Το 65% των ξενοδοχείων προ του λουκέτου…
Αχίλλειος πτέρνα ο τουρισμός
Δραματικές είναι οι επιπτώσεις του κορονοϊού στον ελληνικό τουρισμό, καθώς το 65% των ξενοδοχείων είναι έτοιμο να βάλει λουκέτο, με τουλάχιστον 45.000 ανθρώπους να μένουν εν μία νυκτί χωρίς δουλειά.
Με βάση την έρευνα που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων στα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας, το 65% εξ αυτών θεωρεί πιθανή ή πολύ πιθανή τη χρεοκοπία (46,6% πιθανή, 18,3% πολύ πιθανή). Το αντίστοιχο ποσοστό για τα ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας ανέρχεται στο 51,8% (40,5% πιθανή, 11,3% πολύ πιθανή).
Ταυτόχρονα, το 95% των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας διαβλέπει ποσοστιαία μείωση του τζίρου κατά μέσο όρο 56,3%. Αντίστοιχα, το 94,2% των ξενοδοχείων εποχικής λειτουργίας αναμένει μείωση του τζίρου κατά μέσο όρο 56,1%.
Με αναγωγή στον συνολικό ξενοδοχειακό πληθυσμό, η απώλεια ξενοδοχειακού τζίρου για το 2020 εκτιμάται σε 1,2 δισ. ευρώ για τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας και σε 3,26 δισ. ευρώ για τα εποχικής. Η συνολική εκτιμώμενη απώλεια φτάνει στα 4,46 δισ. ευρώ.
Ακολούθως, το 57,3% των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας εκτιμούν πως θα υπάρξει μείωση της απασχόλησης κατά 40%.
Αντίστοιχα, το 65,4% εποχικής λειτουργίας βλέπει πτώση της απασχόλησης κατά 41,5%. Με αναγωγή στον συνολικό πληθυσμό των ξενοδοχείων, υπολογίζεται πως κινδυνεύουν άμεσα 45.142 θέσεις εργασίας.
Εκβιάζουν οι ξένοι τουριστικοί πράκτορες! – Ζητούν μεγάλες εκπτώσεις και πληρωμή μετά από τρεις μήνες!
Εκτός από την πανδημία και τα παρεπόμενά της (μηδαμινές κρατήσεις…), οι έλληνες ξενοδόχοι έχουν να αντιμετωπίσουν και την εκβιαστική τακτική των μεγάλων τουριστικών οργανισμών, ευρωπαϊκών και μη. Ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται, όπως λένε…
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επικεφαλής των τουριστικών πρακτορείων απαιτούν μειώσεις στις τιμές των πακέτων της τάξης του 25% – 30% (σε σχέση με το 2019), σε ορισμένες περιπτώσεις μέχρι και 50%, με την… έμμεση απειλή ότι θα κατευθύνουν τους τουρίστες προς άλλους προορισμούς. Οι απαιτήσεις τους όμως δεν σταματούν εκεί. Επιδιώκουν πλήρη ανατροπή και στο καθεστώς καταβολής των χρημάτων, σε βάρος εννοείται των ξενοδόχων.
Πιο συγκεκριμένα, τα τουριστικά πρακτορεία ζητούν να εξοφλούν τις οφειλές τους μέχρι και τρεις μήνες μετά την αναχώρηση των πελατών από τα ξενοδοχεία. Από την πλευρά τους οι έλληνες ξενοδόχοι ζητούν η εξόφληση να γίνεται πριν από την άφιξη των πελατών στο κατάλυμα, δεδομένου ότι τα τουριστικά πρακτορεία έχουν προεισπράξει εβδομάδες νωρίτερα τα χρήματα από τους πελάτες. Υπό αυτό το εκβιαστικό καθεστώς και με την περιορισμένη ζήτηση, δεν είναι λίγοι οι ιδιοκτήτες μεσαίων και μικρών ξενοδοχειακών μονάδων που θα σκεφτούν σοβαρά αν θα λειτουργήσουν τη θερινή περίοδο. Για τον απλούστατο λόγο ότι η σεζόν θα είναι ζημιογόνα.