Μιχάλης Σάλλας: Στο χέρι των τραπεζών είναι…

Μιχάλης Σάλλας: Στο χέρι των τραπεζών είναι…

«Οι τράπεζες πρέπει να δράσουν. Πρέπει να αναλάβουν δράση σε πολλούς τομείς. Να επιταχύνουν την αποτελεσματική εξυγίανσή τους και να διαμορφώσουν ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη. Το εγχείρημα με το APS ‘‘Ηρακλής’’ πρέπει να ολοκληρωθεί και να επιτύχει. Η βοήθεια την οποία μπορούν να παρέχουν σήμερα οι τράπεζες στο κράτος είναι η ενίσχυση της ρευστότητάς του, χωρίς ουσιαστική επιβάρυνση στο χρέος.

Η ιδέα είναι απλή: Η έκδοση ενός μη τακτής λήξης ομολόγου, το οποίο επιβαρύνει τα δημοσιονομικά μόνον με τους τόκους του. Αποτελεί δε επιλογή του Δημοσίου η αντικατάσταση ή η λήξη του, μετά από δεκαετίες. Η έκδοση ενός μη τακτής λήξης ομολόγου δεν επιβαρύνει σχεδόν καθόλου τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, δεδομένου ότι στον δείκτη υπολογίζονται μόνον οι τόκοι, χωρίς τα χρεολύσια.

Με τις πρόσφατες επίσης διευκολύνσεις της ECB, τα ομόλογα του Δημοσίου αναχρηματοδοτούνται, επομένως δεν στερούν ρευστότητα από τις τράπεζες. Παράλληλα το κόστος των τοκομεριδίων ουσιαστικά θα υπερκαλύπτεται από τα έσοδα των εγγυήσεων που θα εισπράττει το Δημόσιο από το πρόγραμμα APS ‘‘Ηρακλής’’. Οι τράπεζες έχουν τη δυνατότητα να επενδύσουν σε τέτοιο ομόλογο δεδομένου ότι αυτή την περίοδο η έκθεση των ελληνικών τραπεζών σε τίτλους του Δημοσίου είναι ως ποσοστό επί των Assets, πιθανόν η χαμηλότερη σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Τα περιθώρια επομένως που υπάρχουν στις τράπεζες επιτρέπουν την έκδοση ενός μη τακτής λήξης ομολόγου, άνω των 5 δισ. ευρώ τουλάχιστον, που θα καλυφθεί από τις ελληνικές τράπεζες».

Μιχάλης Σάλλας (Από άρθρο του στο «Βήμα»)

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ