Κτηματολόγιο: Επανεκκίνηση… με ένα κλικ – Πωλήσεις, μεταβιβάσεις, γονικές παροχές, κληρονομιές… ηλεκτρονικά

Κτηματολόγιο: Επανεκκίνηση… με ένα κλικ – Πωλήσεις, μεταβιβάσεις, γονικές παροχές, κληρονομιές… ηλεκτρονικά

Σήμερα, Τρίτη 5 Μαΐου, ψηφίζεται στη Βουλή το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο, που περιέχει σημαντικές ρυθμίσεις για το Κτηματολόγιο.

Μετά τα μέσα του ερχόμενου Ιουνίου, ιδιοκτήτες και επαγγελματίες θα έχουν τη δυνατότητα να ολοκληρώνουν άλλοτε χρονοβόρες διαδικασίες με ένα «κλικ», δηλαδή θα μπορούν να ζητούν, να εξοφλούν και να παραλαμβάνουν ηλεκτρονικά όλα τα πιστοποιητικά από τα κτηματολογικά γραφεία του φορέα.

Επιπλέον, μετά τα μέσα Ιουνίου, οι πωλήσεις, οι μεταβιβάσεις, οι γονικές παροχές, οι κληρονομιές αλλά και οι κάθε είδους εγγραπτέες πράξεις θα μπορούν να υποβάλλονται από τους δικηγόρους και τους συμβολαιογράφους ηλεκτρονικά στο Κτηματολόγιο.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να γνωρίζουν πως στις περιοχές όπου έχει προηγηθεί προανάρτηση (Αθήνα, Λαμία, Βόλος, Λιβαδειά αλλά και το τρέχον πρόγραμμα κτηματογράφησης) όλες οι αιτήσεις διόρθωσης θα εξετάζονται πλέον από το γραφείο κτηματογράφησης, ενώ γίνεται προσπάθεια από τα μέσα του φετινού Ιουνίου να ισχύει για όλα τα υπόλοιπα προγράμματα της χώρας.

Τέλος, οι επιτροπές ενστάσεων θα μπορούν να στελεχώνονται όχι μόνο με τοπογράφους (όπως σήμερα) αλλά και με πολιτικούς μηχανικούς και –το σημαντικότερο– θα μπορούν να συνεδριάζουν με τηλεδιάσκεψη, συνεπώς τοπογράφοι, δικηγόροι ή πολιτικοί μηχανικοί θα μπορούν να εξετάζουν υποθέσεις όλης της επικράτειας, διευκολύνοντας και επιταχύνοντας την εξέταση των χιλιάδων ενστάσεων που εκκρεμούν.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ