Αποκάλυψη – Μόνο στο «Π»: Το κράτος θα επιδοτεί τη μηνιαία δόση του δανείου

Αποκάλυψη – Μόνο στο «Π»: Το κράτος θα επιδοτεί τη μηνιαία δόση του δανείου

-Ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης ξετυλίγει βήμα βήμα την τελική ρύθμιση για την οριστική διάσωσή της

 

Δεν θα χαθεί, τελικά, η πρώτη κατοικία. Δεν θα βγει σε πλειστηριασμό. Η οικογένεια δεν θα ξεσπιτωθεί. Η μάχη που έχει δοθεί όλα αυτά τα χρόνια από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και από τη σημερινή, με… υπερόπλο τον «νόμο Κατσέλη», που δεν επέτρεψε στις τράπεζες να βάλουν χέρι στην πρώτη κατοικία, απέδωσε, φέρνοντας ένα νέο πρόγραμμα, που αποτρέπει το ξεσπίτωμα της οικογένειας.

Το νέο πρόγραμμα στο οποίο έχει καταλήξει η κυβέρνηση, που θα ισχύσει από την 1η Ιουλίου, θα προβλέπει την κρατική επιδότηση των στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας. Και εδώ να τονίσουμε ότι η ρύθμιση που έχει αποφασιστεί δεν θα έχει τελικά καμία σχέση με το νέο Πτωχευτικό Δίκαιο, όπως είχε κυκλοφορήσει.

Όλους αυτούς τους μήνες ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης έχει συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στη θετική αυτή κατάληξη, που σώζει την πρώτη κατοικία, αποτρέποντας δράματα και καταστάσεις που δεν θα ήθελε κανείς να ζήσει…

Δεκάδες χιλιάδες θα σωθούν
Απόλυτα αποκαλυπτικός για τη ρύθμιση που θα ισχύει από δω και πέρα ήταν ο ειδικός γραμματέας Φώτης Κουρμούσης στη συνέντευξή του στην εκπομπή «Επί του Πιεστηρίου» στο Kontra, στον Μάκη Κουρή και στον Γιώργο Σιαδήμα.

// Η νέα ρύθμιση θα είναι στο πλαίσιο του Πτωχευτικού Δικαίου;

– Φ. Κουρμούσης: Όχι. Η υφιστάμενη προστασία θα λήξει τέλος Ιουλίου. Παράλληλα, στις αρχές Ιουλίου θα ξεκινήσει ένα νέο πρόγραμμα επιδότησης των στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, με σκοπό να επιδοτήσει το κράτος αυτά τα δάνεια και να αποφευχθούν οι πλειστηριασμοί και άρα να υπάρχει διάσωση της πρώτης κατοικίας.

// Πόσοι θα σωθούν με αυτήν τη νέα ρύθμιση που θα φέρετε;

– Φ. Κουρμούσης: Αυτήν τη στιγμή «τρέχουμε» τις ασκήσεις και τα νούμερα και θα είμαστε έτοιμοι περίπου σε δύο εβδομάδες να δούμε κάτι συγκεκριμένο. Είναι, πάντως, δεκάδες χιλιάδες. Αυτό το πρόγραμμα θα «τρέξει» για μερικούς μήνες, ώστε τον Ιανουάριο του 2021 να ξεκινήσει η εφαρμογή του νέου πτωχευτικού νόμου, κατ’ εφαρμογήν της ευρωπαϊκής οδηγίας.


Αρχές Ιουλίου θα ξεκινήσει το νέο πρόγραμμα, που θα περιλαμβάνει και τους συνεπείς δανειολήπτες


Τον Ιούλιο θα ξεκινήσει το νέο πρόγραμμα για την κρατική επιδότηση των στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας.

// Το ΔΝΤ συναινεί;

– Φ. Κουρμούσης: Η στάση του είναι πάντα διστακτική.

// Μπορεί να προχωρήσει το κράτος, η κυβέρνηση, η χώρα, κι ας λέει «όχι» το ΔΝΤ;

– Φ. Κουρμούσης: Η κυβέρνηση έχει καταλήξει σε συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους για αυτό το πρόγραμμα που θα εστιάσει στην υποστήριξη όσων επλήγησαν από τον κορονοϊό. Οπότε, εκεί δεν υπάρχει κάτι άλλο να συζητηθεί ή να μπει σε διαπραγμάτευση. Έχει ολοκληρωθεί αυτή η συμφωνία.
Όσοι δεν επλήγησαν από τον κορονοϊό προλαβαίνουν μέχρι το τέλος Ιουλίου να ενταχθούν στο υφιστάμενο πλαίσιο, διότι μετά δεν θα υπάρχει κάποιο άλλο πλαίσιο. Πρέπει να το επισημάνουμε αυτό.

// Δηλαδή, πρέπει να μπουν σε αυτό γιατί δεν θα μπορούν να μπουν στο καινούργιο που προγραμματίζετε;

– Φ. Κουρμούσης: Όποιοι δεν επλήγησαν από τον κορονοϊό θα πρέπει να μπουν σε αυτό που υπάρχει σήμερα, διότι από 1η Αυγούστου δεν θα υπάρχει πλαίσιο προστασίας για αυτούς. Θα πρέπει, δηλαδή, να πληρώνουν τα δάνειά τους για να διασώσουν το σπίτι τους.

// Πώς θα λειτουργήσει αυτό το νέο πρόγραμμα;

– Φ. Κουρμούσης: Το νέο πρόγραμμα εστιάζει σε όσους επλήγησαν από τον κορονοϊό, είτε είναι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή εξαιτίας της πανδημίας είτε είναι ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν μπόρεσαν να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους είτε είναι άνεργοι. Οποιαδήποτε, δηλαδή, κοινωνική ομάδα που λόγω του κορονοϊού δέχτηκε κάποιο πλήγμα. Όλοι αυτοί, λοιπόν, εφόσον έχουν δάνεια με υποθήκη στην πρώτη κατοικία, θα είναι επιλέξιμοι για το νέο πρόγραμμα, όπου το κράτος θα επιδοτεί τις μηνιαίες δόσεις των δανείων.

// Επιδότηση, δηλαδή, ενός μέρους της δόσης.

– Φ. Κουρμούσης: Σωστό.

// Θα υπάρχει και επιμήκυνση των δόσεων;

– Φ. Κουρμούσης: Προφανώς, σε συνεννόηση με την τράπεζα θα γίνεται μια ρύθμιση που θα μπορεί να την εξυπηρετεί ο πολίτης με τα νέα του δεδομένα. Αν κάποιος, δηλαδή, δέχτηκε μείωση μισθού ή έπαθε κάποια ζημιά στην ατομική του επιχείρηση και έχει μικρότερα εισοδήματα, προφανώς θα γίνει μια ρύθμιση του δανείου του σύμφωνα με τα νέα οικονομικά του δεδομένα.


Οι Ευρωπαίοι έχουν δώσει το «πράσινο φως»


// Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δώσει το «πράσινο φως» σε αυτά που μας είπατε;

– Φ. Κουρμούσης: Έχει γίνει συμφωνία. Την ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός στις 30 Απριλίου αυτήν τη συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους, την οποία αυτήν τη στιγμή εμείς υλοποιούμε στο υπουργείο Οικονομικών, με σκοπό να είναι έτοιμη η ηλεκτρονική πλατφόρμα την 1η Ιουλίου να δεχτεί τις αιτήσεις.

// Το ΔΝΤ γιατί μας αλλάζει τα φώτα όλα αυτά τα χρόνια; Θα μείνει σιωπηλό ή θα βάλει καμιά παγίδα;

– Φ. Κουρμούσης: Πάντοτε θα ζητούν να υπάρχουν δικλίδες ασφαλείας για να μη γίνεται κατάχρηση του πλαισίου από όσους έχουν χρήματα και προσπαθούν να αποφύγουν να πληρώσουν. Γι’ αυτό χρησιμοποιούμε τις υφιστάμενες ηλεκτρονικές υποδομές που έχουμε αναπτύξει στη Γραμματεία τα τελευταία τρία χρόνια, μέσω των οποίων πραγματοποιούνται όλοι οι έλεγχοι και οι διασταυρώσεις, ώστε να μη γίνεται κατάχρηση του πλαισίου. Άρα δεν μπορούν να πουν κάτι περί κατάχρησης και στρατηγικών κακοπληρωτών.

Όποιος έχει χρήματα θα απορριφθεί

// Υπάρχει ένα δημοσίευμα στην «Καθημερινή» που λέει: «Στήνουν παγίδα σε κακοπληρωτές που κατέφυγαν στον ‘‘νόμο Κατσέλη’’. Θα πρέπει να υποβάλουν εκ νέου αίτηση όσοι η υπόθεσή τους δεν έχει εκδικαστεί ώστε να δουν αν είναι πράγματι κακοπληρωτές». Ισχύει; Έχετε ανακαλύψει τέτοιες περιπτώσεις;

– Φ. Κουρμούσης: Αυτό που ισχύει είναι ότι κάποιοι πολίτες κατέθεταν την αίτησή τους στο δικαστήριο γνωρίζοντας ότι τα δικαστήρια έχουν πολύ μεγάλο φόρτο εργασίας και ότι δεν θα γινόταν επί τόπου κάποιος έλεγχος. Οπότε κέρδιζαν χρόνο και όταν έφτανε η ώρα της δίκης, επειδή γνώριζαν ότι ο δικαστής θα ανακάλυπτε ότι έχουν χρήματα, παραιτούνταν μια μέρα πριν από τη δίκη. Άρα, για να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα των στρατηγικών κακοπληρωτών, θα κληθούν τώρα να καταθέσουν την αίτησή τους σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα, ώστε να ελεγχθεί επί τόπου αν έχουν χρήματα ή όχι. Όποιος έχει χρήματα θα απορριφθεί κατευθείαν.

// Για αυτούς που πληρώνουν κανονικά και είναι κάθε μήνα συνεπείς θα υπάρχει κάποιο μπόνους;

– Φ. Κουρμούσης: Νομίζω ότι τελείωσε η αναμονή και για αυτούς. Στο νέο πρόγραμμα, που ξεκινάει 1η Ιουλίου, περιλαμβάνονται και τα εξυπηρετούμενα δάνεια. Δηλαδή, και όλοι αυτοί που με δυσκολία, κόπο και θυσίες κράτησαν τα δάνειά τους εξυπηρετούμενα θα επιδοτηθούν από το κράτος, και μάλιστα σε μεγαλύτερο ποσοστό, ώστε να έχουν μια μορφή επιβράβευσης για τον κόπο και τις θυσίες αυτών των ετών.

// Δηλαδή, θα είναι όλοι από τα «πράσινα» δάνεια μέσα σε αυτήν τη φόρμα;

– Φ. Κουρμούσης: Εφόσον κάποιος επλήγη από τον κορονοϊό, παρότι το δάνειό του είναι εξυπηρετούμενο, θα επιδοτηθεί και αυτός από το κράτος. Είτε ο ίδιος είτε η οικογένειά του. Γιατί, π.χ., μπορεί ο σύζυγος να μην έχει πληγεί από τον κορονοϊό, αλλά η σύζυγος να έχει πληγεί, άρα το νοικοκυριό έχει πληγεί, και μπορεί ο σύζυγος παράλληλα να έχει να θρέψει και τον γιο του που απολύθηκε. Άρα κοιτάμε πλέον το νοικοκυριό.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ