Έναν χρόνο παραμένει κενή η θέση του γενικού διευθυντή του ΟΚΑΝΑ

Έναν χρόνο παραμένει κενή η θέση του γενικού διευθυντή του ΟΚΑΝΑ

– Αυτή είναι η Ελλάδα…

Τον Ιούνιο του 2019 προκηρύχθηκε διαγωνισμός για την πλήρωση της θέσης του γενικού διευθυντή του ΟΚΑΝΑ. Έκτοτε δεν έχει υπάρξει καμιά εξέλιξη για τη σχετική διαδικασία επιλογής, παρότι η καταληκτική ημερομηνία υποβολής υποψηφιοτήτων ήταν μετά τις εθνικές εκλογές, δηλαδή τη 17η Ιουλίου 2019, και οι ενδιαφερόμενοι μάλιστα ήταν πολλοί.

Από τον Ιούνιο του 2019 έχει παρέλθει η προβλεπόμενη διάρκεια της θητείας του απελθόντος γενικού διευθυντή του ΟΚΑΝΑ, ενώ ο διορισμός και η θητεία του είχαν ήδη κριθεί άκυροι με τη δικαστική απόφαση 2077/2018, μια παράνομη επιλογή, που επιβάρυνε τελικά τον οργανισμό με αποζημίωση πλέον των 150.000 ευρώ. Έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος και παραμένει κενή η θέση του γενικού διευθυντή, παρότι είναι εξαιρετικά κρίσιμη η πλήρωσή της για τη λειτουργία του οργανισμού.

Σύμφωνα με τις καταστατικές διατάξεις του ΟΚΑΝΑ, ο γενικός διευθυντής έχει, μεταξύ άλλων, την αποκλειστική αρμοδιότητα να προΐσταται όλων των υπηρεσιών του οργανισμού, να εποπτεύει το έργο όλων των μονάδων (πλέον των 60) και του προσωπικού τους σε εθνικό επίπεδο, να εισηγείται στο διοικητικό συμβούλιο σχετικά με τη δράση και τη λειτουργία του οργανισμού, να εκδίδει αποφάσεις και εγκυκλίους, να παρακολουθεί και ελέγχει την εκτέλεση των προϋπολογισμών. Οι αρμοδιότητες του γενικού διευθυντή είναι ζωτικές για τη λειτουργία του οργανισμού και δεν δικαιολογείται η μη άσκησή τους ή η υποκατάστασή του, και μάλιστα για μεγάλο χρονικό διάστημα, από άλλα όργανα.

Η αναγκαιότητα της άμεσης πλήρωσης της συγκεκριμένης θέσης αναδεικνύεται και από τις ιδιαίτερες ανά­γκες που έχουν ανακύψει κατά το χρονικό διάστημα της πανδημίας, οι οποίες βεβαίως είναι ιδιαίτερα αυξημένες, όπως και για όλους τους οργανισμούς που υπηρετούν τη δημόσια υγεία.

Όλα αυτά που αποκαλύπτουμε είναι σε πλήρη γνώση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας. Μήπως και σε αυτό το θέμα πρέπει να δώσει τη λύση ο πρωθυπουργός;

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ