Ανοίγουν τις πόρτες στους ξένους τουρίστες
-Φόβοι για διασπορά του κορονοϊού σε όλη τη χώρα
Σήμα κινδύνου εκπέμπουν επιστήμονες, και όχι μόνο, για τους κινδύνους που εγκυμονεί η απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξει άμεσα τα σύνορα για τους ξένους τουρίστες. Κίνδυνοι που καθίστανται ακόμη πιο σοβαροί, καθώς η είσοδος στη χώρα μας θα είναι χωρίς όρους και προϋποθέσεις που θα περιόριζαν δραστικά τις πιθανότητες μεταφοράς και διασποράς του κορονοϊού στην ελληνική επικράτεια.
Με ορατό ως εκ τούτου το ενδεχόμενο η απόφαση αυτή να εξελιχθεί σε μπούμερανγκ, να έχουμε έξαρση της πανδημίας, με ραγδαία αύξηση νεκρών και κρουσμάτων. Και ό,τι με θυσίες ολόκληρου του ελληνικού λαού σώθηκε κατά τη διάρκεια της δίμηνης καραντίνας να χαθεί κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου. Είναι προφανές ότι στη φάση αυτή η κυβέρνηση προτάσσει τα δισ. που μπορούν να εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία από τον τουρισμό. Το ρίσκο που αναλαμβάνει είναι μεγάλο κι αν δεν της βγει οι συνέπειες θα είναι το λιγότερο δραματικές. Και σε όλα τα επίπεδα.
Σε αντίθεση με ό,τι προέβλεπαν οι αρχικοί σχεδιασμοί, οι ξένοι που θα έρθουν για διακοπές δεν είναι υποχρεωμένοι να φέρουν μαζί τους το λεγόμενο ιατρικό πιστοποιητικό, δηλαδή τα αποτελέσματα ενός τεστ που θα πιστοποιεί ότι δεν έχουν προσβληθεί από τον ιό. Επίσης, οι έλεγχοι που θα γίνονται στα αεροδρόμια θα είναι δειγματοληπτικοί, δεν θα αφορούν το σύνολο των ξένων τουριστών. Από την κυβέρνηση σημειώνουν ότι είναι πρακτικά αδύνατο να γίνει έλεγχος σε όλους ανεξαιρέτως, ενώ θα δημιουργούνταν και ένα κομφούζιο στα αεροδρόμια, καθώς οι τουρίστες θα έπρεπε να ακινητοποιηθούν μέχρι να εκδοθούν τα αποτελέσματα.
Ανησυχητική παράμετρος στην όλη υπόθεση το γεγονός ότι στα νησιά, με εξαίρεση τα μεγάλα (Κρήτη, Ρόδος, Σάμος, Χίος, Λέσβος, Πάρος κ.ά.), δεν υπάρχει η αναγκαία υποδομή για την αντιμετώπιση κρουσμάτων κορονοϊού, ούτε καν ο εξοπλισμός για την ικανοποιητική λειτουργία ενός κέντρου υγείας. Από το υπουργείο Τουρισμού διαβεβαιώνουν ότι μέχρι την 1η Ιουλίου που θα ανοίξει ουσιαστικά η τουριστική σεζόν όλα τα νησιά θα αποκτήσουν την απαραίτητη υποδομή.
Την ίδια στιγμή, αγωνία εκφράζεται από φορείς, παράγοντες αλλά και απλούς κατοίκους των νησιών για την άφιξη ξένων τουριστών στην περιοχή τους. Ιδίως δε σε περιοχές όπου ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν περιορισμένος ή ακόμη και μηδενικός.
Από τη μια χρειάζονται τα χρήματα που θα τους φέρουν οι τουρίστες καθώς είναι και το βασικό τους έσοδο. Από την άλλη ανησυχούν για την περίπτωση μεταφοράς και διασποράς του κορονοϊού στα νησιά και το ενδεχόμενο να κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές. Κάτι ο φόβος της πανδημίας, κάτι η χαμηλή ζήτηση και το υψηλό κόστος, θεωρείται βέβαιο ότι μεγάλος αριθμός ξενοδοχείων όλων των κατηγοριών δεν πρόκειται να λειτουργήσει τη θερινή περίοδο. Πολύ δε περισσότερο στα μικρότερα νησιά.
Φωτό: flashnews.gr