M. ΙΓΝΑΤΙΟΥ: Θα παρανομήσει ξανά ο Τραμπ και ο γαμπρός του; Θα επιχειρήσουν να διασώσουν την τουρκική οικονομία;

M. ΙΓΝΑΤΙΟΥ: Θα παρανομήσει ξανά ο Τραμπ και ο γαμπρός του; Θα επιχειρήσουν να διασώσουν την τουρκική οικονομία;


Του
Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Hellas Journal


Εάν τη δήλωση ανώτερου αξιωματούχου της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας (FED), μοιράζονται και τα υπόλοιπα στελέχη της, τότε τα πράγματα για την τουρκική οικονομία πρέπει να είναι πολύ άσχημα, όσο και να προσπαθεί ο προεδρικός γαμπρός, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, να παρουσιάσει το άσπρο-μαύρο.

Ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών επιμένει να δηλώνει δημόσια και επίσημα ότι η τουρκική οικονομία είναι ισχυρή και στην πραγματικότητα «τρέχει» με τρελούς ρυθμούς ανάπτυξης. Όμως δεν λέει την αλήθεια. Στην πραγματικότητα η κατάσταση θα μπορούσε να μην είναι καν διαχειρίσιμη, και όχι μόνο λόγω του κορωναϊού, που έπληξε και την Τουρκία, όπως όλο τον πλανήτη.

Έχει πολύ μεγάλη σημασία η παρακάτω δήλωση, και μπορεί να προμηνύει άσχημα νέα για την κατοχική δύναμη:


Η Αμερικανική FED έχει γραμμή ανταλλαγής νομισμάτων με διάφορες κεντρικές τράπεζες χωρών με τις οποίες οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν σχέση «αμοιβαίας εμπιστοσύνης» και διατηρούν τα υψηλότερα πιστωτικά πρότυπα.


Αυτή την απάντηση έδωσε την Τετάρτη -σύμφωνα με τη πρακτορείο Reuters- αξιωματούχος της Fed όταν ρωτήθηκε για την επέκταση της «γραμμής» αυτής με την Τουρκία ή με άλλες ώρες που λόγω ειδικών συνθηκών έχουν άμεση ανάγκη στήριξης.

Θυμίζουμε ότι η Τουρκία ζήτησε να γίνει δεκτή στο ειδικό αυτό πρόγραμμα, και να μπορεί να ανταλλάσσει λίρες με την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ και να παίρνει δολάρια. Ως γνωστό, με τα σημερινά δεδομένα, η αξία της λίρας έχει υποχωρήσει σε εξευτελιστικά επίπεδα έναντι του δολαρίου και τα συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας είναι στον πάτο.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, αφιέρωσε μία από τις τελευταίες τηλεφωνικές του επικοινωνίες με τον Ντόναλντ Τραμπ, ειδικά στο θέμα αυτό, και μάλιστα επέλεξε να δημοσιοποιήσει το αίτημά του. Προφανώς θα αντιλήφθηκε από τη κουβέντα που είχε με τον αμετροεπή πρόεδρο της Αμερικής, ότι θα του κάνει -για μία ακόμα φορά- τη χάρη και θα παρέμβει εξωθεσμικά για να τον διασώσει.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο hellasjournal.com
Φωτο-hellasjournal.com: Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, με τον γαμπρό του Τζάρεντ Κούσνερ, τον υπουργό Οικονομικών Μνούτσιν και τον Μπεράτ Αλμπαϊράκ, γαμπρό του Ερντογάν και υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας. Τη φωτογραφια δημοσίευσε στο Twitter ο Αλμπαϊράκ


Σχολιάστε εδώ