Με εθνικά κριτήρια η εισαγωγή στη Διπλωματική Υπηρεσία

Με εθνικά κριτήρια η εισαγωγή στη Διπλωματική Υπηρεσία

Η εισαγωγή στη Διπλωματική Υπηρεσία γίνεται με αντικειμενικά (όσο αυτό είναι δυνατόν) κριτήρια και με διαγωνισμό επί συγκεκριμένης ύλης και μαθημάτων και φυσικά με βάση τη συνέντευξη του υποψηφίου. Όμως η Διπλωματική Υπηρεσία δεν είναι μια υπηρεσία όπως όλες οι άλλες. Ο επιτυχών, σε κάποια στιγμή της καριέρας του, θα χειριστεί σοβαρά και ενίοτε ύψιστης σημασίας ζητήματα για τη χώρα, την εξωτερική πολιτική της και την εθνική της ασφάλεια. Και αυτό θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά την επιλογή των υποψηφίων.

Στο πλαίσιο αυτό, θα προκαλούσε προβληματισμό το ενδεχόμενο υποψήφιος για τη Διπλωματική Υπηρεσία να έχει στενό δεσμό πρώτου βαθμού με υπάλληλο και σε πολύ ευαίσθητη μάλιστα θέση της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα. Δεν υπάρχει οικογενειακή ευθύνη και προφανώς κανείς δεν κατηγορεί έναν έλληνα ή μία ελληνίδα υπάλληλο της τουρκικής πρεσβείας ότι πρέπει σώνει και καλά να έχει και άλλου είδους σχέση με το τουρκικό κράτος. Όμως, παρ’ όλα αυτά, είναι κάτι που προκαλεί προβληματισμό…

Με την ευκαιρία αυτή, έχει ενδιαφέρον και ένα άλλο ζήτημα. Η τουρκική πρεσβεία και τα τουρκικά προξενεία έχουν φροντίσει και έχουν βρει τον τρόπο τους, προσλαμβάνοντας προσωπικό που προέρχεται και από τη Θράκη αλλά κυρίως από τους Έλληνες (ή Ρωμιούς, όπως τους αποκαλούν) της Κωνσταντινούπολης, οι οποίοι είχαν και την τουρκική υπηκοότητα. Εμείς πόσους έλληνες πολίτες από τη Θράκη, που γνωρίζουν την τουρκική αλλά και την τουρκική νοοτροπία, έχουμε προσλάβει για να υπηρετούν στην πρεσβεία μας στην Άγκυρα, στα προξενεία μας στη Σμύρνη, στην Κωνσταντινούπολη, στην Αδριανούπολη ή ακόμη και στην αρμόδια διεύθυνση του ΥΠΕΞ; Δυστυχώς, κανέναν. Και προτιμά το ελληνικό κράτος να συμπληρώνει το επιτόπιο προσωπικό, εκτός από Κωνσταντινουπολίτες, με την πρόσληψη τούρκων πολιτών…

[email protected]

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ