Θράκη: 100 χρόνια ελευθερία…

Θράκη: 100 χρόνια ελευθερία…

Στις 14 Μαΐου συμπλη­ρώθηκαν 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Κομοτηνής αλλά και της Αλεξανδρούπολης. Λίγους μή­νες νωρίτερα, στις 4 Οκτωβρίου 1920, απελευθερώθηκε η Ξάνθη.

Η Θράκη μετρά 100 χρόνια ελεύθερη…

Εντόπιοι και μη έχουν την τάση να μιλούν για ενσωμάτωση, έννοια που όμως υπολείπεται σε ουσία.
Γιατί δεν μπορείς από δούλος να γίνεσαι… ενσωματωμένος. Πρώτα πρέπει να απελευθερωθείς…

100 χρόνια ελεύθερη Θράκη

Οι μέρες σχεδιάζονταν να είναι πανηγυρικές. Ο κορονοϊός, όμως, είχε τον πρώτο λόγο. Όχι οι Θρακιώτες, που αναγκάστηκαν να παρακολουθήσουν τις γιορτές και τις τελετές που διοργανώθηκαν από την τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση από την τηλεόραση και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησαν ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος και ο υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης Θεόδωρος Καράογλου.

«Νιώθω πολίτης αυτού του τόπου. Δεν μπορεί να είναι κανείς Έλληνας και να μη νιώθει πολίτης της Θράκης», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, ενώ κατά την ομιλία του υποστήριξε πως «στόχος της κυβέρνησης είναι η βιώσιμη και σταθερή ανάπτυξη και κυρίως η δημιουργία θέσεων απασχόλησης, ώστε τα νέα παιδιά να μείνουν στη Θράκη».

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Καράογλου επεσήμανε: «Σήμερα τιμούμε τους προγόνους μας, που μόχθησαν και αγωνίστηκαν ώστε η Θράκη να γίνει συνώνυμη της αρμονικής συμβίωσης. Η ελευθερία είναι το ύψιστο ιδανικό και μαζί με την υγεία το πλέον ανεκτίμητο αγαθό. Μόνο που για να την αποκτήσεις και να την υπερασπιστείς απαιτείται αρετή και τόλμη. Σήμερα βρισκόμαστε εδώ για να τιμήσουμε αυτήν τη σημαντική επέτειο, για να θυμίσουμε ότι εδώ, από τα σύνορα της Θράκης, δεν αρχίζει απλώς η Ελλάδα, αλλά αρχίζει η Ευρώπη».

Η Διακομματική Επιτροπή για τη Θράκη…

Και καλά όλα αυτά τα ωραία και παρηγορητικά λόγια… Χρόνια μας πολλά και… σας ευχαριστούμε, να είσαστε καλά…

Όμως τι γίνεται τελικά με εκείνη τη Διακομματική Επιτροπή για τη χάραξη Εθνικής, Αναπτυξιακής και Δημογραφικής Στρατηγικής στη Θράκη; Την επανασύστασή της την είχε ζητήσει από το 2014 ο Ευριπίδης Στυλιανίδης. Το 2017, μετά τη συλλογή 57 υπογραφών αλλά και τη… θετική διάθεση του τότε υπουργού Εξωτερικών Κοτζιά, αναμενόταν η επανασύστασή της, αλλά πέρασε και το 2017, πέρασε κι… ο ΣΥΡΙΖΑ, κυβέρνηση είναι η Νέα Δημοκρατία, όμως το θέμα φαίνεται πως δεν… τσουλάει.

Είναι γεγονός πως… τα 100 πρώτα χρόνια είναι δύσκολα…

Ο πόλεμος στον Έβρο συνεχίζεται

Ένα σχόλιο σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης κατέδειξε εύστοχα τη σημερινή κατάσταση… Καθώς το κλίμα ήταν εορταστικό, με αφορμή τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση, ένας κάτοικος από τον Έβρο σημείωσε: «Ελευθερία μέχρι την Αλεξανδρούπολη». Εννοώντας ότι στα σύνορα ο πόλεμος συνεχίζεται…

Λίγες μέρες νωρίτερα σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο Φυλάκιο Ορεστιάδας, με τον τραυματισμό ενός αστυνομικού.

Στο ΚΥΤ, όπου φιλοξενούνται ανήλικοι παράνομοι μετανάστες, προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές, όταν μια ομάδα ανηλίκων έσπασε γραφεία και έβαλε φωτιά σε λυόμενες κατασκευές.

Ακολούθησαν εκτεταμένα επεισόδια, με τους νεαρούς να καταστρέφουν θερμοσίφωνες, πλυντήρια, κρεβάτια και στρώματα…

Χρειάστηκε η επέμβαση των ΜΑΤ και της Πυροσβεστικής.

Οι νεαροί τα έσπασαν, αντιδρώντας στη γραφειοκρατία, που τους έχει καθηλώσει οκτώ μήνες στο ΚΥΤ Ορεστιάδας, αλλά και στις συνθήκες διαβίωσης –αυτήν τη στιγμή διαβιούν 300, αν και η χωρητικότητα του κέντρου είναι 200 άτομα.

Νωρίτερα είχε εκφραστεί η έντονη ανησυχία από τους εκπροσώπους της Αστυνομικής Ένωσης Ορεστιάδας σχετικά με τον κίνδυνο που διατρέχουν οι αστυνομικοί κατά τις μεταγωγές, υπογραμμίζοντας ότι δεν πραγματοποιούνται στους παράνομους μετανάστες έλεγχοι για τον κορονοϊό…

Από την άλλη, η τουρκική στρατοφυλακή συνεχίζει να προκαλεί, ρίχνοντας ακόμη και σφαίρες στην ελληνική πλευρά.

Ας μην ξεχνάμε πως σε κάθε μεγάλη γιορτή του Ελληνισμού η τουρκική χυδαιότητα εντείνεται.

Με… όχημα τις ΜΚΟ, οι Τούρκοι ετοιμάζονται να προσφύγουν στο διεθνές δικαστήριο και… να πάρουν πίσω την Κρήτη και μερικά νησιά…

Χαρακτηριστικό της… παράνοιας που επικρατεί είναι η θέση που έχει εκφραστεί τόσο από τον αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης Ιλίας Τοπσακάλ (πού πάει με τέτοιο όνομα…), όσο και από τον πρόεδρο του Συνδέσμου Αλληλεγγύης και Αλληλοστήριξης του Τουρκικού Κόσμου Χαλίτ Κανάκ, οι οποίοι έκαναν δηλώσεις στο Αναντολού σχετικά με την προσφυγή – και δεν κάνουν πλάκα…

Οι συγκεκριμένοι άνθρωποι τονίζουν πως «η Ελλάδα, καταστρατηγώντας το διεθνές δίκαιο, έχει μεταφέρει στρατεύματα σε 12 νησιά» και πώς αυτές οι ΜΚΟ αποφάσισαν να διεκδικήσουν τα… ελληνικά νησιά.

Έλλη Μητακίδου

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ