Θ. ΤΣΟΥΧΛΟΣ – Επιστροφή στο σχολείο: Ερωτήματα και προβληματισμοί

Θ. ΤΣΟΥΧΛΟΣ – Επιστροφή στο σχολείο: Ερωτήματα και προβληματισμοί


Του
ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΤΣΟΥΧΛΟΥ
Προέδρου ΟΛΜΕ


Είχαμε προτείνει, για λόγους ασφαλείας, αλλά και για παιδαγωγικούς – λειτουργικούς, να μην επανέλθουν στις σχολικές τάξεις οι μαθητές των γυμνασίων και της Α΄ – Β΄ Λυκείου. Ακόμη και το υπουργείο ανακοίνωσε ότι δεν θα πραγματοποιηθούν προαγωγικές-απολυτήριες εξετάσεις και θα προσμετρηθούν μόνο οι προφορικοί βαθμοί.

Ουσιαστικά αποδέχθηκε την πρόταση της ΟΛΜΕ που είχε υποβληθεί από τα μέσα Μαρτίου. Συνεχίζουμε να επιμένουμε στην επαναλειτουργία μόνο της Γ’ Λυκείου με σταδιακό τρόπο. Αρχικά εκεί που δεν έχει καλυφθεί η ύλη και στη συνέχεια στις υπόλοιπες σχολικές μονάδες για την πραγματοποίηση επαναλήψεων. Σημειώνουμε ότι η μη επαρκής κάλυψη της ύλης οφείλεται στους μηδενικούς μόνιμους διορισμούς κατά τη μνημονιακή δεκαετία, καθώς οι αναπληρωτές συνάδελφοι αναλαμβάνουν υπηρεσία συνήθως πολύ αργότερα από την 1η Σεπτεμβρίου.

Η ΟΛΜΕ στη συνάντησή της με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ (30/4) ανέπτυξε εμπεριστατωμένα τους προβληματισμούς αλλά και τη διαφωνία της με τη συγκεκριμένη απόφαση. Δηλώσαμε πως στόχος μας είναι η προστασία με κάθε μέσο των μαθητριών – μαθητών, των οικογενειών τους και των σκληρά μαχόμενων συναδέλφων μας. Απαιτήσαμε να ληφθούν άμεσα, υπεύθυνα, καθολικά και επιστημονικά μέτρα προστασίας της εκπαιδευτικής κοινότητας. Θεωρούμε ότι προηγείται πρώτιστα ο άνθρωπος, η υγεία του και η αξιοπρεπής επιβίωσή του. Τις επόμενες ώρες καταθέσαμε στην υπουργό Παιδείας πλήρες και αναλυτικό υπόμνημα για τις θέσεις μας, καθώς έχουμε πλήρη επίγνωση της επικινδυνότητας του όλου εγχειρήματος και του καθήκοντός μας με απόλυτη υπευθυνότητα να επισημάνουμε τους κινδύνους, επιχειρώντας παράλληλα με τις προτάσεις μας να συνεισφέρουμε στην αποφυγή της εκρηκτικής εξάπλωσης του ιού.

Η προβλεπόμενη επάνοδος στην τάξη, πλην της Γ΄ Λυκείου, δεν έχει να προσφέρει σχεδόν τίποτε. Αντίθετα υπάρχουν κίνδυνοι, τους οποίους επισημάναμε. Από τούδε απαιτούμε συνεχή και πλήρη ενημέρωση. Εμείς καλούμαστε να ανοίξουμε τα σχολεία και το ΥΠΑΙΘ έχει την υποχρέωση να μας πληροφορεί για κάθε νέο ιατρικό δεδομένο. Αφθονία ατομικών μέτρων προστασίας, οικονομική ενίσχυση των σχολικών επιτροπών, επέκταση των συμβάσεων, άμεσες προσλήψεις, όσο το δυνατόν περισσότερες απολυμάνσεις.

Τα ανωτέρω είναι βασικά προαπαιτούμενα για την επανέναρξη των μαθημάτων αλλά και η λήψη κάθε μέτρου προστασίας των εκπαιδευτικών, όπως:
Α) Σε θέματα υγείας, στα οποία θα πρέπει να προστεθούν αυτά που παρουσίασε ο καθηγητής Τσιόδρας στις 24/4 (καρδιοπαθείς, υπερτασικοί και όσοι έχουν χρόνια αναπνευστικά προβλήματα).
Β) Για εκείνους που έχουν γονείς υπερήλικες ή ακόμη και άλλα μέλη των οικογενειών τους με υποκείμενα νοσήματα.
Γ) Προληπτικός διαγνωστικός έλεγχος, με προτεραιότητα σε όσους επιστρέψουν στις νησιωτικές περιοχές.
Δ) Ειδικές άδειες ασθενείας για μόνιμους και αναπληρωτές αλλά και ειδικού σκοπού για όσες και όσους έχουν παιδιά στο νηπιαγωγείο ή το δημοτικό.

Δεν εφησυχάζουμε, είμαστε σε συνεχή εγρήγορση για την προάσπιση του δημόσιου σχολείου, βασικού πυλώνα του κοινωνικού κράτους, αλλά και την προστασία της υγείας των μαθητών μας, των οικογενειών τους και των λειτουργών της εκπαίδευσης.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ