Τρύπα 2 δισ. ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία

Τρύπα 2 δισ. ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία

-Λόγω της πανδημίας και της ύφεσης οι επιχειρήσεις δεν πληρώνουν τις εισφορές

Πονοκέφαλο προκαλούν στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αλλά και γενικότερα στην κυβέρνηση οι σημαντικές απώλειες εσόδων που καταγράφουν από τις αρχές του έτους τα ασφαλιστικά ταμεία. Προϊόντος του χρόνου η κατάσταση επιδεινώνεται, διογκώνεται σε τέτοιο βαθμό ώστε από ορισμένες πλευρές να εκφράζονται φόβοι ότι στο εγγύς μέλλον ίσως ανακύψει θέμα ακόμη και έγκαιρης καταβολής των συντάξεων. Από το υπουργείο Εργασίας αποκλείουν κατηγορηματικά το ενδεχόμενο αυτό και κάνουν λόγο για «ευσεβείς πόθους» της αντιπολίτευσης και πρωτίστως του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις, η «μαύρη τρύπα» στο τέλος του έτους μπορεί να αγγίξει ή και να υπερβεί τα 2 δισ. ευρώ. Η υστέρηση στα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων κινούνταν σε διψήφιους αριθμούς κατά το πρώτο τρίμηνο (13% τον Μάρτιο ο ΕΦΚΑ), ενώ σταθερή επιδείνωση αναμένεται τους επόμενους μήνες.

Λόγω της πανδημίας χιλιάδες επιχειρήσεις καθυστερούν την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ εξαιτίας της ύφεσης μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων δεν θα επαναλειτουργήσει ή θα το κάνει με μειωμένο προσωπικό. Με συνέπεια σημαντικές απώλειες για τα ασφαλιστικά ταμεία. Κι αυτό είναι κάτι που δεν πρόκειται να αλλάξει άμεσα και πάντως όχι στη διάρκεια του 2020, ενώ η τάση αυτή θα συνεχιστεί σίγουρα και στους πρώτους μήνες του επόμενου έτους.

Με τα δεδομένα αυτά σύντομα ο ΕΦΚΑ θα χρειαστεί ένεση ρευστότητας προκειμένου να συνεχίσει απρόσκοπτα την καταβολή των συντάξεων. Από τον ΣΥΡΙΖΑ προειδοποιούν ότι αν η κυβέρνηση δεν λάβει τα αναγκαία μέτρα για την αναστροφή της κατάστασης, στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον θα προκύψει θέμα με τις συντάξεις.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ