Υποθεση Τοπαλούδη: Δεν μπορεί να λείπει η ανθρωπιά από την απόφαση του δικαστή…

Υποθεση Τοπαλούδη: Δεν μπορεί να λείπει η ανθρωπιά από την απόφαση του δικαστή…

-Όταν απέναντι υπάρχει η απίστευτη αγριότητα της στυγερής δολοφονίας της άτυχης Τοπαλούδη
-Ποιος ο λόγος της ξαφνικής παρέμβασης του υφυπουργού Άκη Σκέρτσου;

Τι χρείαν έχομεν των δικαστών και των εισαγγελέων όταν υπάρχει ο… ψυχρός νόμος; Παίρνεις το… υποδεκάμετρο και, με βάση το τάδε άρθρο και την τάδε παράγραφο, αρχίζεις να προσθέτεις τους μήνες και τα χρόνια που προβλέπει η σχετική διάταξη, αναγγέλλεις την ποινή και η συνεδρίαση έληξε. Δεν είναι, όμως, αυτή η πραγματικότητα.

Άνθρωποι δικάζουν, που ζουν μέσα στην κοινωνία και δεν είναι αποκομμένοι και με κλειστά τα αυτιά. Αφουγκράζονται την περιρρέουσα ατμόσφαιρα για το κάθε έγκλημα και όλα αυτά μετράνε στην έκδοση της απόφασης, με το δικαστήριο να κρίνει αν το αδίκημα που έχει διαπραχθεί επιτρέπει την αναγνώριση κάποιων από τα προβλεπόμενα ελαφρυ­ντικά στην επιμέτρηση της ποινής ή η βαρβαρότητα του εγκλήματος δεν επιτρέπει την αναγνώριση κανενός.

Η απανθρωπιά και η απόλυτα δικαιολογημένη φόρτιση από την αγριότητα (που ούτε στα ζώα δεν τη βλέπεις) με την οποία οι δύο παλικαράδες εκτέλεσαν εν ψυχρώ τη φοιτήτρια Ελένη Τοπαλούδη, που πήγε στη Ρόδο για να σπουδάσει και έπεσε πάνω στους νταήδες, στις ορέξεις των οποίων δεν υπέκυψε, ήταν στο επίκεντρο της αγόρευσης της Εισαγγελέως Αριστοτελίας Δόγκα στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Ρόδου. Αγόρευση που δεν άφησε ασυγκίνητο κανέναν. Στη θέση της άτυχης Ελένης θα μπορούσε να είναι το παιδί του καθενός.

Ο μόνος που δεν συγκινήθηκε ήταν ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος, ο οποίος είναι και ο εξ απορρήτων του Κυριάκου Μητσοτάκη και πριν μετακομίσει στο Μαξίμου ήταν υψηλόβαθμο στέλεχος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ).

Οι δηλώσεις του (έξω από τις αρμοδιότητές του) προκάλεσαν τεράστιες αντιδράσεις σε όλη τη χώρα. Κατήγγειλε τη θαρραλέα Εισαγγελέα ότι στην αγόρευσή της λειτούργησε ως «συνήγορος υπεράσπισης» της οικογένειας!

Ποιος ήταν ο λόγος που ως μέλος της κυβέρνησης, κύριε Σκέρτσο, εμπλακήκατε στη διαδικασία; Ποιος πολίτης δεν θα σκέφτηκε ότι είναι παρέμβαση της κυβέρνησης προς τους δικαστές;

Μπροστά στη θύελλα των αντιδράσεων (ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την αποπομπή του), βγήκε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και δήλωσε:

«Δεν ήταν πολιτική παρέμβαση του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, του κ. Σκέρτσου. Επρόκειτο για μια προσωπική τοποθέτηση σε ένα ζήτημα αιχμής, που απασχολεί την ελληνική κοινωνία. Θα ήταν απολύτως αδύνατον και εκτός της δικής μας αντίληψης να έκανε οποιαδήποτε τοποθέτηση με σκοπό να επηρεάσει τη δικαστική κρίση».

Το ερώτημα παραμένει: Από όλη την κυβέρνηση, μόνο ο κ. Άκης Σκέρτσος είχε τέτοιες ευαισθησίες; Μίλησε χωρίς την άδεια κανενός; Έχει σχολιάσει ποτέ άλλοτε κρίσιμες δίκες που είναι σε εξέλιξη; Δεν σκέφτηκε ότι εκθέτει τον πρωθυπουργό, που τον πήρε δίπλα του;

Πέρα όμως από όλα αυτά, το κύριο ερώτημα που πλανάται παραμένει: Ποιοι ήταν οι λόγοι των πιεστικών παρεμβάσεων για αναβολή της δίκης;

• Βαρύτατες ποινές επέβαλε με ομόφωνη απόφασή του το δικαστήριο στους δράστες της στυγερής δολοφονίας της Ελένης Τοπαλούδη. Ισόβια και 15 χρόνια κάθειρξη, ενώ δεν τους αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό από όσα είχαν ζητήσει οι συνήγοροι υπεράσπισής τους.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ