Κορονοϊός: Βαδίζουμε στα τυφλά!

Κορονοϊός: Βαδίζουμε στα τυφλά!

Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ


Σημαντικά μειωμένος είναι στη χώρα μας ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων (περίπου δέκα την ημέρα κατά μέσο όρο, με εξαίρεση αυτά που παρουσιάζονται στη Νέα Σμύρνη Λάρισας και τους νεοεισερχόμενους μετανάστες), γεγονός που δημιουργεί συ­γκρατημένη αισιοδοξία και οδηγεί σε περαιτέρω αποκλιμάκωση των μέτρων. Παρ’ όλα αυτά, η γενική εικόνα –τόσο σε διεθνές επίπεδο όσο και σε εθνικό– είναι ότι βαδίζουμε στα τυφλά.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, καθηγητή Λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα:

• Δεν έχουμε τελειώσει με τον κορονοϊό. Οι συμπεριφορές μαζικών συναθροίσεων και πλήρους αγνόησης των μέτρων υγιεινής δεν ταιριάζουν στη στρατηγική που συστήνει όλος ο επιστημονικός κόσμος.
• Το γεγονός ότι η Ελλάδα περιόρισε την κυκλοφορία του ιού δεν σημαίνει πως τον εξαφάνισε.
• Ακόμα μαθαίνουμε για το πλήρες κλινικό εύρος των εκδηλώσεών του, πέραν της τυπικής πνευμονίας.
• Είναι πολύ δύσκολο να προβλέψουμε για πόσο καιρό θα κυκλοφορεί ο ιός, αφού εμφανίζεται για πρώτη φορά, δεν υπάρχει ανοσία στον πληθυσμό, ούτε αποτελεσματικό προς το παρόν εμβόλιο.
• Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα να γίνει αυτός ο ιός άλλος ένας ενδημικός ιός (θα κυκλοφορεί για αρκετό καιρό ανάμεσά μας, χωρίς να χρειάζεται να εισαχθεί από κάποια άλλη χώρα ή περιοχή).
• Ακόμα και όταν βρεθεί το εμβόλιο, η διαδικασία για την παραγωγή και κατανομή των δόσεων θα είναι εξαιρετικά δύσκολη.
• Σε σχέση με τον τουρισμό από χώρα σε χώρα δεν έχουν βγει ακόμα κάποιες οδηγίες από τους διεθνείς οργανισμούς. Η χώρα μας θα αρχίσει πρώτα από τον εσωτερικό τουρισμό και μετά, παρακολουθώντας και τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, θα προχωρήσει σε άνοιγμα του εξωτερικού τουρισμού.

Στο μεταξύ, σε πολλές χώρες που προσπαθούν σιγά σιγά να επανέλθουν σε μια μερική κανονικότητα και να αποφύγουν ένα δεύτερο κύμα εμφανίζονται νέες επιδημικές εξάρσεις της νόσου.

Στη χώρα μας εκτιμάται, με τα μέχρι τώρα δεδομένα, πως μικρός αριθμός ατόμων έχει νοσήσει από τον ιό, ίσως λιγότερο και από το 0,5% του πληθυσμού. Γι’ αυτόν τον λόγο έχει ξεκινήσει η διαδικασία διεξαγωγής τεσσάρων μελετών, τα αποτελέσματα των οποίων θα ανακοινωθούν τις επόμενες εβδομάδες. Ειδικότερα θα διεξαχθούν:

1. Προοπτική πληθυσμιακή μελέτη αντισωμάτων στην Ελλάδα με συγκεκριμένα επιδημιολογικά κριτήρια, για να εξεταστεί το ποσοστό των ανθρώπων που πέρασαν τη νόσο και εμφάνισαν αντισώματα.
2. Οροεπιδημιολογική μελέτη, όπου ελέγχεται ένας σημαντικός αριθμός δειγμάτων, τουλάχιστον 10.000, από αιμοδότες.
3. Επαναλαμβανόμενη οροεπιδημιολογική μελέτη από εναπομείναντες ορούς (5.000 δείγματα).
4. Πληθυσμιακή οροεπιδημιολογική μελέτη στην Περιφέρεια Κρήτης (ξεκινά την επόμενη εβδομάδα).

Τι γίνεται με τη θεραπεία και το εμβόλιο
Αν και πολλές φαρμακευτικές εταιρείες έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να βρουν ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο, εντούτοις είναι ακόμη άγνωστο αν θα επιτευχθεί κάτι τέτοιο, καθώς επίσης και το χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί, δεδομένου ότι απαιτούνται πολλές κλινικές μελέτες. Πάντως οι αισιόδοξες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για έναν με ενάμιση χρόνο.

Στον τομέα της φαρμακευτικής θεραπείας δοκιμάζονται δεκάδες συνδυασμοί φαρμάκων, χωρίς όμως ουσιαστικό αποτέλεσμα. Σε πολλές περιπτώσεις ασθενών που νόσησαν από κορονοϊό υπήρξε ίαση με κάποια φάρμακα, ωστόσο δεν μπορεί να υπάρξει γενικευμένη θεραπεία, αφού ο ιός έχει πολλές μεταλλάξεις και δημιουργεί διαφορετικές επιπλοκές σε κάθε ασθενή.

Άρση και άλλων περιοριστικών μέτρων
Από το Σάββατο 16 Μαΐου άνοιξαν οι 515 οργανωμένες παραλίες που υπάρχουν σε όλη τη χώρα, με λεπτομερείς κανόνες και όρους: 40 άτομα ανά 1.000 τ.μ., ανά στρέμμα, ελάχιστη απόσταση ανάμεσα στις ομπρέλες στα τέσσερα μέτρα, επιτρέπονται μέχρι δύο ξαπλώστρες ανά ομπρέλα, με εξαίρεση τις οικογένειες με ανήλικα τέκνα κ.λπ.

Από σήμερα επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών και μυστηρίων με τη συμμετοχή πιστών για όλες τις θρησκευτικές κοινότητες. Ο αριθμός πιστών που μπορεί να συμμετέχει καθορίζεται από την αναλογία 1 άτομο ανά 10 τ.μ., με απόσταση 1,5 μέτρο μεταξύ τους προς όλες τις κατευθύνσεις. Υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας, ενώ είναι η υποχρεωτική η χρήση αντισηπτικού. Αποσαφηνίζεται ότι σε περίπτωση λειτουργιών σε υπαίθριους χώρους ισχύουν οι γενικοί κανόνες περί δημόσιων υπαίθριων συναντήσεων.

Τέλος, από αύριο, Δευτέρα 18 Μαΐου:
• Επιστρέφουν στα σχολεία οι μαθητές των γυμνασίων και των λυκείων (πρώτων τάξεων του λυκείου).
• Επιτρέπονται οι μετακινήσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα και την Κρήτη και η μετακίνηση στην Εύβοια. Η Λευκάδα και η Ελαφόνησος ορίζονται ως νησιωτικοί προορισμοί, ως εκ τούτου, η μετακίνηση σε αυτούς τους προορισμούς θα επιτραπεί, εφόσον το επιτρέψουν τα δεδομένα, από τις 25 Μαΐου.
• Ανοίγουν τα ζωολογικά πάρκα και οι βοτανικοί κήποι, επαναλειτουργούν οι αρχαιολογικοί χώροι, ξεκινούν οι πρόβες και τα κινηματογραφικά γυρίσματα, πάντα με αυστηρούς κανόνες προστασίας.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: thesseconomy.gr


Σχολιάστε εδώ