Τη θυσία των προσωπικών δεδομένων προτείνει;

Τη θυσία των προσωπικών δεδομένων προτείνει;

«Μήπως τα συνταγματικά δικαιώματα θυσιάσθηκαν στον βωμό της αντιμετώπισης της κρίσης; Μήπως από την άλλη πλευρά η κρίση ανέδειξε τα όρια μιας συνταγματικής σκέ­ψης που εστιάζει στην προστασία των δικαιωμάτων; Ποια είναι εν τέλει τα θεσμικά διδάγματα της υγειονομικής κρίσης», γράφει σε άρθρο του στα «Νέα» ο Στυλιανός – Ιωάννης Γ. Κουτνατζής, γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου, γενικός γραμματέας Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων της Προεδρίας της Κυβέρνησης.

Να υποθέσουμε, κύριε Γενικέ, ότι ανοίγετε χαραμάδα στη συνταγματική διάταξη για περιορισμό της προστασίας των προσωπικών δεδομένων του έλληνα πολίτη στον… βωμό της υγειονομικής κρίσης; Σ’ αυτό που είναι ήδη στο τραπέζι προβλέπεται να υπάρχει εφαρμογή στο κινητό που θα χτυπάει όταν ο συνομιλητής έχει προσβληθεί από κορονοϊό.

Ο τίτλος του άρθρου του «Σύνταγμα και πανδημία: Τα θεσμικά διδάγματα της κρίσης» χτυπάει την πόρτα του Συντάγματος.
Κατά σύμπτωση, στην ίδια εφημερίδα χτυπάει τον κώδωνα του κινδύνου ο καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Χρήστος Φραγκονικολόπουλος, σε άρθρο του με τίτλο «Διδάγματα της πανδημίας».

«Η τεχνολογία συρρικνώνει τον κόσμο, όχι μόνο με ‘‘φυσικό’’ αλλά και με ‘‘ψυχολογικό’’ τρόπο, και μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε την πολύπλοκη αλληλεξάρτησή μας. Υπονομεύουν θεσμικές δομές που στο παρελθόν μας παρείχαν την ατομική μας ταυτότητα. Αλλά σε έναν κόσμο όπου τα σύνορα ‘‘δυσκολεύουν’’ τους μετανάστες αλλά όχι τη μόλυνση του περιβάλλοντος και τις ασθένειες η εδαφικότητα αποκτά ολοένα και λιγότερη σημασία. Ή μάλλον αντίστροφα, η οικουμενικότητα των προβλημάτων ζητά οικουμενικές λύσεις που ξεπερνούν τα σύνορα των κρατών και τον ζήλο με τον οποίο προφυλάσσουν την κυριαρχία τους».

Κατάληξη: Είχε μπει μπροστά η… σφαγή των προσωπικών δεδομένων του πολίτη… Το Σύνταγμα στην υπηρεσία του συστήματος…

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ