Γιαννάκου και Δένδιας αναστατώνουν το Μαξίμου!

Γιαννάκου και Δένδιας αναστατώνουν το Μαξίμου!

-Δεν προλαβαίνει ο Μητσοτάκης να μαζεύει υπουργούς και βουλευτές

Δεν προλαβαίνει να μετράει… μέτωπα ο Κυρ. Μητσοτάκης. Υπουργοί και βουλευτές, με δημόσιες συμπεριφορές και αναφορές (δηλώσεις), προκαλούν σφοδρές αντιδράσεις και απειλούν να διαταράξουν το ευνοϊκό για την κυβέρνηση κλίμα. Σε ορισμένες δε περιπτώσεις χρειάζεται η παρέμβαση του Μεγάρου Μαξίμου για να πέσουν οι τόνοι και να κλείσει το θέμα. Το ανησυχητικό για το πρωθυπουργικό επιτελείο είναι ότι τα κρούσματα αντί να μειώνονται, αυξάνονται.

Με διαδοχικές δηλώσεις του τις τελευταίες ημέρες για τα ελληνοτουρκικά, ο Ν. Δένδιας έχει προκαλέσει τις οργισμένες αντιδράσεις της δεξιάς πτέρυγας των στελεχών-ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας, αλλά ακόμη και τη σκληρή κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που αποδίδουν στην κυβέρνηση υποχωρητική διάθεση και απόπειρα υποβάθμισης του εξ ανατολών κινδύνου.

Δηλώσεις όπως ότι «τα casus belli είναι φαιδρότητες» ή ότι «δεν δημιουργούμε εντάσεις για μερικές δεκάδες μέτρα (στον Έβρο)» και –το ακόμη… καλύτερο– ότι ο Τ. Ερντογάν είναι «εγκάρδιος, ανοιχτόκαρδος και ιδιαιτέρως ευγενής». Και όλα αυτά σε μια περίοδο που η γειτονική χώρα κλιμακώνει τις προκλήσεις της στο Αιγαίο, τα μαχητικά της έφτασαν να πετάνε πάνω από την Πάτμο, ενώ ο ίδιος ο τούρκος Πρόεδρος δεν χάνει ευκαιρία να εκδηλώσει τις επεκτατικές διαθέσεις του έναντι της Ελλάδας.

Εκ του μη όντος και εντελώς ξαφνικά άνοιξε μέτωπο της κυβέρνησης με τη Δικαιοσύνη. Αιτία οι δηλώσεις της βουλευτού και πρώην υπουργού Μ. Γιαννάκου, η οποία σε «νεκρό χρόνο» στράφηκε κατά των δικαστών, ενθυμούμενη ότι την περίοδο της οικονομικής κρίσης και των Μνημονίων δεν «έβαλαν πλάτη», ως ώφειλαν, στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που είχε να διαχειριστεί η χώρα. Με το σκεπτικό ότι δεν αποδέχθηκαν μειώσεις στις αποδοχές τους ανάλογα με ό,τι συνέβη με όλους τους άλλους κλάδους εργαζομένων στον δημόσιο τομέα.

Οι αναφορές της αυτές εξόργισαν, όπως ήταν αναμενόμενο, την πλειονότητα των δικαστικών λειτουργών, με τις Ενώσεις τους να εκδίδουν ανακοινώσεις διαμαρτυρίας. Δεν έλειψαν και οι εικασίες ότι η κ. Γιαννάκου λειτουργεί ως «λαγός» της κυβέρνησης για τα σχέδια που έχει κατά νου να προωθήσει στον χώρο της Δικαιοσύνης. Το σκηνικό που άρχισε να διαμορφώνεται ανησύχησε το Μέγαρο Μαξίμου. Κατ’ εντολή του πρωθυπουργού στενός συνεργάτης του επικοινώνησε με ανώτατους δικαστικούς και τις Ενώσεις τους και τους διαβεβαίωσε ότι η κ. Γιαννάκου εξέφρασε προσωπικές απόψεις και πως η κυβέρνηση… δεν κάνει σχέδια για τη Δικαιοσύνη.

Αντικείμενο προβληματισμού και συζήτησης στο πρωθυπουργικό επιτελείο αποτέλεσε το «θερμό επεισόδιο» μεταξύ του Κ. Κυρανάκη και του Π. Πολάκη στη Βουλή. Η… γενική διαπίστωση ήταν ότι ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας δεν έπρεπε να παρασυρθεί από τον κ. Πολάκη στη λογική των προσωπικών χαρακτηρισμών και των ύβρεων.

«Με τον τρόπο αυτό εξωραΐζουμε τη δική του συ­μπεριφορά», τονίστηκε. Δεν είναι η πρώτη φορά πάντως που ο κ. Κυρανάκης με πρωτοβουλίες ή δημόσιες παρεμβάσεις του προκαλεί τη δυσφορία του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος, στοχεύοντας στον μεσαίο χώρο, είναι αντίθετος με τους υψηλούς τόνους και την ακραία ρητορική. Πληροφορίες δε αναφέρουν ότι λόγω ακριβώς του δημόσιου λόγου του ο κ. Κυρανάκης έμεινε εκτός κυβέρνησης.

Γ. Ζ.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ