Ν. Μηταράκης: Στον έλεγχο του ελληνικού δημοσίου περνούν οι δομές μεταναστών στην ηπειρωτική Ελλάδα…

Ν. Μηταράκης: Στον έλεγχο του ελληνικού δημοσίου περνούν οι δομές μεταναστών στην ηπειρωτική Ελλάδα…

… και τις επόμενες ημέρες τοποθετούνται οι 32 νέοι διοικητές

Τις σημαντικές αλλαγές που φέρνει ο νέος νόμος για το μεταναστευτικό που ψηφίστηκε την Παρασκευή στην Βουλή, ανέλυσε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ Νότης Μηταράκης, στο ραδιόφωνο του “Πρώτου Προγράμματος”. Όπως ανέφερε ο Υπουργός, βασικοί στόχοι, είναι η μείωση των αφίξεων, η επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου  και η αποσυμφόρηση των νησιών.

«Η προσπάθεια της Κυβέρνησης είναι να περιορίσουμε τις ροές. Η Ελλάδα δεν θέλουμε πλέον να είναι η αγαπημένη διαδρομή των διακινητών προς την Ευρώπη. Και για αυτό αυστηροποιούμε και επιταχύνουμε τη διαδικασία διαχωρισμού προσφύγων, γιατί υπάρχουν πραγματικοί πρόσφυγες οι οποίοι η Ελλάδα βάσει των διεθνών συνθηκών πρέπει να δώσει άσυλο, από οικονομικούς μετανάστες οι οποίοι εισέρχονται παράτυπα στη χώρα μας. Με το παλιό καθεστώς αυτό έπαιρνε χρόνια με αποτέλεσμα τελικά να μην είναι εφικτή η επέλαση αυτών που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας» ανέφερε ο κ. Μηταράκης

Σε ερώτηση της δημοσιογράφου σχετικά με την διαχείριση των δομών από τις ΜΚΟ, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου απάντησε πως  «από τα κονδύλια που πήραμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση τα τελευταία χρόνια το 82% το δώσαμε σε ΜΚΟ και διεθνείς οργανισμούς οι οποίοι ουσιαστικά διαχειρίστηκαν εν είδει «ιδιωτικοποίησης» το μεταναστευτικό. Οι δομές που υπάρχουν στην ηπειρωτική Ελλάδα όλες είναι υπό τον έλεγχο ΜΚΟ ή διεθνών οργανισμών και τώρα με τον ορισμό διοίκησης περνάνε στον έλεγχο του ελληνικού δημοσίου το οποίο το θεωρώ αρκετά σημαντικό για την πιο εύρυθμη λειτουργία τους». Μάλιστα, όπως επεσήμανε ο κ. Μηταράκης μέσα στις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν οι τοποθετήσεις των νέων διοικητών των δομών.

Ο έλεγχος των ΜΙΚΟ επιτυγχάνεται και με την σύσταση του ηλεκτρονικού μητρώου. Όπως τόνισε ο Υπουργός, κ Νότης Μηταράκης το «ηλεκτρονικό μητρώο και οργανώσεων και προσώπων, των προσώπων που είναι στο πεδίο όχι τα μέλη που συμμετέχουν κοινωνικά, τα μέλη που ενεργοποιούνται στο πεδίο. Γιατί θέλουμε να ξέρουμε ποιοι είναι αυτοί που μπαίνουν μέσα στις δομές. Και από εκεί και πέρα και με τη λειτουργία των κλειστών ελεγχόμενων δομών στα νησιά αλλά και το αντίστοιχο θα κάνουμε και στην ηπειρωτική Ελλάδα, οποιοσδήποτε μπαίνει στην δομή πρέπει να έχει ταυτότητα, ειδική ταυτότητα του Υπουργείου είτε είναι εργαζόμενος, είτε είναι ΜΚΟ, είτε είναι κάποιος εθελοντής, είτε είναι μετανάστης που διαμένει στη δομή η είσοδος σε όλες τις δομές θα γίνεται πλέον με ηλεκτρονική κάρτα» κατέληξε.


Σχολιάστε εδώ