“Πράσινος φως” από τους λοιμωξιολόγους – Όλα τα καταστήματα εστίασης ανοίγουν ξανά τη Δευτέρα 25 Μαΐου

“Πράσινος φως” από τους λοιμωξιολόγους – Όλα τα καταστήματα εστίασης ανοίγουν ξανά τη Δευτέρα 25 Μαΐου

Επιτροπή λοιμωξιολόγων άναψε το πράσινο φως μετά το αίτημα της κυβέρνησης και όλα τα καταστήματα εστίασης ανοίγουν ξανά τη Δευτέρα 25 Μαΐου.

Η κυβέρνηση νωρίτερα σήμερα είχε καταθέσει επίσημο αίτημα στην Υγειονομική Επιτροπή, για να ανοίξουν τα καταστήματα εστίασης τη Δευτέρα 25 Μαΐου.

Η μέχρι σήμερα εμπειρία δείχνει ότι όπου έχουμε άνοιγμα της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας με οργανωμένο τρόπο και με τήρηση των υγειονομικών κανόνων, τα αποτελέσματα είναι θετικά. Σύμφωνα με πληροφορίες η εισήγηση της Υγειονομικής Επιτροπής που συνεδριάζει το μεσημέρι θα είναι θετική και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος όπως πχ τα Καφέ θα ανεβάσουν νωρίτερα ρολά.

Εξάλλου η άρση των περιοριστικών μέτρων που τέθηκαν σε ισχύ για την αντιμετώπιση της πανδημίας συνεχίζεται, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα και τη γνώμη των ειδικών και τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, ώστε με σταδιακά, αλλά σταθερά βήματα να επιστρέψουμε σε μια νέα καθημερινότητα.

Τη Δευτέρα ανοίγουν mall και εμπορικά κέντρα

Ανοίγουν από Δευτέρα 18 Μαΐου τα Εμπορικά Κέντρα, shopping mall και ζωολογικοί και βοτανολογικοί κήποι. Την είδηση έκανε γνωστή ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης σε συνέντευξή του στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ1. Ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε πως θα ανακοινωθούν τα μέτρα και οι κανόνες για τη λειτουργία των πολυκαταστημάτων, τονίζοντας πως η κανονικότητα έρχεται νωρίτερα στη χώρα.

«Η επιτροπή των λοιμωξιολόγων έκρινε ότι η επιδημιολογική πορεία του κορωνοϊού επιτρέπει να ανοίξουν νωρίτερα τα εν λόγω πολυκαταστήματα. Η επιστροφή στην κανονικότητα γίνεται με μεγαλύτερη ταχύτητα, γιατί τηρήσαμε τα μέτρα με πειθαρχία και ο ιός γίνεται πιο αδύναμος επειδή όλοι τηρούμε τους κανόνες» πρόσθεσε ο υπουργός.

Μάλιστα, για τα Mall, ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε πως ανοίγουν δύο εβδομάδες νωρίτερα, καθώς ο αρχικός προγραμματισμός ήταν να επαναλειτουργήσουν την 1η Ιουνίου.

Τι «ανοίγει» τη Δευτέρα

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από την απελευθέρωση των μετακινήσεων σε ηπειρωτική Ελλάδα, Κρήτη και Εύβοια, από τη Δευτέρα επαναλειτουργούν:

  • Τα σχολεία για τους μαθητές της Α΄ και Β΄ Λυκείου καθώς και του Γυμνασίου
  • Τα ζωολογικά πάρκα
  • Οι βοτανικοί κήποι
  • Οι αρχαιολογικοί χώροι
  • Οι πρόβες και τα κινηματογραφικά γυρίσματα πάντα με αυστηρούς κανόνες προστασίας

Πώς θα λειτουργούν

Ως προς τα πρωτόκολλα ασφαλείας και συνολικά τους κανόνες λειτουργίας, ο υπουργός τόνισε πως αναμένεται να ανακοινωθούν σύντομα. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, οι κανόνες στην είσοδο για τα εμπορικά κέντρα θα είναι:

  • 1 άτομο ανά 20 τμ
  • Σύσταση για χρήση μάσκας στους κοινόχρηστους χώρους
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας για πελάτες και προσωπικό μέσα στα καταστήματα. Και τούτο γιατί ο κλιματισμός των mall είναι ανακυκλούμενος.

Με πληροφορίες και απο το newpost.gr


Σχολιάστε εδώ