Ν. Μπακογιάννη: Η Ελλάδα δεν ξαναμπαίνει σε μνημόνια
– «Ο Ερντογάν βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη δυσκολότερη καμπή της πολιτικής του ιστορίας»
«Η Ελλάδα δεν ξαναμπαίνει σε μνημόνια γιατί η μεγάλη μας διαφορά με την εποχή των μνημονίων ήταν ακριβώς αυτό το οικονομικό δηλαδή ότι δεν είχαμε την ίδια συμπεριφορά των κεντρικών ευρωπαϊκών οργάνων έναντι ημών σε σχέση με τους άλλους. Άρα εκεί είμαστε στην ίδια μοίρα με όλες τις υπόλοιπες χώρες. Θα χρειαστεί μεγάλη αυτοσυγκράτηση, θα χρειαστεί πολύ μεγάλη σοβαρότητα, θα χρειαστεί να μείνουμε μακριά από λαϊκισμούς και δυστυχώς εχθές η όλη συμπεριφορά της αντιπολίτευσης ήταν ένα έργο από τα παλιά, νόμιζα ότι ζω το ’15» δήλωσε η βουλευτής της ΝΔ, κα Ντόρα Μπακογιάννη, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Secret” με το δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο.
Μεταξύ άλλων, δήλωσε:
Για την επικείμενη οικονομική κρίση
Ν.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Μπροστά μας έχουμε μια πάρα πολύ μεγάλη κρίση, την οικονομική κρίση και δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες. Η κατάσταση είναι πράγματα πάρα πολύ δύσκολη, είναι παγκοσμία. Αυτό το οποίο συμβαίνει στην Αμερική σήμερα είναι κάτι το πρωτοφανές, δεν το φανταζόμουνα ποτέ ότι θα το ζήσω. Κολοσσοί εταιρείες κλείνουν, άλλες απολύουν κατά χιλιάδες τον κόσμο, επιχειρήσεις πχ. πετρελαίου καταρρέουν, η ναυτιλία βρίσκεται σε μια τρομακτική κρίση παγκόσμια, χωρίς να μιλήσω για το μεγάλο πρόβλημα των αερομεταφορών και τον τουρισμό. Άρα βρισκόμαστε σε μια κατάσταση εξαιρετικά δύσκολη.
Ερωτηθείσα πόσο πιστεύει ότι θα φτάσει το ποσοστό της ελληνικής ύφεσης
Ν.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Δεν το ξέρω και δεν νομίζω ότι κανένας σοβαρός άνθρωπος το ξέρει διότι έχει πάρα πολλούς άγνωστους Χ αυτή η εξίσωση. Δεν μπορείς να ξέρεις πότε θα βρεθεί το φάρμακο, δεν μπορεί να ξέρεις πότε θα βρεθεί το εμβόλιο, δεν μπορεί να ξέρεις πότε θα συμφωνήσουν οι ευρωπαίοι να ανοίξουν τα σύνορα και άρα να έρθει ένα κομμάτι τουλάχιστον των τουριστών μήπως διασωθεί έστω ένα ποσοστό από την κίνηση την τουριστική. Δεν μπορείς να ξέρεις πως θα αντιδράσει η οικονομία και κυρίως το χρόνο δεν ξέρεις. Ξέρεις ότι έχεις δημιουργήσει ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο αξιοπιστίας διεθνώς. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς, για τον τομέα του τουρισμού διότι εκ των πραγμάτων η Ελλάδα βρίσκεται σε μια από τις πρώτες θέσεις της επιλογής λόγω της σοβαρότητας στη διαχείριση της κρίσης και άρα οι άνθρωποι με μεγαλύτερη ασφάλεια θα μπορούν να έρθουν στη χώρα μας. Άρα αυτό είναι ένα συν το οποίο κέρδισε ο ελληνικός λαός χάρη στον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρθηκε στη διάρκεια της κρίσης. Όταν θα ανοίξουν οι μεταφορές και υπάρξει ένα κοινό ευρωπαϊκό πρωτόκολλο και υπάρχουνε οι έλεγχοι, που εγώ πιστεύω ότι θα υπάρχουν στα αεροδρόμια, θα έχουμε την ελπίδα ότι τουλάχιστον οι τρεις τελευταίοι μήνες θα έχουνε ένα ποσοστό τουριστών. Το θέμα της ναυτιλίας είναι διεθνές . Έχουμε ένα καλό νέο ότι ανεβαίνει η τιμή του πετρελαίου το οποίο είναι ένα δείγμα ότι υπάρχει εμπιστοσύνη ότι κάπου ξανανοίγει η διεθνής αγορά. Εκεί τελειώνουν τα καλά νέα, τα υπόλοιπα είναι εξαιρετικά ανησυχητικά σε επίπεδο ευρωπαϊκό. Δηλαδή η χθεσινή απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου στη Γερμάνια προκαλεί μεγάλη ανησυχία και ερωτηματικά για το πώς θα χειριστεί η Γερμανία το θέμα των χρηματοδοτήσεων. Η Ελλάδα δεν ξαναμπαίνει σε μνημόνια γιατί η μεγάλη μας διαφορά με την εποχή των μνημονίων ήταν ακριβώς αυτό το οικονομικό δηλαδή ότι δεν είχαμε την ίδια συμπεριφορά των κεντρικών ευρωπαϊκών οργάνων έναντι ημών σε σχέση με τους άλλους. Άρα εκεί είμαστε στην ίδια μοίρα με όλες τις υπόλοιπες χώρες. Θα χρειαστεί μεγάλη αυτοσυγκράτηση, θα χρειαστεί πολύ μεγάλη σοβαρότητα, θα χρειαστεί να μείνουμε μακριά από λαϊκισμούς και δυστυχώς εχθές η όλη συμπεριφορά της αντιπολίτευσης ήταν ένα έργο από τα παλιά, νόμιζα ότι ζω το ’15. Δεν το πίστευα… πίστευα ότι από αυτή την ιστορία θα βγούμε όλοι σοφότεροι, και θα καταλάβουμε ότι είμαστε σε ένα καράβι, το πήγαμε με ασφάλεια αυτό το καράβι και έχουμε την υγεία μας και έλπιζα ότι θα επικρατήσει η αυστηρή κριτική, οι διαφορετικές απόψεις, ο έλεγχος αλλά μέχρι εκεί. Δεν φανταζόμουνα ποτέ ότι θα μπούμε στη λογική ξανά του άκρατου λαϊκισμού ενός κόμματος το οποίο ζητά ονομαστική ψηφοφορία και φεύγει από την ονομαστική ψηφοφορία…αυτά είναι τραγέλαφος, δεν είναι σοβαρά πράγματα και είναι ανάξια ενός λαού ο οποίος συμπεριφέρθηκε όπως συμπεριφέρθηκε. Εγώ δεν πιστεύω ότι βοηθάει ούτε το ΣΥΡΙΖΑ αυτή η πολιτική και για αυτό και αυτός ο βαθύς διχασμός ο οποίος υπάρχει στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ.
Ν.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Οι άνθρωποι οι οποίοι κινούνται με αυτή τη λογική κινούνται μακριά από τη λογική του λαού. Δηλαδή οι άνθρωποι οι οποίοι κινούνται με αυτό τον τρόπο δεν έχουν συνομιλητή και ακροατήριο στη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού διότι ο ελληνικός λαός έχει φύγει από αυτή τη φάση. Ο ελληνικός λαός αντιλαμβάνεται το μέγεθος των προβλημάτων, έχει δείξει μια μεγάλη εμπιστοσύνη στον Κυρ. Μητσοτάκη και στην κυβέρνηση και αυτό το οποίο επιθυμεί είναι να πάμε όλοι μαζί μπροστά, και αυτό το αίσθημα του ελληνικού λαού είναι πολύ μακριά από τη λογική των ακραίων στοιχείων του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν νομίζω ότι πετυχαίνουν τον στόχο τους με τον τρόπο με τον οποίο πολιτεύονται για να συσπειρώσουν την όποια βάση θέλουν να συσπειρώσουν.
Ερωτηθείσα αν εκτιμά ότι ο κ. Ερντογάν θα επιδιώξει νέες προκλήσεις
Ν.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ναι, ο Ερντογάν βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη δυσκολότερη καμπή της πολιτικής του ιστορίας, η εξάρτησή του από το εθνικιστικό κόμμα κάθε μέρα και μεγαλώνει, η οικονομία είναι δυσεπίλυτο πρόβλημα. … είναι σαφές ότι συνειδητά συντηρεί την ένταση με την Ελλάδα και είναι επίσης σαφές ότι ένιωσε στο πετσί του την ήττα στον Έβρο στην οποία είχε επενδύσει πάρα πολλά. Δεν μπορεί να πάρει καμία ρεβάνς ο Ερντογάν, η Ελλάδα είναι προετοιμασμένη, είναι έτοιμη, είναι καλά θωρακισμένη το παιχνίδι θα κριθεί πολιτικά από εδώ και πέρα. Κάποια στιγμή ο Ερντογάν θα υποχρεωθεί, είτε του αρέσει είτε δεν του αρέσει, να ξαναστρέψει το βλέμμα προς την Ευρώπη από την οποία θα ζητήσει βοήθεια και εδώ είμαστε και θα περιμένουμε τις εξελίξεις.
Αναφερόμενη στην κρίση του κορονοϊού
Ν.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ο ελληνικός λαός συμπεριφέρθηκε με μοναδική ωριμότητα σε αυτή τη φάση. Και να πω ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ σε όλους εκείνους που βρεθήκαν στην πρώτη γραμμή από τους γιατρούς και τους νοσηλευτές μέχρι τους αστυνομικούς και τους ανθρώπους της καθαριότητας των δήμων και όλους εκείνους που βρήκαν τρόπους, είτε με προσωπική εργασία είτε με χρήματα που προσέφεραν στο σύστημα υγείας, να συμβάλουν στην άμυνα της Ελλάδος. Βγαίνουμε από αυτή την κρίση με μια άλλη αυτοπεποίθηση και με μια άλλη εμπιστοσύνη στην ελληνική πολιτεία.