Γιατί δεν αντιγράφουμε την Ιρλανδία για τα «κόκκινα» δάνεια, όπως έκανε και η Ισπανία;

Γιατί δεν αντιγράφουμε την Ιρλανδία για τα «κόκκινα» δάνεια, όπως έκανε και η Ισπανία;

Τα αγόρασαν έναντι 57% και 63%

Τον δρόμο για μια σωστή λύση, στην οποία θα μπορεί να ανταποκριθεί το νοικοκυριό που έχει πάρει δάνειο για το σπιτάκι του, δείχνει η Ιρλανδία. Η ΝΑΜΑ, που συστάθηκε στα τέλη του 2009, πριν από την υιοθέτηση της ενιαίας εποπτείας στο ευρωσύστημα (τέλη 2014), χρηματοδοτήθηκε από το Ιρλανδικό Δημόσιο και αγόρασε από πέντε τράπεζες, έναντι 32 δισ. ευρώ, στεγαστικά δάνεια και ενεχυριασμένα ακίνητα ονομαστικής αξίας 74 δισ. ευρώ, με μέση έκπτωση 57%!

Το 2018 το Ιρλανδικό Δημόσιο όχι μόνο κάλυψε τα 32 δισ. ευρώ που έδωσε για να αγοράσει τα δάνεια αλλά κέρδισε και γύρω στα 2 δισ. ευρώ.

Στην ίδια γραμμή κινήθηκε το 2012 η ισπανική τράπεζα Sareb, η οποία απέκτησε από οκτώ τράπεζες στεγαστικά δάνεια ύψους 50,8 δισ. ευρώ με έκπτωση 63%, πληρώνοντας γύρω στα 19 δισ. ευρώ. Αποτέλεσμα; Οι ισπανικές τράπεζες μέσα σε μια πενταετία μείωσαν τους δείκτες επισφάλειας στο 5% από 22%.

Έρχεται νέα γενιά «κόκκινων» δανείων 15 δισ. ευρώ!
Και ενώ στην Εσπερία δύο χώρες, η Ιρλανδία και η Ισπανία, βρήκαν τη λύση, αγοράζοντας «κόκκινα» δάνεια στο 57% και στο 63% της αξίας τους, εδώ χρόνια… κλωσάνε τα… αυγά και λύση δεν βγαίνει. Και την ίδια στιγμή, δεν λέει να προχωρήσει η πρόταση για τη δημιουργία μιας πανευρωπαϊκής bad bank που έχει τεθεί στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα, η οποία θεωρεί ότι με αυτήν τη λύση θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων και θα μπορέσουν οι τράπεζες να εξυγιάνουν τους ισολογισμούς τους. Την ώρα, μάλιστα, που μόνο για την Ελλάδα οι προβλέψεις είναι για νέα «κόκκινα» δάνεια 10 – 15 δισ. ευρώ, αν και ο αρμόδιος για τον χρηματοπιστωτικό τομέα υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός θεωρεί ότι δεν μπορεί να υπολογιστεί το μέγεθός τους σε αυτήν τη φάση!

Τα δάνεια έχουν… κατανεμηθεί από το οικονομικό επιτελείο σε τρεις κατηγορίες προς το παρόν:
• τα «πράσινα» δάνεια, αυτά που είναι ενήμερα, με την επιδότηση να είναι από 90% και κάτω,
• τα «κόκκινα» δάνεια, με την επιδότηση από 80% και κάτω και
• τα δάνεια που έχουν καταγγελθεί, με την επιδότηση από 70% και κάτω.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ