Με διαβατήριο το «πόθεν έσχες» η… είσοδος στη Βουλή
Όλα τα ’χε η Μαριορή, ο… φερετζές τής έλειπε…
Περί της Ελλάδας, της πατρίδας μας, ο λόγος…
Γέμισε με… πεντοχίλιαρα η Βουλή, το Ιερό της χώρας, όπου ψηφίζονται οι αποφάσεις που βάζουν το περίγραμμα της νομιμότητας, η οποία αποτελεί τη βάση κάθε πράξης και επιλογής του έλληνα πολίτη. Και πρώτοι θα πρέπει να την τηρούν με ευλάβεια οι βουλευτές, οι εκπρόσωποι του ελληνικού λαού. Το λέει ξεκάθαρα ο όρκος που δίνουν οι βουλευτές:
«Ορκίζομαι στο όνομα της Αγίας και Ομοούσιας και Αδιαίρετης Τριάδας να είμαι πιστός στην Πατρίδα και το δημοκρατικό πολίτευμα, να υπακούω στο Σύνταγμα και τους νόμους και να εκπληρώνω ευσυνείδητα τα καθήκοντά μου».
Την εβδομάδα που πέρασε έγινε η ετήσια… τελετή των αποκαλυπτηρίων του «πόθεν έσχες» των 300 βουλευτών. Στο οποίο αναγράφεται –υποτίθεται με απόλυτη ακρίβεια και λεπτομέρεια– και το τελευταίο ευρώ και το τελευταίο τετραγωνικό μέτρο των ακινήτων που έχει στην κατοχή του ο βουλευτής και ό,τι άλλο απέκτησε τον χρόνο που πέρασε. Και μάλιστα με πλήρη καταγραφή των χρημάτων που δηλώνει μέσα στον χρόνο, με αποδείξεις και δικαιολογητικά για τις καταθέσεις και τα περιουσιακά στοιχεία που αναφέρει στο «πόθεν έσχες» του. Τα δικά του και των μελών της οικογένειάς του.
Η φετινή… φουρνιά των «πόθεν έσχες» έσπειρε θύελλες και προκάλεσε αρκετά ερωτήματα και απορίες για το πώς ζουν κορυφαίοι του πολιτικού μας συστήματος, όλου του φάσματος, όταν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει ετήσιο εισόδημα 36.964 ευρώ και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης 30.500 ευρώ. Ο πρωταγωνιστής, όμως, ήταν ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης, που έσπασε όλα τα ρεκόρ με εισοδήματα 251.424 ευρώ, ενώ η σύζυγός του δηλώνει καταθέσεις 1.024.340 ευρώ και οι δυο τους έχουν 32 ακίνητα.
Και γίνεται ο χαμός στους καφενέδες της Ελλάδας. Δικαιολογημένα, όταν με την καραντίνα και τα κλειστά μαγαζιά με μεγάλη δυσκολία ο κόσμος τα βγάζει πέρα. Και την ίδια ώρα άλλοι τρώνε με χρυσά κουτάλια, δεξιοί και αριστεροί, όπως ο Σταθάκης, ο Τσακαλώτος και η Φωτίου, πέραν του Παπαδημούλη. Καμία απολύτως διαφορά. Το χρήμα και η καλοπέραση πάνω απ’ όλα…
Και ο κόσμος, οι πολίτες, το μόνιμο θύμα… Ο χαμένος με τις αποφάσεις που παίρνονται στη Βουλή και πίσω από τις κλειστές πόρτες…
Τα «πόθεν έσχες» είναι η απόδειξη…
Ποτέ δεν έχει ελεγχθεί το «πόθεν». Η υποβολή τους γίνεται για να τηρείται το γράμμα του νόμου, όχι η ουσία… Και έτσι όλα νομιμοποιούνται. Λεφτά υπάρχουν, η διαπίστωση…
Πλυντήριο έχει καταντήσει η Βουλή…
Στο χέρι των τριακοσίων –όχι βέβαια του Λεωνίδα…– είναι να μπουν άλλες δικλίδες, που δεν θα μπορεί να τις παραβιάσει κανένας από τους τριακόσιους. Και το πρώτο βήμα θα μπορούσε να είναι όταν κάποιος θέτει υποψηφιότητα για βουλευτής να υποβάλλει και το «πόθεν έσχες» του, το οποίο θα ελέγχεται από Επιτροπή οικονομολόγων, με επικεφαλής Εισαγγελέα.
Το «πόθεν έσχες» θα πρέπει να είναι το διαβατήριο για να μπαρκάρει ο υποψήφιος βουλευτής με το πλοίο για τη Βουλή. Και έτσι ο ψηφοφόρος δεν θα μπορεί να πει: «Δεν ήξερα…».