Τα σενάρια που παίζουν για τον ανασχηματισμό – Ποιοι μένουν, ποιοι φεύγουν
Στο συρτάρι μπήκαν οι πρόωρες εκλογές
Η κυβέρνηση κλείνει τον φάκελο των πρόωρων εκλογών και ανοίγει αυτόν του ανασχηματισμού. Η επιστροφή στην κανονικότητα, με τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, επαναφέρει στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων του πρωθυπουργού τις αλλαγές στη σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου.
Πληροφορίες από αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες αναφέρουν ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να προχωρήσει στις αναγκαίες (επιβεβλημένες) προσθήκες / διορθωτικές κινήσεις στο κυβερνητικό σχήμα, δεν έχει ωστόσο ακόμη καταλήξει ως προς το ποιο είναι το πλέον κατάλληλο χρονικό σημείο. Τα επικρατέστερα σενάρια είναι δύο: Ιούνιο – Ιούλιο ή φθινόπωρο. Έχουν αμφότερα θιασώτες τόσο εντός της κυβέρνησης, όσο και στο στενό επιτελείο του πρωθυπουργού.
Οι υποστηρικτές του πρώτου σεναρίου σημειώνουν ότι με τη συμπλήρωση ενός χρόνου, στη διάρκεια του οποίου η κυβέρνηση διαχειρίστηκε κρίσιμα ζητήματα, όπως ο Έβρος, το Μεταναστευτικό και η πανδημία, οι αλλαγές είναι απαραίτητες. Όχι μόνο για να αποκατασταθούν οι όποιες δυσλειτουργίες διαπιστώθηκαν τους προηγούμενους μήνες αλλά και για να ενισχυθεί –με την προσθήκη νέων προσώπων– η δυναμική του κυβερνητικού σχήματος.
Υπογραμμίζουν δε ότι αν ο ανασχηματισμός μετατεθεί για αργότερα θα χαθεί πολύτιμος πολιτικός χρόνος. Άλλωστε θερινή περίοδος, όπως την είχαμε γνωρίσει όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν θα υπάρξει, η Βουλή θα λειτουργήσει κανονικά. Πιο κοντά στο συγκεκριμένο σενάριο, σύμφωνα με τις ίδιες πάντα πληροφορίες, βρίσκεται ο κ. Μητσοτάκης, με απώτερο χρονικό σημείο τα μέσα Ιουλίου. Εξ ου και η ρητή εντολή του να ψηφισθούν συγκεκριμένα νομοσχέδια πριν από τις αρχές Αυγούστου.
Οι υποστηρικτές του δεύτερου σεναρίου, δηλαδή, οι αλλαγές στην κυβέρνηση να γίνουν το φθινόπωρο (Σεπτέμβριο – Οκτώβριο), οχυρώνονται πίσω από την άποψη ότι ακόμη και με τις υφιστάμενες συνθήκες το τρίμηνο Ιουνίου – Αυγούστου είναι πολιτικά νεκρό. Κατά συνέπεια, η όποια θετική επίδρασή τους θα έχει διάρκεια λίγων 24ώρων, ενώ η κυβέρνηση θα έχει θυσιάσει κάποιες από τις πολιτικές εφεδρείες. Υπό αυτό το πρίσμα επιμένουν ότι οι αλλαγές πρέπει να γίνουν το φθινόπωρο, ούτως ώστε η νέα κυβέρνηση να μπορεί να αντιμετωπίσει τα συνεπακόλουθα της πανδημίας προβλήματα και να απαντήσει στις προκλήσεις, πρωτίστως στο πεδίο της οικονομίας.
Όσον αφορά τα πρόσωπα που θα πάρουν την άγουσα από το Υπουργικό Συμβούλιο, οι πληροφορίες είναι ασαφείς και συγκεχυμένες, αν και γίνεται λόγος για σαρωτικές αλλαγές, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν σαφείς ενδείξεις από το πρωθυπουργικό επιτελείο. Υπουργοί που μέχρι πριν από την εκδήλωση της πανδημίας είχαν μπει ψηλά στην κόκκινη λίστα του κ. Μητσοτάκη, τώρα θεωρούνται επιτυχημένοι και αμετακίνητοι.
Χαρακτηριστικές οι περιπτώσεις του Β. Κικίλια στο υπουργείο Υγείας και του Κυρ. Πιερρακάκη στο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου στον πρώτο καταλόγιζαν αδράνεια και στον δεύτερο αναποτελεσματικότητα. Η επιτυχημένη αντιμετώπιση της πανδημίας κατέστησε αναντικατάστατο τον κ. Κικίλια και οι εκσυγχρονιστικές παρεμβάσεις στη λειτουργία του κράτους ανέδειξαν τον καθοριστικό ρόλο του κ. Πιερρακάκη.
Αντίθετα, ψηλά στη λίστα του πρωθυπουργού ανέβηκε ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, λόγω της γνωστής υπόθεσης με τα προγράμματα τηλεκατάρτισης, που αποτέλεσαν την πρώτη πολιτική ήττα για την κυβέρνηση.
«Προγραμμένος» θεωρείται από ορισμένους ο υπουργός Τουρισμού Χ. Θεοχάρης, στον οποίο χρεώνουν αδράνεια και κωλυσιεργία στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που ανέκυψαν στον τομέα του.
Ενδεχομένως να βρίσκεται σε δυσχερή θέση λόγω του ότι προέρχεται από άλλο κομματικό φορέα (Ποτάμι) και δεν έχει υποστηρικτές στην κυβέρνηση και τη Νέα Δημοκρατία. Όπως και να ‘χει πάντως, στο πρωθυπουργικό επιτελείο είναι κυρίαρχη η άποψη ότι πρέπει τον τομέα του Τουρισμού να αναλάβει ένα πρόσωπο με μεγαλύτερη δυναμική, ενδεχομένως από τον χώρο των τεχνοκρατών του χώρου.
Έντονη φιλολογία αναπτύσσεται γύρω από το πρόσωπο του υφυπουργού και κυβερνητικού εκπροσώπου Στ. Πέτσα, με τις πληροφορίες που κυκλοφορούν να είναι αντικρουόμενες. Οι… άσπονδοι φίλοι του ακόμη και στον στενό περίγυρο του κ. Μητσοτάκη αναγνωρίζουν μεν ότι ανταποκρίνεται επαρκώς στον ρόλο του κυβερνητικού εκπροσώπου, πλην όμως του καταλογίζουν αδράνεια στο ευρύτερο ζήτημα της επικοινωνίας και της καθημερινής διαχείρισης. Με το σκεπτικό αυτό τοποθετήθηκε αναπληρώτριά του η δημοσιογράφος Αρ. Πελώνη.
Ωστόσο, επί της ουσίας, ο κ. Πέτσας δεν είναι εξ ολοκλήρου υπεύθυνος (αρμόδιος) για το επικοινωνιακό κομμάτι της κυβέρνησης. Εμπλέκονται αρκετά άλλα πρόσωπα. Από τον υπουργό Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη μέχρι τον διευθυντή του γραφείου Τύπου Δ. Τσιόδρα. Ρόλο διαδραματίζουν ακόμη σύμβουλοι, επικοινωνιολόγοι και δημοσιογράφοι, ενώ και ο ίδιος ο πρωθυπουργός προωθεί τις απόψεις μέσω των προσωπικών επαφών του με διευθυντικά στελέχη των μεγάλων Μέσων Ενημέρωσης. Το μόνο σταθερό σημείο του ανασχηματισμού, όποτε αυτός κι αν γίνει, θα είναι οι σαρωτικές αλλαγές σε επίπεδο υφυπουργών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΑΦΕΙΡΗΣ