Κ. Χατζηδάκης προς Τουρκία: Ο EastMed θα προστατευθεί με κάθε τρόπο – Εγκρίθηκε από τη Βουλή η συμφωνία

Κ. Χατζηδάκης προς Τουρκία: Ο EastMed θα προστατευθεί με κάθε τρόπο – Εγκρίθηκε από τη Βουλή η συμφωνία

– Ο Κωστής Χατζηδάκης φρόντισε να στείλει σαφές μήνυμα στην Τουρκία ότι ο αγωγός θα προστατευθεί με κάθε τρόπο καλώντας την να εγκαταλείψει τον αναθεωρητισμό και την προκλητικότητα. 

Το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας κυριάρχησε κατά τη συζήτηση κύρωσης στη Βουλή της συμφωνίας Ελλάδας-Κύπρου- Ισραήλ για τον αγωγό Eastmed, η οποία εγκρίθηκε με ευρύτατη πλειοψηφία καθώς υπερψήφισαν Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ, Κίνημα Αλλαγής και Ελληνική Λύση.

“Προφανώς και η συμφωνία αυτή δεν στρέφεται κατά καμίας χώρας. Είναι όμως ένα έμμεσο μήνυμα προς την τουρκική προκλητικότητα. Μην ξεχνάτε ότι αρχές Δεκεμβρίου ο Ερντογάν αμφισβήτησε ευθέως το δικαίωμα Ελλάδας- Κύπρου-Ισραήλ να κατασκευάσουν αυτόν τον αγωγό. Είναι ένα μήνυμα και από τις τρεις χώρες ότι προχωράμε μπροστά σε μια συνεργασία νομιμότητας και ειρήνης. Και καλό θα ήταν η Τουρκία να εγκαταλείψει τον αναθεωρητισμό και την προκλητικότητα. Είναι σε δυσαρμονία με τον σύγχρονο κόσμο. Δεν έχει καμία σχέση με τον 21ο αιώνα. Δεν είναι ένας αγωγός που θα αφεθεί στην τύχη του. Οι συμβαλλόμενες χώρες είναι αποφασισμένες να τον προστατεύσουν με κάθε τρόπο. Και ο νοών νοείτο” είπε με νόημα ο κ. Χατζηδάκης.

Αιχμές για τη στάση της Ελλάδας απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα άφησε ο τ. Υπουργός Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος: “Όταν εγκαταλείπεται η συστηματικότητα και η συστηματική προώθηση των συμφερόντων της χώρας, όταν αμυντικά και κατόπιν εορτής προσπαθούμε να αντιδράσουμε στις πιέσεις και τις κινήσεις των άλλων, χάνουμε  σε διπλωματικό κεφάλαιο και αποτελεσματικότητα” είπε.

Από την πλευρά του Κινήματος Αλλαγής ο εκπρόσωπος του Μιχάλης Κατρίνης τόνισε ότι μόνη απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα  είναι ένα ενιαίο εθνικό μέτωπο στο εσωτερικό και αξιόπιστες συμμαχίες με χώρες της  νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Εκφράζοντας την αντίθεσή του στη συμφωνία ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος τόνισε ότι η γεωστρατηγική αναβάθμιση είναι η  άλλη όψη του νομίσματος της αντεργατικής πολιτικής  και ότι από αυτό  το φαγοπότι ο λαός δεν έχει κερδίσει κάτι. “Αντίθετα μεγαλώνουν οι κίνδυνοι” πρόσθεσε.

Επιτάχυνση των καλών χέσεων με το Ισραήλ καθώς είναι ρυθμιστικός παράγοντας στην περιοχή αλλά με την επιφύλαξη ότι δεν θέλει πόλεμο με την Τουρκία ζήτησε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος . Έντονη κριτική στην κυβέρνηση για τη στάση της απέναντι στο περιβάλλον άσκησε ο ειδικός αγορητής του ΜΕΡΑ 25 Κρίτων Αρσένης.

Συγκεκριμένα ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε:

Τα πολύπλευρα οφέλη του αγωγού φυσικού αερίου EastMed ως «αγωγού» αναβάθμισης της διεθνοπολιτικής θέσης της χώρας, ενίσχυσης της στρατηγικής συνεργασίας με Κύπρο και Ισραήλ αλλά και δημιουργίας θέσεων εργασίας και καλύτερων συνθηκών ανταγωνισμού στην εγχώρια αγορά φυσικού αερίου ανέπτυξε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης στη συζήτηση για την κύρωση της Διακυβερνητικής Συμφωνίας της 2ας Ιανουαρίου στην Ολομέλεια της Βουλής. Το σχετικό νομοσχέδιο ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία.

Ο κ. Χατζηδάκης έκανε λόγο για ιστορικής σημασίας συμφωνία που αυξάνει τις πηγές τροφοδοσίας και τις οδεύσεις φυσικού αερίου για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Μιας συμφωνίας που «δεν στρέφεται εναντίον κανενός, αλλά αποτελεί έμμεση απάντηση στην προκλητικότητα της Τουρκίας». Στάθηκε επίσης και στην ιδιαίτερη σημασία που έχει η διακομματική στήριξη του έργου (από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ), που αποτελεί ένα θετικό μήνυμα συναίνεσης για το πολιτικό σύστημα της χώρας.

Η συμφωνία για τον EastMed«δεν είναι διακηρυκτικού χαρακτήρα, έχει οικονομικό περιεχόμενο και συνοδεύεται από συγκεκριμένες κινήσεις», τόνισε, παραπέμποντας στην εξέλιξη της αδειοδοτικής διαδικασίας σε Ελλάδα και Κύπρο και την συγχρηματοδότηση από ΕΕ της μελέτης σκοπιμότητας του έργου. Αναφερόμενος στην θέση της Ιταλίας, ξεκαθάρισε ότι «θα λάβει τις αποφάσεις της όποτε νομίζει και πιστεύω ότι θα είναι θετικές. Πέρα από την Ιταλία, όμως, στον σχεδιασμό των τριών χωρών είναι και η Αίγυπτος ως προς τις πηγές, ενώ θα εξεταστούν όλα τα ενδεχόμενα για την κατάληξη του αγωγού διότι υπάρχει και η αγορά της Κεντρικής Ευρώπης και όχι μόνο». Ο υπουργός ΠΕΝ ανέδειξε επίσης την σταθερή στήριξη της αμερικανικής πλευράς στο έργο, προαναγγέλλοντας συνάντηση –σε επίπεδο υπουργών του σχήματος 3+1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και ΗΠΑ) το επόμενο διάστημα. Τόνισε δε ότι η προσαιγιάλωση του EastMed στην Κρήτη ανοίγει τον δρόμο για μεταφορά από τον αγωγό μελλοντικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων από τα οικόπεδα νοτίως της Κρήτης. Παράλληλα, η διέλευσή του –μέσω Κρήτης- από την Πελοπόννησο και την Δυτική Ελλάδα θα επιτρέψει την κάλυψη περιοχών που δεν έχουν πρόσβαση στο εθνικό δίκτυο, αυξάνει τον ανταγωνισμό στην αγορά φυσικού αερίου επ’ ωφελεία των καταναλωτών και δημιουργεί προϋποθέσεις για επενδύσεις και θέσεις εργασίας.

Καταλήγοντας, ο κ. Χατζηδάκης ενέταξε τον EastMed σε ένα πλέγμα υποδομών φυσικού αερίου (TAP, IGB, FSRU Αλεξανδρούπολης, Ρεβυθούσα) που καθιστούν την Ελλάδα ενεργειακό σταυροδρόμι της Ευρώπης. Επιβεβαίωσε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να εξαγοραστεί από το Δημόσιο το ποσοστό 35% που κατέχουν τα ΕΛΠΕ στη ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων. Υπογράμμισε ότι η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ περί σύγκρουσης συμφερόντων εκθέτει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς ο δικός του σχεδιασμός προέβλεπε την παρουσία των ΕΛΠΕ με 35% (και ιδιώτη με 14%) στο πολύ μεγαλύτερο σχήματης ΔΕΠΑ Υποδομών που θα περιελάμβανε και τη ΔΕΠΑ Διεθνών. Τέλος, για το θέμα της ΔΕΔΑ επιβεβαίωσε ότι το ΥΠΕΝ ενθαρρύνει τη διοίκηση της εταιρείας να μην δεχθεί την απόφαση της ΡΑΕ για απένταξητων έργων για δίκτυο διανομής φυσικού αερίου στη Βέροια και τα Γιαννιτσά. Σημείωσε ότι η προηγούμενη διοίκηση της εταιρίας «άφησε τα έργα στην Πελοπόννησο στην τύχη τους», τονίζοντας την βούληση της κυβέρνησης για δημιουργία δικτύου φυσικού αερίου και σε αυτή την περιοχή.

paron.gr με πληροφορίες και από το real.gr


Σχολιάστε εδώ