Ευρ. Στυλιανίδης: Έπρεπε να αναδείξουμε διεθνώς το μοντέλο ειρηνικής συνύπαρξης στη Θράκη

Ευρ. Στυλιανίδης: Έπρεπε να αναδείξουμε διεθνώς το μοντέλο ειρηνικής συνύπαρξης στη Θράκη

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο militaire.gr ο βουλευτής Ροδόπης και πρώην υπουργός Ευριπίδης Στυλιανίδης επισήμανε πως η Ελλάδα διαχρονικά δεν έχει καταφέρει να αναδείξει το μοντέλο συμβίωσης στην ελληνική Θράκη.

Επισήμανε πως η ελληνική δημόσια διπλωματία δεν βγήκε επιθετικά, τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και σε διεθνές επίπεδο, για να προβάλει τη θρακιώτικη κοινωνία ως διεθνές πρότυπο ελεύθερης συμβίωσης διαφορετικών πολιτισμικών, θρησκευτικών, εθνοτικών ομάδων.

Υπογράμμισε πως ποτέ δεν προκλήθηκαν εντάσεις στη Θράκη που να έχουν αντικείμενο τη θρησκευτική ελευθερία και τα θρησκευτικά δικαιώματα. «Οι εντάσεις που κατά καιρούς υπήρξαν προκλήθηκαν κυρίως από ξένους παράγοντες που ήθελαν να προωθήσουν έναν περίεργο εθνικισμό και να εργαλειοποιήσουν τους μουσουλμανικούς πληθυσμούς στο πλαίσιο ενός παντουρκισμού.

Αντίθετα, σε περιόδους όπου οι σχέσεις μας είναι καλές, η μειονότητα λειτούργησε πάντα ως γέφυρα συνεργασίας, όχι μόνο με την Τουρκία, που υπάρχει ομοδοξία και με ένα μέρος της μειονότητας κοινά πολιτισμικά χαρακτηριστικά, αλλά και με άλλες περιοχές της πρώην ΕΣΣΔ, απ’ όπου ήρθαν Έλληνες Πόντιοι, Αρμένιοι, που ζούσαν εκεί», επισήμανε ο βουλευτής, ενώ ανέφερε και τη συμβολή των Πομάκων ώστε η χώρα μας να αναπτύξει σχέσεις με πληθυσμούς αντίστοιχους που διαβιούν μέσα στη βουλγαρική επικράτεια.

«Αν μπορούσαμε κάτι να αναδείξουμε», τόνισε, «είναι αυτή η επιτυχία: το τζαμί δίπλα στην εκκλησία, τις συνεργασίες στην αγορά μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων, την ειρηνική συμβίωση σε κοινωνικό και πολιτισμικό επίπεδο, τον αλληλοσεβασμό. Αυτά που για την τοπική κοινωνία είναι δεδομένα, δεν είναι σε άλλες περιοχές του πλανήτη, ακόμα και σε χώρες που θεωρούνται ώριμες δημοκρατίες, όπου μέσα από το περιθώριο γεννήθηκαν τρομοκρατικές οργανώσεις, ακραία κινήματα.

Αντίθετα, όσες φορές επιδίωξε ο ISIS ή άλλα ακραία σχήματα να εισβάλουν στη Θράκη και να διεισδύσουν με εργαλείο τη θρησκεία βρήκαν τις πόρτες κλειστές. Η μειονότητα επέμεινε σε μια μετριοπάθεια, στη φιλειρηνικότητα που τη χαρακτηρίζει, αποστομώνοντας και όλους αυτούς που θέλουν να τη χρησιμοποιήσουν σε βάρος της Ελλάδας».

Σχετικά με τα «ευρωπαϊκά αυτιά» που δείχνουν πρόθυμα να ακούσουν τα έωλα επιχειρήματα της Τουρκίας, σημείωσε πως στην Ευρώπη υπάρχουν καλοπροαίρετοι και κακοπροαίρετοι… «Υπάρχουν άνθρωποι που ακούν και άλλοι που δεν τους ενδιαφέρει τι έχεις να πεις, είτε γιατί τα έχουν πάρει από αλλού, είτε γιατί έχουν συμφέροντα και προσδοκούν κέρδη, είτε γιατί τα δικά τους γεωπολιτικά προτάγματα τους οδηγούν να συμμαχήσουν μαζί της».

Υπενθύμισε επίσης τη διπλωματική επιτυχία της ελληνικής αντιπροσωπείας στο Συμβούλιο Ασφαλείας της Ευρώπης τον Ιανουάριο του 2020, η οποία κέρδισε με μεγάλη πλειοψηφία την απόφαση να συνεδριάσει στην Κομοτηνή και όχι στη Χάγη για πρώτη φορά η Επιτροπή Νομικών Θεμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ο κ. Στυλιανίδης, ως επικεφαλής της αντιπροσωπείας, είχε παρουσιάσει με επιχειρήματα τη Θράκη ως πρότυπο ειρηνικής συμβίωσης χριστιανών και μουσουλμάνων.

Η Επιτροπή –που θα πρέπει να σημειωθεί ότι έχει καταδικάσει κατ’ επανάληψη τη χώρα μας για παραβίαση των μειονοτικών δικαιωμάτων–, εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες, λόγω του κορονοϊού, θα συνεδριάσει στην Κομοτηνή τον επόμενο Νοέμβριο.

Έλλη Μητακίδου

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ