Αυτή είναι η λύση για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια

Αυτή είναι η λύση για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια

Στη νέα καταιγίδα «κόκκινων» δανείων που πρόκειται να ξεσπάσει λόγω της πανδημίας –ύψους από 7 μέχρι 10 δισ. ευρώ– περιλαμβάνεται και ένα πολύ μεγάλο πακέτο στεγαστικών δανείων.

Ξεκινώντας από το ότι παλαιότερα υπήρχε η έκπτωση από το φορολογητέο εισόδη­μα των τόκων για στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας, ενώ και στα νομικά πρόσωπα οι τόκοι δανείων θεωρούνται δαπάνη και εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα, ο ομότιμος καθηγητής Οικονομικών Επιστημών στο ΕΚΠΑ Γεώργιος Μέργος θέτει σε άρθρο του το θέμα της έκπτωσης των τόκων των στεγαστικών δανείων από το φορολογητέο εισόδημα.

Το σύνολο των τόκων στεγαστικών δανείων είναι περίπου 850 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία των ελληνικών τραπεζών. Με έναν μέσο φορολογικό συντελεστή 20%, το ετήσιο δημοσιονομικό κόστος δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 150 – 170 εκατ. ευρώ. Το μέτρο είναι ευεργετικό για τις τράπεζες, γιατί αποτελεί κίνητρο συνέπειας για τους δανειολήπτες, τονίζει ο κ. Γ. Μέργος. Και υπογραμμίζει:

«Τα κοινωνικά οφέλη είναι μεγάλα. Το μέτρο ενισχύει το αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης και επιβράβευσης των συνεπών δανειοληπτών και φορολογουμένων. Και απαλλάσσει μεγάλο αριθμό νοικοκυριών από τον κίνδυνο κοινωνικής αποσταθεροποίησης».

Τζίφος…
Από την 1η Ιουλίου 2019 μέχρι τις 30 Απριλίου 2020 είχαν υποβληθεί 3.784 αιτήσεις δανειοληπτών για προστασία της πρώτης κατοικίας τους. Την τελευταία εβδομάδα του Α­πριλίου υποβλήθηκαν 201 αιτήσεις.

Από αυτές, κατατέθηκαν 1.758 προτάσεις ρύθμισης του χρέ­ους από τις τράπεζες και τους διαχειριστές δανείων. Μάλιστα, λίγο πριν… κλείσει ο Απρίλιος οι τράπεζες κατέθεσαν άλλες 40 προτάσεις ρύθμισης.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ