Φακελώνουν τη ζωή μας

Φακελώνουν τη ζωή μας

Κάθε πολίτης θα έχει τον δικό του αριθμό, όπως οι ισοβίτες

-Ανά πάσα στιγμή το σύστημα θα γνωρίζει πού είμαστε και τι κάνουμε – Και πού έχουμε μέχρι και το τελευταίο ευρώ

Μόνο το ταμπελάκι στο στήθος με τον αριθμό του… κρατουμένου λείπει αυτήν τη στιγμή, ώστε με ένα πάτημα του κουμπιού να ξέρει το σύστημα πού είσαι, τι κάνεις και ποια ακριβώς είναι η οικονομική σου κατάσταση.

Θα γνωρίζει από… πρώτο χέρι τους πελάτες σου, τους προμηθευτές σου, ακόμη και πού βγαίνεις τα βράδια και ποιους συναναστρέφεσαι. Μια αόρατη κάμερα θα παρακολουθεί επί 24ώρου βάσεως. Ολόκληρη η ζωή μας σε έναν φάκελο! Και μια σειρά δικαιώματα και κατακτήσεις που πέτυχαν οι άνθρωποι με αγώνες χρόνων θα πάνε στο καλάθι των αχρήστων.

Αυτή είναι η εξέλιξη, η… πρόοδος. Μια μικρή ιδέα πήραμε ήδη με την καραντίνα στο σπίτι που επέβαλε ο κορονοϊός. Μια πρόγευση του τι μας μαγειρεύουν. Για το… καλό μας. Θα ξέρουν πού έχουμε μέχρι και το τελευταίο ευρώ. Με πρώτη την Εφορία.

Πρόκειται για τον «Μεγάλο Αδελφό», που χρόνια τώρα μας έλεγαν ότι έρχεται. Ήδη είναι προ των πυλών… Και ακούει στο όνομα «Κώδικας Ψηφιακής Διακυβέρνησης», ο οποίος θα μπει σε διαβούλευση στη Βουλή τις επόμενες μέρες. Και θα ανατρέψει όλα όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Όχι απαραίτητα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ακόμη και ο… εμπνευστής της καθιέρωσης Προσωπικού Αριθμού για κάθε πολίτη της χώρας, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, προαναγγέλλει ότι έρχονται «ριζικές αλλαγές στη ζωή των Ελλήνων».

Τα πρώτα βήματα του απόλυτου φακελώματος θα είναι η επικαιροποίηση και η ενοποίηση της νομοθεσίας για να… λειτουργήσει η ψηφιακή διακυβέρνηση.

Οι επτά (όχι πληγές του Φαραώ) σημαντικές καινοτομίες που αφορούν –ποιον άλλον;– τον πολίτη είναι:

– Καθιερώνεται ο Προσωπικός Αριθμός (ΠΑ) για την ταυτοποίηση των φυσικών προσώπων, με σκοπό την… παροχή υπηρεσιών από φορείς του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Αποδίδεται μία φορά στο φυσικό πρόσωπο και δεν μεταβάλλεται.

– Ο ΠΑ αποδίδεται σε κάθε φυσικό πρόσωπο που δικαιούται Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) ή Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ). Και θα αντικαταστήσει τον ΑΦΜ φυσικών προσώπων και τον ΑΜΚΑ σταδιακά, με πλήρη αντικατάσταση εντός διετίας.

– Οι όροι και οι προϋποθέσεις για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του κατόχου ΠΑ ρυθμίζο­νται από την κείμενη φορολογική, εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία.

Στο πλαίσιο του απόλυτου ελέγχου των Ελλήνων, προβλέπεται:
• Θεσμοθέτηση ηλεκτρονικής υπηρεσίας συστημένης παράδοσης.
• Θεσμοθέτηση Μητρώου Διοικητικών Διαδικασιών Δημοσίου.
• Θεσμοθέτηση Μητρώου (…) Επικοινωνίας Πολιτών!
• Επίσης, εισάγονται ρυθμίσεις για την καθιέρωση ισχυρών μεθόδων επαλήθευσης της ταυτότητας του συναλλασσόμενου προσώπου (αυθεντικοποίηση), ώστε να υπάρχει η μέγιστη βεβαιότητα για την ταυτότητα του προσώπου που χρησιμοποιεί κάθε υπηρεσία.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ