Κυρ. Μητσοτάκης: Έχουμε αφήσει πίσω μας τα δύσκολα
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, πως δεν προτίθεται να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, αλλά ούτε και να προβεί σε ανασχηματισμό, χαρακτηρίζοντας παράλληλα ανεύθυνη αυτή τη συζήτηση τώρα.
Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων σε συνέντευξη που έδωσε απόψε στον τηλεοπτικό σταθμό Star, όπου αναφέρθηκε σε όλα τα ανοιχτά ζητήματα. Στα όσα συνέβησαν στον Έβρο, στην προοπτική της οικονομίας μετά το τέλος της καραντίνας, στην επανέναρξη των δημοτικών σχολείων και των νηπιαγωγείων, στα μέτρα που πρέπει να τηρούνται εφεξής για την προστασία από τον κορονοϊό, στις διεκδικήσεις της Ελλάδος από τα ευρωπαϊκά κονδύλια που πρόκειται να εκταμιευθούν για την στήριξη των οικονομιών, και για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο όπως είπε θα υποστηριχθεί ακόμη περισσότερο.
Αναφερόμενος στα όσα έλαβαν χώρα στον Έβρο, ο πρωθυπουργός είπε ότι “ δεν έγινε απολύτως τίποτα” και πρόσθεσε ότι “ τα σύνορα είναι καθορισμένα από την συνθήκη της Λωζάννης και τα πρωτόκολλα που ακολούθησαν. Η κοίτη του Έβρου μετακινείται αλλά τα σύνορα παραμένουν ίδια. Αυτά είναι τεχνικά ζητήματα και λύνονται επί τόπου” είπε και σημείωσε ότι “ δεν μπήκαν Τούρκοι στρατιώτες” στην περιοχή, και πως τα όσα συνέβησαν “ δεν είναι συνοριακή διαφορά”.
Ο κ.Μητσοτάκης είπε ότι “ υπάρχει νευρικότητα από την πλευρά της Τουρκίας” την οποία ο ίδιος απέδωσε στην περαιτέρω ενίσχυση του φράχτη που ανορθώνει η Ελλάδα στον Έβρο, και πρόσθεσε:
“ Αναφαίρετο δικαίωμά μας να το κάνουμε και θα το κάνουμε. Έχουμε ενημερώσει την Τουρκία. Η χώρα μας κέρδισε ως κεκτημένο τη δυνατότητα να φυλάει τα σύνορά της και θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της”.
Παραδέχθηκε ότι δεν υπάρχουν με την Τουρκία οι σχέσεις που ο ίδιος θα ήθελε, αλλά “ με ευθύνη της Τουρκίας και όχι με δική μας υπαιτιότητα” ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχουν διπλωματικοί δίαυλοι επικοινωνίας.
“ Είμαστε πολύ σίγουροι για το δίκαιο μας. Έχουμε αυτοπεποίθηση. Δεν πρέπει να είναι είδηση όταν θα μιλάμε με τον Τούρκο πρόεδρο” σημείωσε.
Αναφερόμενος στο γιατί έγινε διάβημα από το ελληνικό ΥΠΕΞ ο πρωθυπουργός είπε ότι αυτό έγινε διότι κάποια στιγμή βρέθηκαν στρατεύματα εκεί, αλλά και για να μειωθεί η αυξανόμενη ένταση.
Κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να τον κατονομάσει λέγοντας ότι “ είναι ενδιαφέρουσα η στροφή κάποιων που έλεγαν να κρατάμε τα σύνορα ανοιχτά, και σήμερα εμφανίζονται υπερπατριώτες και υιοθετούν το ρεπορτάζ μιας βρετανικής εφημερίδας”.
“ Ούτε ανασχηματισμός ούτε εκλογές”
Ούτε ανασχηματισμό ούτε εκλογές” είπε ο κ.Μητσοτάκης απαντώντας σε σχετική ερώτημα, και αναρωτήθηκε: “ Εκλογές γιατί και για ποιο λόγο; Δεν είναι το ζητούμενο να κάψουμε την απλή αναλογική, αλλά η επιτυχία του έργου μας. Η κοινωνία μας περιβάλλει με εμπιστοσύνη. Δεν είμαι τακτικιστής, και θα τιμήσω την εντολή που πήρα από το λαό. Έχουμε 158 βουλευτές, μεγάλη αποδοχή στην κοινωνία, και είμαστε πολύ πιο ισχυροί πολιτικά από τον περασμένο Ιούλιο. Είναι τελείως ανεύθυνη αυτή η συζήτηση”. Για τον ανασχηματισμό είπε ότι κάποια στιγμή στο απώτερο μέλλον θα γίνει, αλλά “ δεν είναι του παρόντος” και πως “ η κυβέρνηση βρήκε τον βηματισμό της”.
Όπως είπε υπάρχει η λογική ότι τα κυβερνητικά στελέχη πρέπει να έχουν το χρόνο να δείξουν τι αξίζουν”, απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο αλλαγών τώρα, και πρόσθεσε:
“ Θα εξαντλήσω το πολιτικό μου κεφάλαιο και όταν φτάσω στο τέλος της τετραετίας θα κριθώ. Οι δημοσκοπήσεις είναι η φωτογραφία της στιγμής”.
Άνοιγμα σχολείων
Ο κ.Μητσοτάκης αναφερόμενος στην επανέναρξη των σχολείων είπε ότι οι απόψεις των ειδικών τον ώθησαν ώστε να αποφασίσει το άνοιγμα των σχολείων.
“ Εάν άκουγα τις δημοσκοπήσεις δεν θα άνοιγα τα σχολεία. Είναι η ασφαλέστερη στιγμή να ανοίξουμε τα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς.Τα παιδιά πρέπει να γυρίσουν στο σχολείο, είναι μεγάλο το διάστημα που μένουν εκτός και αυτό βλάπτει τα παιδιά των οικονομικά ασθενέστερων. Όταν άνοιξαν τα σχολεία υπήρξε ανάλογη κριτική αλλά όλα πήγαν καλά και λίγοι θυμούνται την κριτική τώρα” είπε ο πρωθυπουργός.
Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στα μέτρα για τον κορονοϊό, είπε ότι η κυβέρνηση παρακολουθούσε από τον Ιανουάριο την πορεία του κορονοϊού στην Κίνα και προς τούτο πήρε εγκαίρως μέτρα, πλέκοντας παράλληλα το εγκώμιο στον Σωτήρη Τσιόδρα για τον οποίο είπε ότι θα παραμείνει σύμβουλός του.
“ Όταν είδαμε τι γίνεται στην Ιταλία καταλάβαμε ότι η Ελλάδα δε θα μπορούσε να εξαιρεθεί από την επιδημία. Ακυρώσαμε τις καρναβαλικές εκδηλώσεις πριν ακόμη υπάρχει κρούσμα, δεχθήκαμε κριτική αλλά κάναμε το σωστό. Άριστη η συνεργασία με τον κ.Τσιόδρα. Πήρα την απόφαση για καραντίνα και αν το έκανα μετά από δυο εβδομάδες θα είχαμε πολλά περισσότερα θύματα” είπε ο κ.Μητσοτάκης.
Παραδέχθηκε ότι αμφιταλαντεύτηκε για την απόφαση περί καραντίνας μια ημέρα, αναλογιζόμενος τις συνέπειες στην οικονομία, αλλά έλαβε την απόφαση για την προστασία της κοινωνίας.
“ Ακούγαμε πάντα τις συμβουλές των ειδικών και είχαμε τη συνεργασία της κοινωνίας. Το πήραμε πατριωτικά, και για πρώτη φορά η Ελλάδα έχει τόσο καλά δημοσιεύματα στο εξωτερικό. Αν δεν είχαμε πάρει μέτρα θα είχαμε ότι είχαν στην Ιταλία στον υπερθετικό βαθμό” είπε ο κ.Μητσοτάκης, και ευχαρίστησε τους πολίτες για την συνεργασία και την ωριμότητα που όπως είπε επέδειξαν.
“ Άξιζε τον κόπο να πάρουμε αυτά τα μέτρα γιατί σώθηκαν ζωές. Δεν έχουμε τελειώσει ακόμη όμως. Είδα τις εικόνες από του Ψυρρή και ανησύχησα” πρόσθεσε.
Ο κ.Μητσοτάκης εκτίμησε ότι το δεύτερο κύμα του κορονοϊού θα είναι διαφορετικό γιατί είμαστε πιο εκπαιδευμένοι, και θα είμαστε πολύ πιο έτοιμοι στο σύστημα δημόσιας υγείας, αφού όπως είπε το Φθινόπωρο θα έχουμε περισσότερα κρεβάτια ΜΕΘ και ο ίδιος θα κάνει τις επόμενες μέρες τις σχετικές ανακοινώσεις. Αν χρειαστεί καραντίνα -όπως είπε- θα γίνουν στοχευμένες κινήσεις και όχι οριζόντιες. “ Αν για παράδειγμα έχουμε κρούσμα σε ένα σχολείο θα κλείνει το σχολείο αυτό και όχι όλα” είπε ο κ.Μητσοτάκης.
Είπε ακόμη ότι αυτό το διάστημα της πανδημίας η κυβέρνηση αναδιέταξε τις προτεραιότητές της και πρόσθεσε:
“ Θα φτιάξουμε ένα νέο ΕΣΥ που θα έχει στον πυλώνα του αυξημένο αριθμό ΜΕΘ. Μεγάλη παρακαταθήκη το ΕΣΥ”.
Οικονομία
“Η Ελλάδα σήμερα διεκδικεί και στην Ευρώπη, όχι δανεικά αλλά απευθείας μεταβιβάσεις από την ΕΕ στη γραμμή που άνοιξε η Γαλλία και η Γερμανία. Ο λόγος μας σήμερα μετράει περισσότερο στην Ευρώπη. Μπορούμε να κεφαλαιποιήσουμε την επιτυχία μας” είπε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στις προοπτικές που διανοίγονται.
Σημείωσε ότι η ΕΚΤ “ έδωσε ατελείωτη ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες” και ότι “ δεν υπάρχει ζήτημα πλεονασμάτων για φέτος και του χρόνου”. Δεν θέλησε να προσδιορίσει το ύψος του ποσού που θα εισρεύσει στην Ελλάδα από την ΕΕ, αλλά “ διεκδικούμε το μέγιστο δυνατό” όπως είπε, ενώ δεν θέλησε να κάνει πρόβλεψη για το ποσοστό ύφεσης, λέγοντας ότι έχει πει στο παρελθόν πως θα είναι μεταξύ 5 και 10%. Όμως πρόσθεσε ότι έχοντας επισκεφθεί την αγορά “ είδα μια πολύ συγκρατημένη αισιοδοξία. Αυτά που θα γίνουν στην Ευρώπη είναι σημαντικά συζητάμε πολλά δισ. και θα προστεθούν στα 24 δισ δημοσιονομικής στήριξης και στήριξης ρευστότητας”.
Κάλεσε τους επιχειρηματίες να αναλάβουν το ρίσκο που τους αναλογεί, είπε ότι το κράτος βοήθησε με την μισθοδοσία, με τα ενοίκια, την επιστρεπτέα προκαταβολή για την οποία θα υπάρχει και δεύτερη δόση, ενώ ζήτησε από τις τράπεζες “ να μην είναι τόσο αυστηρές στην ρευστότητα”.
Σχετικά με τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ανοιχτός για συζήτηση, ενώ για την πορεία της οικονομίας είπε ότι θα εξαρτηθούν πολλά από το πως θα πάει ο τουρισμός.
“ Δεν πιστεύω ότι θα είναι απόλυτη καταστροφή. Θα ανοίξουν τα πιο πολλά ξενοδοχεία” είπε ο κ.Μητσοτάκης και απευθυνόμενος στους ξενοδόχους είπε:
“ Τους θέτω προ των ευθυνών τους, τους δώσαμε εφόδια, και πρέπει να πάρουν το ρίσκο να κάνουν το καθήκον τους. Όλοι πρέπει να μοιραστούμε τη ζημιά. Το κράτος οι επιχειρήσεις και ο εργαζόμενος”.
Ανακοίνωσε ότι πολλές από τις προσλήψεις 4.000 γιατρών και νοσηλευτών που έγιναν μέχρι τώρα, θα αποκτήσουν μόνιμα χαρακτηριστικά όταν παρέλθει η διετία” και πρόσθεσε ότι υπάρχει σήμερα η τεχνογνωσία να σχεδιαστεί ένα νέο ΕΣΥ που θα δουλεύει σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα.
Τέλος τόνισε ότι θα υπάρχει κι άλλο πακέτο φορολογικών μειώσεων όσο επιστρέφουμε στην κανονικότητα, και πως η πρώτη προτεραιότητα είναι η μείωση εργοδοτικών εισφορών μετά το καλοκαίρι.
“ Η βασική πολιτική μείωση των φόρων ισχύει κανονικά. Είχαμε αρχίσει να κάνουμε μεταρρυθμίσεις πριν από την πανδημία. Δεν έχει αλλάξει η πλατφόρμα πάνω στην οποία εκλεγήκαμε” είπε ο κ.Μητσοτάκης.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Κώστας Δ. Μελισσόπουλος