Ο Τηλέμαχος Χυτήρης αποκρυπτογραφεί τον Καβάφη

Ο Τηλέμαχος Χυτήρης αποκρυπτογραφεί τον Καβάφη

Δεν είναι μόνο πολιτικός ο Τηλέμαχος Χυτήρης και μάλιστα με ενεργή θητεία σε κορυφαίες θέσεις της πολιτικής και κυρίως στο ΠΑΣΟΚ, στενός συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου, βουλευτής, υφυπουργός, με σημαντική πορεία, και πάντα μένοντας έξω από «παρέες».

Είναι και πνευματικός άνθρωπος, ποιητής και όχι μόνο. Ένα πρόσφατο κείμενό του ανακαλύψαμε στα «Νέα» του Σαββατοκύριακου, όπου αναφέρεται στον κορυφαίο έλληνα ποιητή, που είναι ο πιο μεταφρασμένος σε όλες τις γλώσσες του κόσμου.

Ένα μικρό απόσπασμα παραθέτουμε στη συνέχεια:
«Ο σοφός έλληνας ποιητής της Αλεξάνδρειας Κ. Π. Καβάφης είναι σήμερα πολύ in σε ολόκληρο τον κόσμο και μάλιστα στους νέους. Πολλοί αναρωτιούνται σε τι να οφείλεται αυτή η ‘‘καβαφομανία’’ και μάλιστα μέσω μεταφράσεων όπου η ποίηση ως γνωστόν χάνει την αυθε­ντικότητά της, ενώ άλλοι δυσφορούν από μια τέτοια υπερβολική και εξεζητημένη κατά τη γνώμη τους προβολή. Υπάρχουν εκείνοι που ε­ξηγούν το φαινόμενο αποδίδοντάς το στην ομοφυλοφιλία του ποιητή σε συνδυασμό με την κοινωνική και θεσμική αποδοχή της στην εποχή μας και στο ιστορικό υπόβαθρο της ποίησης του που προκαλεί ένα μόνιμο ενδιαφέρον. Εξήγηση μάλλον ανεπαρκής και εξωποιητική. Ο ποιητής πράγματι θύει στη λατρεία του εφηβικού σώματος και οικτίρει την λόγω γήρατος παρακμή του, επίσης αναστοχάζεται ιστορικές στιγμές και πρόσωπα, αληθή ή φανταστικά. Όχημά του έχει τη μνήμη και την ειρωνεία που καταλαμβάνουν κεντρικό ρόλο στην ποιητική του. Η μνήμη όμως για τον ποιητή είναι και παρόν, ενώ η ειρωνεία του διατρέχει τον χρόνο. Ο αναγνώστης μαγεύεται από το ποίημα και έλκεται σε μια επαναλαμβανόμενη επιστροφή του σ’ αυτό».

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ