Αποθρασύνουν την Τουρκία τα λάθος μηνύματα κατευνασμού και φοβικότητας

Αποθρασύνουν την Τουρκία τα λάθος μηνύματα κατευνασμού και φοβικότητας

Του
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΤΣΑΚΑΛΟΥ


Το έχουν πάρει χαμπάρι εκεί στο Μαξίμου;

-Δώρο η ακύρωση της άσκησης «Καταιγίδα»!

Λάθος μηνύματα στέλνει η Αθήνα στην Άγκυρα, τη στιγμή μάλιστα που υπάρχει αγωνία για το αν ο Ταγίπ Ερντογάν θα κάνει το επόμενο βήμα, κλιμακώνοντας την ένταση και τις προκλήσεις έναντι της χώρας μας, ακόμη και με αποστολή ερευνητικού σκάφους στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Ήδη οι δηλώσεις του τούρκου υπουργού Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ για τον προγραμματισμό γεωτρήσεων σε Μαύρη Θάλασσα και Ανατολική Μεσόγειο, στην περιοχή του τουρκολυβικού μνημονίου, δεν αφήνουν αμφιβολίες για τις προθέσεις της Άγκυρας.

Η εν κρυπτώ συνεννόηση και η αιφνιδιαστική ανακοίνωση ακύρωσης της μεγάλης διακλαδικής άσκησης «Καταιγίδα 2020», όπως είχε απαιτήσει η τουρκική πλευρά, μόνο κατευναστικά δεν λειτουργεί προς την άλλη πλευρά του Αιγαίου και εκλαμβάνεται περισσότερο ως δείγμα αδυναμίας αλλά και απροθυμία αντίδρασης στις συνεχείς τουρκικές προκλήσεις.

Με διαρροές το υπουργείο Εθνικής Άμυνας είχε αφήσει να πλανάται στον αέρα ότι ο τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ συζήτησε με τον ομόλογό του Νίκο Παναγιωτόπουλο το ενδεχόμενο ματαίωσης των δύο μεγάλων ασκήσεων, της τουρκικής «Γαλάζιας Πατρίδας» και της ελληνικής «Καταιγίδας». Η Τουρκία είχε ήδη αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα λόγω και του κορονοϊού και είχε αποφασίσει να μην πραγματοποιήσει την άσκηση και ήθελε έτσι να διασφαλίσει ότι και η Ελλάδα θα πράξει το ίδιο, παρά το γεγονός ότι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν αντιμετώπιζαν προβλήματα.

Η ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, τελικά, και αφού πήρε το πράσινο φως και από το ΥΠΕΞ και από το Μέγαρο Μάξιμου και με δεδομένη τη διακριτική παρέμβαση του αμερικανικού παράγοντα, ανακοίνωσε την τελευταία στιγμή ότι η άσκηση «Καταιγίδα» αναβάλλεται λόγω… κορονοϊού.

Εάν ήλπιζαν όμως στην Αθήνα ότι η τουρκική κυβέρνηση θα εκτιμούσε αυτήν την κίνησή της μάλλον θα απογοητεύτηκαν. Έστω και σε μικρότερη συχνότητα, οι παραβιάσεις συνεχίστηκαν, νέες υπερπτήσεις ακολούθησαν, ενώ σε επίπεδο ρητορικής υπήρξαν τα ξεσπάσματα του ίδιου του κ. Ερντογάν ενα­ντίον του ελληνικού και αρμενικού λό­μπι, του τουρκικού ΥΠΕΞ εναντίον της Πενταμερούς και του κ. Τσαβούσογλου, που ενημέρωσε ότι η πολιτική των ανοιχτών συνόρων συνεχίζεται…

Όπως όλα δείχνουν, η κυβέρνηση έχει αφεθεί και λόγω της πανδημίας και των προβλημάτων που επιφέρει η κρίση αυτή στην οικονομία και ελάχιστα ασχολείται με την ενεργό διαχείριση και αντιμετώπιση της τουρκικής απειλής.

Η αντιμετώπιση δεν μπορεί να είναι μόνο σε στρατιωτικό επίπεδο, φυσικά και απαιτούνται κινήσεις προς κάθε κατεύθυνση. Η Πενταμερής των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου – Γαλλίας – Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ήταν μια πρωτοβουλία η οποία, όμως, εκτός του αντιτουρκικού χαρακτήρα που είχε, δεν φαίνεται να κρύβει κάποιον σοβαρό σχεδιασμό για την επόμενη φάση.

Όχι ευχολόγια…
Γιατί καλές είναι οι τριμερείς, οι τετραμερείς και οι πενταμερείς, αλλά εφόσον, πέραν του τελετουργικού, έχουν και ουσιαστικό περιεχόμενο. Με την Πενταμερή η Αθήνα δίνει την εντύπωση στην τουρκική πλευρά ότι εργάζεται για τη συ­γκρότηση αντιτουρκικών αξόνων, κάτι που φυσικά είναι θεμιτό και λογικό, μιας και η Ελλάδα αντιμετωπίζει καθημερινή απειλή από την Τουρκία. Όμως θα πρέπει και αυτοί οι άξονες να προσφέρουν στοιχειωδώς πρακτικά στηρίγματα και εφόδια στην Ελλάδα και στην Κύπρο και όχι απλά ευχολόγια.

Κλασική περίπτωση είναι αυτή της Αιγύπτου, αφού το καθεστώς Σίσι, παρά τη στήριξη που έχει λάβει από την Αθήνα, δεν ανταποκρίνεται στις εκκλήσεις της Αθήνας για σύναψη συμφωνίας οριοθέτησης της ΑΟΖ, μια συμφωνία η οποία θα δημιουργούσε ένα σοβαρό αντίβαρο στο μνημόνιο της Τουρκίας με τη Λιβύη και στα τετελεσμένα που επιχειρεί να δημιουργήσει. Και τα Εμιράτα εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους, καθώς μέσω της Πενταμερούς έρχονται με την πλάτη της Ελλάδας και της Κύπρου στη Μεσόγειο απέναντι στον αντίπαλό τους, την Τουρκία, αλλά θα πρέπει να δεσμευθούν και για επενδυτική / τουριστική στήριξη της Ελλάδας αλλά και για στρατιωτική στήριξη, εάν και εφόσον χρειασθεί.

Σε ό,τι αφορά τη Γαλλία, τη μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που με πλήρη σαφήνεια εκφράζει τη στήριξή της στην Ελλάδα και στην Κύπρο έναντι της τουρκικής απειλής, θα πρέπει επιτέλους να υπάρξουν και χειροπιαστές κινήσεις, που θα αφορούν διευκολύνσεις και εκπτώσεις για την αγορά φρεγατών από την Ελλάδα αλλά και μόνιμη παρουσία γαλλικών δυνάμεων στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου θα επιχειρούν χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τις μονομερείς οριοθετήσεις της Τουρκίας.

Αλλά και σε ό,τι αφορά τις ΗΠΑ, η Αθήνα και η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορούν να επαναπαύονται στις δημόσιες σχέσεις του αμερικανού πρεσβευτή και στα καλά του λόγια. Οι Αμερικανοί θα πρέπει να τοποθετηθούν με πλήρη σαφήνεια απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις και ειδικά στις υπερπτήσεις κατοικημένων νησιών και στην αμφισβήτηση των ελληνικών ζωνών άσκησης αρμοδιοτήτων, όπως είναι η έκδοση NAVTEX και η έρευνα και διάσωση. Και κυρίως θα πρέπει να υπάρξει διπλωματική παρέμβαση προς την Ουάσινγκτον, ώστε να απαντήσουν οι ΗΠΑ αν θεωρούν ότι στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου επιχειρούν δυνάμεις τους, υπάρχουν νησιά των οποίων αμφισβητείται η ελληνική κυριαρχία, όπως υποστηρίζει η Άγκυρα.

Σε ό,τι αφορά και το ίδιο το ΝΑΤΟ, η κυβέρνηση, όπως και η προηγούμενη, δείχνει να διακατέχεται από φοβικό σύνδρομο. Το ερώτημα είναι: Γιατί η Συμμαχία δεν έχει προκληθεί μέχρι τώρα να σχολιάσει την υπερπτήση τουρκικών μαχητικών πάνω από τη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο και γιατί δεν έχει ερωτηθεί αν αποδέχεται τον ισχυρισμό ότι η ανατολική πτέρυγά της κρύβει ζητήματα αμφισβητουμένης κυριαρχίας;

Για την ΕΕ είναι άλλης τάξης ζήτημα, καθώς σε ρητορικό επίπεδο οι εταίροι προσφέρουν στήριξη, αλλά η αμφισβήτηση της κυριαρχίας δύο κρατών-μελών από την Τουρκία τους αφήνει σχεδόν αδιάφορους, καθώς το μέγεθος της Τουρκίας, οι εμπορικές σχέσεις τους με την Άγκυρα και ο φόβος του Μεταναστευτικού φρενάρει κάθε συζήτηση για τη συνολική και σφαιρική αντιμετώπιση της Τουρκίας ως εταίρου και ως απειλής όχι μόνο για την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη.

Δυστυχώς, στην Ελλάδα δεν γίνεται καμιά ουσιαστική συζήτηση για το μέλλον των σχέσεων με την Τουρκία και όλοι περιορίζονται σε αντανακλαστικές αντιδράσεις σε κάθε δήλωση τούρκου αξιωματούχου, ενώ και στο ΕΣΕΠ, που συνεδρίασε την Τετάρτη, δεν φαίνεται να έγινε εις βάθος συζήτηση για την Τουρκία. Και από τις αντιδράσεις και του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Κατρούγκαλου διαπιστώνεται ότι δεν υπάρχει καμιά διαφορά και υπάρχει απόλυτη συμπόρευση με την κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα στην… αμηχανία έναντι της Τουρκίας. Διότι η διαφορετική πρόταση από τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να προσφύγει η χώρα μας στην ΕΕ…

Η ακύρωση της άσκησης «Καταιγίδα», με τον τρόπο που έγινε, χωρίς δεσμεύσεις και από την ίδια την Τουρκία για τη διακοπή των προκλήσεων το ίδιο διάστημα, η μη συγκεκριμενοποίηση των επιδιώξεων και των δυνατοτήτων των σχημάτων πολυμερούς συνεργασίας, όπως η Πενταμερής, η απροθυμία να φέρουμε το ΝΑΤΟ, την ΕΕ αλλά και τις ΗΠΑ ενώπιον των ευθυνών τους για το ενδεχόμενο μιας απρόβλεπτης σύγκρουσης με την ευθεία αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο αποδεικνύονται τελικά λάθος μηνύματα που απλώς αποθρασύνουν την Τουρκία. Και αυτό πρέπει να αλλάξει.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: enikos.gr


Σχολιάστε εδώ