Ψηφιακά Κέντρα Ανακεφαλαίωσης δημιουργεί ο e-ΕΦΚΑ

Ψηφιακά Κέντρα Ανακεφαλαίωσης δημιουργεί ο e-ΕΦΚΑ

-Για να σταματήσει τη συσσώρευση χιλιάδων αιτήσεων συνταξιοδότησης!

Παρόλο που οι υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ βρίσκονται σε καθεστώς προστασίας από τον ιό SARS-CoV-2, με το στελεχιακό του δυναμικό να προσέρχεται εκ περιτροπής και πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί από το υπουργείο Εσωτερικών, η διοίκηση του φορέα προγραμματίζει και σχεδιάζει σημαντικές παρεμβάσεις στον εκσυγχρονισμό του όλου συστήματος απονομής των συντάξεων.

Έτσι, πέρα από το ότι αναμένεται μέσα στον Ιούνιο να εφαρμοστεί πιλοτικά η έκδοση των πρώτων ψηφιοποιημένων συνταξιοδοτικών αποφάσεων, τώρα προγραμματίζεται η δημιουργία ψηφιακών Κέντρων Ανακεφαλαίωσης (ΚΑΝ), τα οποία θα συμβάλουν σημαντικά στον περιορισμό του συνολικού χρόνου αναμονής για την έκδοση μιας συνταξιοδοτικής αποφάσεως.

Και αυτό επιβεβαιώνεται από το εσωτερικό έγγραφο που απέστειλε στις 18 Μαΐου προς όλους τους εργαζόμενους του φορέα ο διοικητής του e-ΕΦΚΑ Χρήστος Χάλαρης, στο οποίο αναφέρει: «Η εισαγωγή των νέων τεχνολογικών εργαλείων δεν έρχεται να υποκαταστήσει αλλά να δυναμώσει και να μετεξελίξει το ρόλο του ανθρώπινου δυναμικού στον Οργανισμό. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα όλων, ο ψηφιακός μετασχηματισμός της διαδικασίας απονομής σύνταξης.

Με την ολοκλήρωσή του οι υφιστάμενες δομές ανακεφαλαίωσης θα μετασχηματιστούν σε Κέντρα Ανακεφαλαίωσης (Κ.Αν.). Πλέον, αντί να εξυπηρετούμε τον ασφαλισμένο μετά την υποβολή της αίτησής του, θα τον καλούμε όταν πλησιάζει στο τέλος του εργασιακού του βίου να συμπληρώσει και να τακτοποιήσει τα στοιχεία που υπάρχουν στο σύστημα ‘‘ΑΤΛΑΣ’’. Αντίστοιχα οι εισηγητές θα ασχολούνται με τις πολύπλοκες αιτήσεις και με τον δειγματοληπτικό έλεγχο των αποφάσεων που εκδίδονται από την αυτοματοποιημένη διαδικασία.

Δηλαδή, ενώ το στελεχιακό δυναμικό της ανακεφαλαίωσης και των συντάξεων θα εξακολουθήσει να εργάζεται όπως ακριβώς και σήμερα, οι υποθέσεις που θα του ανατίθενται θα αντιστοιχούν σε αυτές που μπορεί να διεκπεραιώσει σε ένα μήνα και δεν θα συσσωρεύονται, όπως σήμερα. Έτσι τη στιγμή που αλλάζουν τα πάντα στην εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων δεν αλλάζει τίποτα στο αντικείμενο της εργασίας του προσωπικού, με εξαίρεση την εξάλειψη της ψυχολογικής πίεσης που δημιουργεί η τριβή με τους ασφαλισμένους λόγω της πολύμηνης καθυστέρησης της διεκπεραίωσης των αιτημάτων τους».

Η εξέλιξη αυτή, με τη δημιουργία των ψηφιακών Κέντρων Ανακεφαλαίωσης, προέκυψε έπειτα από αίτημα της ομοσπονδίας των εργαζομένων του πρώην ΙΚΑ (ΠΟΣΕ ΙΚΑ), οι οποίοι, λόγω και της καλύτερης γνώσεως που έχουν επί του αντικειμένου, δεν δυσκολεύτηκαν ιδιαίτερα να πείσουν τη σημερινή διοίκηση να προχωρήσει στην υλοποίηση ενός αιτήματος ετών, το οποίο οι προηγούμενες διοικήσεις δεν τόλμησαν –κακώς– να κάνουν.

Σύμφωνα με αυτόν τον σχεδιασμό, ο οποίος μπορεί να ολοκληρωθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2021, ο κάθε ασφαλισμένος που πρόκειται να συνταξιοδοτηθεί σε ένα ή δύο χρόνια (το ακριβές χρονικό διάστημα δεν έχει ακόμα αποφασιστεί) θα έχει τη δυνατότητα πρόσβασης στα ψηφιακά Κέντρα Ανακεφαλαίωσης αλλά και στο σύστημα «ΑΤΛΑΣ», προσκομίζοντας το σύνολο των ασφαλιστικών του βιβλιαρίων ενσήμων. Αφού το κάνει αυτό, οι αρμόδιοι υπάλληλοι του e-ΕΦΚΑ θα προβαίνουν στην ψηφιοποίηση της ασφαλιστικής του ιστορίας, όπως αυτή θα προκύπτει από τις καρτέλες των ενσήμων του.

Από τη στιγμή που θα γίνεται αυτό, όταν θα φτάσει η μέρα που ο ασφαλισμένος θα πρέπει να υποβάλει ψηφιακά την αίτησή του για να συνταξιοδοτηθεί, αυτή θα μπορεί να εκδοθεί άμεσα, ακριβώς επειδή θα έχουν ήδη προ πολλού καταχωρηθεί τα ασφαλιστικά δεδομένα του στο πληροφοριακό σύστημα του e-ΕΦΚΑ.

Με αυτόν τον τρόπο ξεπερνιέται ένας μεγάλος γραφειοκρατικός βραχνάς, ο οποίος αυξάνει τον συνολικό χρόνο αναμονής για να βγει μια συνταξιοδοτική απόφαση ακόμα και μέχρι ενάμιση χρόνο.

Η υλοποίηση αυτού του σχεδιασμού θα αφορά τη συντριπτική πλειοψηφία όσων πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν από το 2021 και θα αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο ώστε εντός του 2022 να γίνει πράξη το όραμα για την ψηφιακή έκδοση των συντάξεων σε αντίστοιχους χρόνους με αυτούς που υπάρχουν για την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης. Δηλαδή, με το πάτημα ενός πλήκτρου στον υπολογιστή μας.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ