Κλειδώνει με ορίζοντα ισχύος τον Σεπτέμβριο η μείωση ΦΠΑ για εστίαση, διανυκτερεύσεις, αεροπορικά εισιτήρια

Κλειδώνει με ορίζοντα ισχύος τον Σεπτέμβριο η μείωση ΦΠΑ για εστίαση, διανυκτερεύσεις, αεροπορικά εισιτήρια

Φορολογικές παρεμβάσεις που έχουν στόχο την αναθέρμανση της ελληνικής οικονομίας εξετάζει σοβαρά η κυβέρνηση. Οι σχετικές ανακοινώσεις θα ανακοινωθούν αύριο από τον πρωθυπουργό.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ιστότοπου Capital, εξετάζονται:

Το πακέτο μειώσεων της φορολογίας ανά κλάδου που εξετάζει σοβαρά το υπουργείο Οικονομικών είναι:

– Η μείωση του ΦΠΑ στον κλάδο της εστίασης. Ο καφές και τα ροφήματα υπάγονται σε συντελεστή 24% και, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ειλημμένη η απόφαση για υπαγωγή στον κανονικό συντελεστή 13%

– Η μείωση του ΦΠΑ στις διανυκτερεύσεις. Αυτό που εξετάζεται σοβαρά από το υπουργείο Οικονομικών είναι να υπαχθούν εκτάκτως για την καλοκαιρινή περίοδο οι διανυκτερεύσεις στον υπερμειωμένο συντελεστή 6% από 13% που είναι σήμερα.

– Η μείωση ή και προσωρινή αναστολή του τέλους διαμονής στα ξενοδοχεία. Το τέλος διαμονής κυμαίνεται από 0,5 ευρώ έως και 4 ευρώ ανά άτομο και ανά διανυκτέρευση ανάλογα με τον αριθμό των αστεριών του τουριστικού καταλύματος.

– Η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες προκειμένου να στηριχθεί κατά κύριο λόγο ο εσωτερικός τουρισμός. Η πρόταση που εξετάζεται από το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει τη μείωση του συντελεστή από το 24% στο 13% για τους μήνες της τουριστικής σεζόν.

– Η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στις αεροπορικές μεταφορές. Σήμερα τα αεροπορικά εισιτήρια που εκδίδονται εγχώρια υπάγονται σε συντελεστή ΦΠΑ 24% και μελετάται η μείωσή τους στο 13%.

– Η κατάργηση για το φετινό φορολογικό έτος της προκαταβολής φόρου εισοδήματος για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Η προκαταβολή φόρου είναι σήμερα 100% του φόρου που βεβαιώνεται για την προηγούμενη φορολογική χρήση. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η μείωση ή και κατάργηση της προκαταβολής φόρου είναι καθολικό αίτημα του επιχειρηματικού κόσμου.

– Η παροχή φορολογικών κινήτρων για την ανακαίνιση ξενοδοχείων και γενικά τουριστικών καταλυμάτων τα οποία δεν πρόκειται να ανοίξουν φέτος λόγω της μειωμένης τουριστικής κίνησης.

Με πληροφορίες από Capital.gr


Σχολιάστε εδώ