέκεται στους επιχειρηματίες με πρόταση για την απαλλαγή τους από δημοτικά τέλη.

Αναμένουμε τη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών προκειμένου να λάβουμε ανάλογες πρωτοβουλίες για τις παραλίες μας, για τα επαγγέλματα επισιτιστικού χαρακτήρα και γενικά για κάθε πληττόμενη δραστηριότητα… Με ανησυχεί γιατί διαπιστώνω αφενός καθυστέρηση από πλευράς υπουργείων και αφετέρου οι αμφίσημες θέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής νομίζω ότι θα οδηγήσουν γενικότερα τη χώρα σε δύσκολα διαχωρίσιμες καταστάσεις. Είμαστε σε αναμονή αλλά όχι πολύ αισιόδοξοι. Πρέπει να σώσουμε την παρτίδα, θα κάνουμε ό,τι είναι εφικτό και επιπλέον. Το νησί μας δεν επλήγη από την πανδημία και οι κάτοικοί του πιστεύω ότι έχουν την ωριμότητα να δεχτούν επισκέπτες και να τους προφυλάξουν…».

Απάντησε και για τις δομές υγείας στο νησί, λέγοντας:

«Το Νομαρχιακό μας Νοσοκομείο στο Αργοστόλι, παρά τις ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, κάλυψε και καλύπτει ανάγκες υπερβάλλουσες των δυνατοτήτων του όλα αυτά τα χρόνια! Δυστυχώς η κυβέρνηση επεφύλαξε στην Κεφαλονιά μια άστοχη επιλογή: Με δωρεά ιδιώτη (Ιδρύματος Βεργωτή) έχει κατασκευαστεί νέα πτέρυγα στο Νοσοκομείο η οποία ήταν πλήρως εξοπλισμένη για τη λειτουργία ΜΕΘ. Αγωνιζόμασταν και ζητούσαμε το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για να λειτουργήσει και σε ένα βράδυ ο εξοπλισμός φορτώθηκε και μεταφέρθηκε στο Ρίο για την εκεί μονάδα λειτουργίας της ΜΕΘ. Αυτό έγινε τις πρώτες μέρες της πανδημίας.

Αντιδράσαμε αμέσως, αλλά λόγω της κατάστασης και των αχαρτογράφητων νερών της περιόδου δεν είχαμε εκείνη τη στιγμή αποτέλεσμα. Έχουμε τη δέσμευση ότι όλος ο εξοπλισμός θα επανέλθει. Δεν θα αδιαφορήσουμε. Θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας. Ο δήμος μας, ιδιώτες και άλλοι φορείς, όπως το επιμελητήριο, έχουν προσφέρει εν μέσω πανδημίας αναπνευστήρες και υγειονομικό υλικό για να στηρίξουμε τις δομές υγείας στο νησί μας και κυρίως τους ήρωες εργαζόμενους σε αυτές. Θα επιμείνουμε στη λειτουργία της ΜΕΘ, είναι ανήκουστο να υπάρχει νέα μοντέρνα πτέρυγα και σύγχρονος εξοπλισμός και να… μεταφέρεται αλλού!

Όσον αφορά τη δημιουργία ολοκληρωμένων μονάδων πρωτοβάθμιας υγείας στους δήμους δεν θα μπορούσαμε να είμαστε αντίθετοι αλλά απαιτείται προσοχή. Να μη μεταφερθεί αρμοδιότητα και ευθύνη στους δήμους χωρίς επαρκείς πόρους! Πρακτική συνήθης στο ελληνικό κράτος. Εδώ τον λόγο έχουν και τα συνδικαλιστικά μας όργανα, όπως η ΚΕΔΕ. Θέλει μεγάλη προσοχή το εγχείρημα και ενδελεχή μελέτη, να εξασφαλιστούν πλήρως και οι πόροι αλλά και η δυνατότητα πρόσληψης εξειδικευμένου και αναγκαίου προσωπικού».

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ